Wat is een uplink-poort in computernetwerken?

Inhoudsopgave:

Wat is een uplink-poort in computernetwerken?
Wat is een uplink-poort in computernetwerken?
Anonim

Een uplink in computernetwerken verwijst naar een bekabelde of draadloze verbinding van een lokaal netwerk (LAN) naar een groot netwerk (WAN). Een uplink-poort op een thuisrouter is een speciaal soort poort die wordt gebruikt om verbinding te maken met een breedbandmodem (wat een LAN is) en uiteindelijk met internet (wat een WAN is).

Image
Image

Uplink vs. Downlink

Een downlink is een verbinding die in de tegenovergestelde richting van een uplink wordt gemaakt, hetzij van een satelliet naar de grond, hetzij van een extern netwerk naar een lokaal netwerk. Internetdownloads gaan bijvoorbeeld via een downlink naar het downloadapparaat, terwijl internetuploads via uplinkverbindingen reizen.

Uplinks worden vaak gebruikt in satelliettelecommunicatie om satellietradio en televisie uit te zenden. Omroepen zenden signaalfeeds van grondstations naar de in een baan om de aarde draaiende satelliet, een proces dat bekend staat als satelliet-uplink.

Mobiele en andere draadloze breedbandserviceproviders verwijzen soms naar het upstream-communicatiepad van een netwerk als uplink-transmissie. Deze uplinks kunnen tekstberichten, uploads van internetbestanden en andere gegevens bevatten die via het netwerk van de provider worden verzonden.

Uplink-poorten op computernetwerken

Sommige computernetwerkhardware heeft uplinkpoorten die zijn ontworpen voor het aansluiten van netwerkkabels. Met deze poorten kan een netwerk communiceren met andere externe netwerken. Uplinkpoorten op thuisrouters maken bijvoorbeeld een verbinding met breedbandmodems en internet mogelijk.

Ethernet-hubs, switches en routers wijzen traditioneel één Ethernet-poort aan als de uplink-verbinding. Die poort is met naam of kleur op het apparaat gemarkeerd. Thuisbreedbandrouters labelen deze poort meestal als WAN of "Internet" in plaats van uplink, maar het concept en de functie zijn hetzelfde.

Wanneer een uplinkverbinding gebruiken

Uplink-verbindingen kunnen worden gebruikt om:

  • Sluit een breedbandmodem aan op een thuisrouter voor internettoegang.
  • Verbind het ene uplinkapparaat (een router, switch of hub) met het andere. Sluit bijvoorbeeld de uplinkpoort van de ene switch aan op de standaardpoort van een andere switch om de netwerkgrootte uit te breiden.

Wanneer geen uplinkverbinding gebruiken

Omgekeerd mogen uplinkverbindingen over het algemeen niet worden gebruikt om:

  • Verbind twee uplinkpoorten met elkaar.
  • Sluit een computer aan op een uplinkpoort.

Bidirectionele verbindingen

In moderne computernetwerken zijn verbindingen bidirectioneel. Voor verbindingen met een uplink-poort kan dezelfde kabel of draadloze link gegevens van en naar apparaten aan beide uiteinden overbrengen, in plaats van alleen omhoog of omlaag. De termen uplink en downlink zijn hier van toepassing op welk uiteinde van de verbinding een gegevensoverdracht initieert.

Netwerkprofessionals kunnen erop wijzen dat een Ethernet-crossoverkabel kan worden gebruikt om een computer op een uplinkpoort aan te sluiten of om twee uplinkpoorten met elkaar te verbinden. Hoewel technisch correct, is het nut van dit type verbinding beperkt.

Dual-Purpose en gedeelde uplink-poorten

De traditionele hardwarelogica van een uplinkpoort ondersteunt alleen netwerkuplinkapparaten. Veel moderne breedbandrouters voor thuisgebruik bieden in plaats daarvan echter een poort voor twee doeleinden, een poort die functioneert als een uplink of als een standaardpoort, afhankelijk van het type apparaat dat erop is aangesloten.

Voordat dual-purpose poorten populair werden, configureerden sommige oudere netwerkapparatuur een standaardpoort naast de uplinkpoort en koppelden de twee als een paar aan elkaar. De hardwarelogica van deze producten ondersteunde verbindingen met de uplinkpoort of met de standaard gedeelde poort, maar niet beide. Door apparaten op beide poorten van een gedeeld poortapparaat aan te sluiten, werkt het apparaat niet goed meer.

FAQ

    Waarom moet een satelliet verschillende uplink- en downlinkfrequenties hebben?

    Satellieten zenden op één frequentie uit en ontvangen op een andere frequentie om interferentie tussen signalen te voorkomen. Ook moet de uplink een hogere frequentie hebben dan de downlink-frequentie om de atmosfeer binnen te dringen.

    Wat is uplink en downlink in mobiele communicatie?

    Een uplink is een signaal dat je mobiele telefoon verlaat en naar een zendmast stuurt. Een downlink is een signaal dat vanuit de zendmast naar uw mobiele telefoon wordt verzonden.

Aanbevolen: