Wat is een modem in computernetwerken?

Inhoudsopgave:

Wat is een modem in computernetwerken?
Wat is een modem in computernetwerken?
Anonim

Een modem zet gegevens om in een signaal, zodat het gemakkelijk kan worden verzonden en ontvangen via een telefoonlijn, kabel of satellietverbinding. Voor transmissie via een analoge telefoonlijn - wat ooit de meest populaire manier was om toegang te krijgen tot internet - converteert de modem gegevens in re altime tussen analoge en digitale formaten voor tweerichtingsnetwerkcommunicatie. In het geval van de tegenwoordig populaire high-speed digitale modems, is het signaal veel eenvoudiger en vereist de conversie van analoog naar digitaal niet.

Image
Image

Wat is een modem in computernetwerken?

Geschiedenis van modems

De eerste apparaten, modems genaamd, converteerden digitale gegevens voor verzending via analoge telefoonlijnen. De snelheid van deze modems werd gemeten in baud (een maateenheid genoemd naar Emile Baudot), maar naarmate de computertechnologie zich ontwikkelde, werden deze maten omgezet in bits per seconde. De eerste commerciële modems ondersteunden een snelheid van 110 bps en werden gebruikt door het Amerikaanse ministerie van Defensie, nieuwsdiensten en enkele grote bedrijven.

Modems werden aan het eind van de jaren zeventig tot en met de jaren tachtig geleidelijk bekend bij consumenten toen openbare prikborden en nieuwsdiensten zoals CompuServe werden gebouwd op de vroege internetinfrastructuur. Toen, met de explosie van het World Wide Web in het midden en eind van de jaren negentig, kwamen inbelmodems naar voren als de primaire vorm van internettoegang in veel huishoudens over de hele wereld.

Inbelmodems

Modems die op inbelnetwerken worden gebruikt, zetten gegevens om tussen de analoge vorm die op telefoonlijnen wordt gebruikt en de digitale vorm die op computers wordt gebruikt. Een externe inbelmodem wordt aan de ene kant aangesloten op een computer en aan de andere kant op een telefoonlijn. In het verleden hebben sommige computerfabrikanten interne inbelmodems in de computer geïntegreerd.

Moderne inbelnetwerkmodems verzenden gegevens met een maximale snelheid van 56.000 bits per seconde. De inherente beperkingen van openbare telefoonnetwerken beperken de datasnelheden van modems echter vaak tot 33,6 Kbps of lager.

Als je verbinding maakt met een netwerk via een inbelmodem, geeft de modem via een luidspreker de kenmerkende handshake-geluiden door tussen je apparaat en de externe modem. Omdat het verbindingsproces en de gegevenspatronen elke keer hetzelfde zijn, helpt het horen van het geluidspatroon u te controleren of het verbindingsproces werkt.

Breedbandmodems

Een breedbandmodem zoals die wordt gebruikt voor DSL- of kabelinternettoegang, maakt gebruik van geavanceerde signaleringstechnieken om aanzienlijk hogere netwerksnelheden te bereiken dan inbelmodems van de eerdere generatie. Breedbandmodems worden vaak high-speed modems genoemd. Mobiele modems zijn een soort digitale modem die een internetverbinding tot stand brengt tussen een mobiel apparaat en een mobiel netwerk.

Het woord modem is een mashup van de term modulatie/demodulatie, wat de technische term is voor de conversie tussen digitale en analoge signalen.

Externe breedbandmodems worden aan de ene kant aangesloten op een breedbandrouter voor thuis of een ander gateway-apparaat voor thuis en aan de andere kant op de externe internetinterface, zoals een kabel. De router of gateway stuurt het signaal indien nodig naar alle apparaten in het bedrijf of thuis. Sommige breedbandrouters bevatten een geïntegreerde modem als een enkele hardware-eenheid.

Veel breedbandinternetproviders leveren gratis of tegen een maandelijks bedrag geschikte modemhardware aan hun klanten.

FAQ

    Wat is een wifi-modem?

    Een wifi-modem kan een draadloos signaal (ook wel wifi-netwerk genoemd) en een traditionele bedrade verbinding uitzenden. Tegenwoordig worden de meeste modems geleverd met ingebouwde Wi-Fi-ondersteuning.

    Wat is het verschil tussen een router en een modem?

    Vandaag niet veel. De meeste moderne modems en routers delen dezelfde functionaliteit. Traditioneel handelt een modem echter uw verbinding met internet af. Een router zorgt ervoor dat meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met internet en stelt apparaten in staat om te communiceren zonder toegang tot internet.

Aanbevolen: