Doe je eigen autobedrading installatie

Inhoudsopgave:

Doe je eigen autobedrading installatie
Doe je eigen autobedrading installatie
Anonim

Dit artikel geeft een paar tips om je autoradio zelf te bedraden.

Wat je nodig hebt voordat je begint

Afhankelijk van de complexiteit van de taak, heb je waarschijnlijk het volgende nodig:

  • Draadstrippers
  • Soldeerbout of krimptang
  • Digitale multimeter (of een testlampje in een mum van tijd)
  • Soldeer- of stootverbinders
  • Draad van de juiste maat
  • Elektrische tape of krimpkous

Controleer de circuits

Gebruik een bedradingsschema (als je er een hebt) om de draden te vinden om je nieuwe apparatuur aan te sluiten. Gebruik een digitale multimeter (DMM) om te controleren of u de juiste draden hebt, controleer de polariteit van het circuit en controleer de juiste spanning.

Image
Image

Een testlampje zal ook in een mum van tijd het lukken, maar tests zijn een beetje anders dan DMM's. Omdat testlampen gloeilampen gebruiken om de aanwezigheid van spanning aan te geven, belasten ze het circuit. Dat is in de meeste gevallen niet erg, maar als je een DMM hebt, is het beter dan genezen.

Koppel de batterij los

Ontkoppel altijd de accu van de auto. Als u de accu aangesloten laat terwijl u nieuwe elektronica aansluit, kan dit het nieuwe apparaat of andere apparatuur in uw auto beschadigen, dus trek gewoon aan de minkabel van de accu. De enige keren dat de batterij moet worden aangesloten, is wanneer u draden test om te controleren of ze stroom of aarde hebben, en wanneer u uw nieuwe apparatuur test voordat u alles dichtknoopt.

Image
Image

Als je bedradingsproject niet het vervangen van de fabrieksradio inhoudt, zorg er dan voor dat de bestaande head-unit geen antidiefstalbeveiliging heeft die in werking treedt wanneer de batterij wordt losgekoppeld. Als dit het geval is, hebt u een speciale code nodig om de radio weer te laten werken. De code of resetprocedure staat soms in de handleiding, maar de serviceafdeling van uw dealer kan u helpen als dit niet het geval is.

Gebruik een draadstripper

Gebruik altijd een draadstripper om draden te strippen. Als u een schaar, een scheermesje of een ander scherp voorwerp gebruikt, kunt u per ongeluk helemaal door de draad snijden of er in het algemeen een zooitje van maken. Met een draadstripper kunt u elke keer de juiste hoeveelheid isolatie verwijderen.

Image
Image

Gebruik geen draadmoeren

Draadmoeren zijn prima voor de elektrische bedrading in uw huis, maar u rijdt niet met een snelheid van 70 mph in uw huis over de snelweg of rijdt over hobbelige weggetjes. De trilling die een voertuig op de weg genereert, kan na verloop van tijd zelfs de strakste draadmoeren losmaken. In het beste geval zorgt dit ervoor dat uw apparaat niet meer werkt. In het ergste geval kan er iets kortsluiten.

Image
Image

Gebruik soldeer- of stootverbinders

De beste manier om elk doe-het-zelf-bedradingsproject in uw auto te voltooien, is met een soldeerbout en soldeer van elektrische kwaliteit. Een goede soldeerverbinding is bestand tegen routinematige trillingen en beschermt de draden tegen oxidatie.

Image
Image

Als je niet weet hoe je moet solderen, zijn stootverbinders een andere solide optie. Deze connectoren zien eruit als kleine plastic buisjes met metalen hulzen erin. Strip de draden die u wilt aansluiten, schuif de draden in de stootverbinder en knijp deze vervolgens samen met een krimptang. Dit is de gemakkelijkste manier om nieuwe elektronica aan te sluiten, maar je hebt een krimptang nodig om het goed te doen.

Isoleer uw draadverbindingen

De laatste, en misschien wel belangrijkste, doe-het-zelf bedradingstip is om je verbindingen te isoleren. Of u nu soldeer- of stootverbinders gebruikt, een goede isolatie zorgt ervoor dat uw bedradingswerk binnen een paar jaar niet uit elkaar v alt, corrodeert of kortsluiting veroorzaakt.

Warmtekrimping is de beste manier om bedradingsverbindingen te isoleren, maar vergeet niet om de slang door te snijden en over de draden te schuiven voordat u ze aansluit. Je kunt het dan over de verbinding schuiven en opwarmen totdat het een goede afdichting rond de draden vormt. Sommige soldeerbouten hebben speciale punten die zijn ontworpen om krimpkous te activeren, maar het volstaat vaak om de punt van een hete soldeerbout in de buurt van de leiding te plaatsen.

Zorg ervoor dat u de krimpkous niet smelt door deze aan te raken met de soldeerbout.

Elektrische tape werkt ook, maar je moet een product van hoge kwaliteit gebruiken. Als u elektrische tape van lage kwaliteit of de verkeerde soort gebruikt, kan deze na verloop van tijd loslaten, barsten of verwelken.

Aanbevolen: