Wat is computernetwerken?

Inhoudsopgave:

Wat is computernetwerken?
Wat is computernetwerken?
Anonim

Computernetwerken, niet te verwarren met sociale netwerken, is de praktijk om twee of meer computerapparaten met elkaar te verbinden om gegevens te delen. Computernetwerken zijn gebouwd met een combinatie van hardware en software.

Bottom Line

Computernetwerken kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. Eén benadering definieert het type netwerk op basis van het geografische gebied dat het beslaat. Local Area Networks (LAN's) beslaan bijvoorbeeld meestal een enkel huis, school of klein kantoorgebouw, terwijl Wide Area Networks (WAN's) zich uitstrekken over steden, staten of zelfs de hele wereld. Het internet is 's werelds grootste openbare WAN.

Netwerkontwerp

Computernetwerken verschillen ook in hun ontwerpaanpak. De twee basisvormen van netwerkontwerp worden client-server en peer-to-peer genoemd.

Client-servernetwerken zijn voorzien van gecentraliseerde servercomputers die e-mail, webpagina's, bestanden en applicaties opslaan die worden gebruikt door clientcomputers en andere clientapparaten. Op een peer-to-peer-netwerk ondersteunen daarentegen alle apparaten dezelfde functies. Client-server-netwerken zijn gebruikelijk in bedrijven en peer-to-peer-netwerken zijn gebruikelijk in huizen.

Een netwerktopologie definieert de netwerklay-out of -structuur vanuit het oogpunt van gegevensstroom. In busnetwerken bijvoorbeeld, delen en communiceren alle computers via één gemeenschappelijke leiding, terwijl in een sternetwerk de gegevens door één gecentraliseerd apparaat stromen. Veelvoorkomende typen netwerktopologieën zijn bus, ster, ring en mesh.

Bottom Line

Communicatietalen die door computerapparatuur worden gebruikt, worden netwerkprotocollen genoemd. Een andere manier om computernetwerken te classificeren is door de reeks protocollen die ze ondersteunen. Netwerken implementeren vaak meerdere protocollen en elk netwerk ondersteunt specifieke toepassingen. Populaire protocollen zijn onder meer TCP/IP, het protocol dat vaak wordt aangetroffen op internet en in thuisnetwerken.

Computernetwerkhardware en -software

Communicatieapparatuur voor speciale doeleinden (inclusief netwerkrouters, toegangspunten en netwerkkabels) lijmen een netwerk fysiek aan elkaar. Netwerkbesturingssystemen en andere softwaretoepassingen genereren netwerkverkeer en stellen gebruikers in staat nuttige dingen te doen.

Wat is een router en hoe werkt het?

Thuiscomputernetwerken

Terwijl andere typen netwerken worden gebouwd en onderhouden door ingenieurs, behoren thuisnetwerken toe aan huiseigenaren die weinig of geen technische achtergrond hebben.

Verschillende fabrikanten produceren breedbandrouterhardware die is ontworpen om de installatie van het thuisnetwerk te vereenvoudigen. Een thuisrouter stelt apparaten in verschillende kamers in staat om efficiënt een breedbandinternetverbinding te delen, helpt leden van het huishouden om bestanden en printers binnen het netwerk te delen en verbetert de algehele netwerkbeveiliging.

Thuisnetwerken zijn met elke nieuwe generatie technologie in capaciteit toegenomen. Jaren geleden richtten mensen gewoonlijk een thuisnetwerk op om een paar pc's met elkaar te verbinden, documenten te delen en misschien een printer te delen. Nu is het gebruikelijk voor huishoudens om gameconsoles, digitale videorecorders en smartphones te netwerken voor het streamen van geluid en video.

Domoticasystemen bestaan ook al vele jaren, maar deze zijn recentelijk in populariteit gegroeid met praktische systemen die verlichting, digitale thermostaten en apparaten regelen.

Image
Image

Zakelijke computernetwerken

Small office en home office (SOHO)-omgevingen gebruiken technologie die vergelijkbaar is met thuisnetwerken. Bedrijven hebben vaak aanvullende eisen op het gebied van communicatie, gegevensopslag en beveiliging, waardoor netwerken op verschillende manieren moeten worden uitgebreid, vooral naarmate het bedrijf groter wordt.

Terwijl een thuisnetwerk over het algemeen als één LAN functioneert, heeft een bedrijfsnetwerk de neiging om meerdere LAN's te bevatten. Bedrijven met gebouwen op meerdere locaties gebruiken wide-area netwerken om deze filialen met elkaar te verbinden.

Hoewel ook beschikbaar en gebruikt door sommige huishoudens, zijn voice-over-IP-communicatie, netwerkopslag en back-uptechnologieën gangbaar in bedrijven. Grotere bedrijven onderhouden ook interne websites, intranetten genaamd, om te helpen bij de zakelijke communicatie van werknemers.

Bottom Line

De populariteit van computernetwerken nam sterk toe met de creatie van het World Wide Web (WWW) in de jaren negentig. Openbare websites, peer-to-peer (P2P) systemen voor het delen van bestanden en andere diensten draaien op internetservers over de hele wereld.

Bedraad versus draadloos computernetwerken

Veel van dezelfde protocollen zoals TCP/IP werken in zowel bekabelde als draadloze netwerken. Netwerken met Ethernet-kabels waren tientallen jaren gebruikelijk in bedrijven, scholen en huizen. Wi-Fi is naar voren gekomen als de voorkeursoptie voor het bouwen van nieuwe computernetwerken, deels ter ondersteuning van smartphones en andere draadloze gadgets die de opkomst van mobiele netwerken hebben veroorzaakt.

FAQ

    Wat is een firewall in een computernetwerk?

    Een firewall is een soort beveiligingssysteem om te voorkomen dat ongewenste gebruikers toegang krijgen tot uw netwerk. Firewalls kunnen hardware-apparaten of softwaretoepassingen zijn die fungeren als poortwachters voor al het inkomende en uitgaande verkeer.

    Waar wordt een verborgen netwerk voor gebruikt?

    Als een draadloos netwerk verborgen is, betekent dit dat het netwerk zijn netwerk-ID niet uitzendt. Om een verborgen netwerk te maken, moet je de modem en router verbergen.

Aanbevolen: