Waarom de nieuwe videobewerking van Lightroom geweldig is voor fotografen

Inhoudsopgave:

Waarom de nieuwe videobewerking van Lightroom geweldig is voor fotografen
Waarom de nieuwe videobewerking van Lightroom geweldig is voor fotografen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Lightroom-gebruikers kunnen nu video's bewerken.
  • Gebruik de kleurcorrectietools, effecten en batch-apply-voorinstellingen van Lightroom.
  • Video's worden ondersteund in desktop- en mobiele versies.
Image
Image

Adobe Lightroom-gebruikers kunnen nu video's bewerken zonder iets nieuws te leren.

Een film is slechts een reeks stilstaande beelden, en hoewel het bewerken van films een heel ander spel is, is het allemaal hetzelfde als het gaat om kleurcorrectie of het manipuleren van die bewegende beelden. Met de fotobewerkingssuite van Adobe kunnen fotografen hun video's nu beoordelen met veel van dezelfde tools die ze al kennen en waar ze waarschijnlijk dol op zijn.

"Niet alle kleurbedieningen van Lightroom werken voor video, maar het is genoeg om nuttig te zijn", zegt film FX-professional Stu Maschwitz op zijn Prolost-blog. "Niet elke videoworkflow vereist een volledige […] bewerking met speciale kleurhulpmiddelen, dus ik ben blij met deze functies."

Bewegende Beelden

De nieuwe videofunctie is eenvoudig. Je kunt het begin en einde van een clip eraf halen om overbodige beelden te verwijderen, maar dat is het dan voor het video-cutting-gedeelte. Als u uw film wilt bewerken, moet u overstappen op Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro. Adobe heeft ook een reeks videogerichte voorinstellingen toegevoegd, waaronder door AI aangedreven voorinstellingen die zich aanpassen aan de afbeelding waarop ze worden gebruikt.

Maar het aspect dat fotografen het meest enthousiast zal maken, is het feit dat je al je gebruikelijke fotobewerkingstrucs op video kunt gebruiken. Dat betekent dat je kleuren, contrast en curven kunt aanpassen, voorinstellingen kunt toepassen, effecten zoals vignettering en korrel kunt toevoegen en de diepe kleurgereedschappen van Lightroom kunt gebruiken.

Als die kleurhulpmiddelen bijna speciaal gemaakt lijken voor video, is dat omdat ze dat zijn. In oktober 2020 heeft Adobe een nieuwe tool voor kleurcorrectie in filmstijl toegevoegd, ter vervanging van de oude tool voor split-toning. Kleurcorrectie is de manier waarop filmmakers een specifieke, consistente uitstraling aan hun films geven, waarbij ze de stemming veranderen met tinten, gekleurd zwart, enzovoort. Een extreem voorbeeld zou sepiatinten kunnen zijn, die oude vervaagde, bruinzwarte en witte look die we kennen van oude foto's. Een andere mogelijkheid is de blauwgroen-n-oranje-obsessie van moderne filmmakers.

Het leek vreemd - maar cool - dat Adobe deze tools aan hun app voor fotobewerking heeft toegevoegd, maar nu we ook films kunnen bewerken, is het volkomen logisch. Maar waar is dit precies goed voor?

Niet dat soort pro

Als het je taak is om kleuren voor de films te beoordelen, kijk je hier misschien naar en denk je: "Ik kan dat niet gebruiken als ik al Premier, Final Cut Pro, enz. heb." Maar misschien word je verleid door de verbazingwekkend intuïtieve interface van Lightroom.

Fotografen die af en toe video opnemen, vinden dit misschien juist leuk omdat ze geen nieuwe manier hoeven te leren om dezelfde taken uit te voeren.

Neem bijvoorbeeld een trouwfotograaf. Het is waarschijnlijk dat ze naast foto's ook video's maken als onderdeel van het hele pakket. Dat is vooral waarschijnlijk nu de meeste fotocamera's behoorlijk high-end video opnemen.

Image
Image

Met deze nieuwe Lightroom-update kunnen die fotografen (of hun assistenten) hun bestaande langverdiende vaardigheden en trucs gebruiken en toepassen op video. Als de clips vervolgens zijn beoordeeld om overeen te komen met de stilstaande beelden, kunnen ze worden geëxporteerd naar een meer capabele editor voor het rangschikken van de clips, het toevoegen van bijschriften, muziek, enz.

"Ik denk niet dat Adobe dit bedoeld als een volwaardige video-editor, maar het kan handig zijn voor mensen die een paar korte video's maken en foto's maken die een consistente look moeten toepassen", zei fotografie enthousiaste Greg Edwards op een fotoforum waaraan Lifewire heeft deelgenomen.

En dit is nog eenvoudiger omdat je met Lightroom bewerkingen tussen clips kunt kopiëren en plakken en je eigen voorinstellingen kunt maken, die met een paar tikken of klikken in bulk kunnen worden toegepast.

Mobiele films

Ja, tikken of klikken. Een andere geweldige functie van Lightroom is dat het echt de enige professionele fotobewerkingssuite is die niet alleen op al uw apparaten kan worden gebruikt, maar ook uw bibliotheek en uw voorinstellingen ertussen kan synchroniseren. Op basis van Adobe's cloudabonnementsservice kan Lightroom worden uitgevoerd op iPads, iPhones, Macs, Windows-pc's en Android. Dat betekent dat je die video's in het veld naar de iPad kunt overzetten, en alle bewerkingen die je aanbrengt zijn slechts een deel van de catalogus, gesynchroniseerd met al je andere apparaten.

De mobiele versie van Lightroom heeft niet alle functies van de desktopversie, maar hij komt in de buurt, en de draagbaarheid, Apple Pencil-ondersteuning en pure snelheid van de app op de iPad maken die tekortkomingen meer dan goed. En de iOS-versies krijgen alle videofuncties van deze update.

Dit is een merkwaardige zet van Adobe, maar na een beetje nadenken is het volkomen logisch. Als er niets anders is, zullen je iPhone-video-selfies er een stuk beter uitzien.

Aanbevolen: