Hoe AI-opschaling betere foto's kan maken

Inhoudsopgave:

Hoe AI-opschaling betere foto's kan maken
Hoe AI-opschaling betere foto's kan maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Nieuwe ontwikkelingen om afbeeldingen te vergroten kunnen helpen bij alles, van familiefoto's tot medische beeldvorming.
  • Google-onderzoekers hebben aangekondigd dat ze doorbraken hebben bereikt in het gebruik van AI om de fotoresolutie te verhogen.
  • Maar een expert zegt dat opschalingssoftware misschien niet nodig is voor stilstaande fotografen.
Image
Image

Nieuwe technieken die afbeeldingen vergroten met behulp van AI kunnen alles verbeteren, van foto's tot graphics van videogames, zeggen experts.

Google-onderzoekers bespraken onlangs de doorbraken die ze hebben gemaakt bij het verhogen van de beeldresolutie. De wetenschappers gebruikten een machine learning-model om een foto met een lage resolutie om te zetten in een gedetailleerde foto met een hoge resolutie. Het maakt deel uit van een groeiende trend om AI te gebruiken om afbeeldingen te verbeteren.

"We zien een toename van AI-aangedreven opschaling, vooral in games, waar technologieën zoals NVIDIA DLSS machine learning gebruiken om een afbeelding met een veel hogere resolutie te creëren, die de kwaliteit van de oorspronkelijke afbeeldingen evenaart en soms overtreft, " vertelde beeldvormingsexpert Ionut-Alexandru Popa aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Dit type opschaling werkt uitstekend in computergames, waar het erin slaagt minder bronnen te gebruiken dan direct een afbeelding van hogere kwaliteit weer te geven."

Pixel maken

Google heeft een manier onderzocht om foto's op te schalen met behulp van een methode die diffusiemodellen wordt genoemd.

Het bedrijf beweert dat deze techniek bestaande technologieën verbetert wanneer mensen wordt gevraagd om de resultaten te beoordelen. Een benadering die Google heeft gebruikt, wordt SR3 genoemd, of Super-Resolution via Repeated Refinement.

"SR3 is een diffusiemodel met superresolutie dat een afbeelding met een lage resolutie als invoer gebruikt en een overeenkomstige afbeelding met een hoge resolutie bouwt uit pure ruis", schreven Google-onderzoekers in de blogpost."Het model is getraind op een beeldcorruptieproces waarbij ruis geleidelijk wordt toegevoegd aan een afbeelding met een hoge resolutie totdat er alleen pure ruis overblijft."

Opschalingstechnieken zijn niet nieuw en worden vaak gebruikt in fotobewerkingsprogramma's, zei Popa.

"Er zijn tal van situaties waarin je een afbeelding met een hogere resolutie nodig hebt, dus opschalen wordt gebruikt om pixels te creëren tussen bestaande pixels", voegde hij eraan toe. "De meeste mensen beseffen het niet, maar wanneer ze tv kijken op hun 4K-scherm, wordt het 1080p-videosignaal automatisch opgeschaald om het hele scherm te bestrijken. Dit wordt automatisch gedaan door je tv."

Veel huidige technieken worden gebruikt om de inhoud van de nieuwe pixels te 'raden', zodat het resulterende beeld er goed uitziet, zei Popa.

"Momenteel zijn de meest gebruikte algoritmen voor het opschalen van afbeeldingen bilineaire en bicubische methoden, die zorgen voor een continue overgang tussen aangrenzende pixels, met geleidelijk veranderende kleuren, maar deze methode resulteert vaak in verlies van scherpte," voegde hij eraan toe."Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een verscherping over het opgeschaalde beeld toe te passen."

Er zijn tal van situaties waarin je een afbeelding met een hogere resolutie nodig hebt, dus opschalen wordt gebruikt om pixels te creëren tussen bestaande.

Beeldopschaling is cruciaal voor hoe entertainment, media en internet werken, vertelde fotograaf Sebastien Coell aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Bijvoorbeeld, in plaats van meerdere afbeeldingsformaten te hebben voor een webpagina, zoals in, één voor gebruik op een telefoon, één voor een tablet," zei hij, "als je die 1080p-afbeelding kunt opschalen naar 2k of 4k en dat telefoonbeeld naar een tablet en 1080p, je hebt plotseling het aantal benodigde afbeeldingen teruggebracht van 6 naar 2."

"Je bespaart ook de benodigde bestandsruimte van de grote 2k- en 4k-bestanden, waardoor je totale benodigde bestandsopslag met ongeveer 70-90% wordt verminderd."

Niet alleen voor tv

Foto-opschaling kan ook de kwaliteit van foto's verhogen en kan zelfs helpen bij medische beeldvorming. Softwareontwikkelaars zeggen dat opschalen de resolutie van afbeeldingen kan verhogen zonder kwaliteitsverlies.

Maar Matic Broz, de oprichter van de fotografiewebsite Photutorial, vertelde Lifewire in een e-mailinterview dat de werkelijke resultaten afhangen van de gebruikte software.

"De laatste tijd heeft AI zijn weg gevonden naar het opschalen van afbeeldingen, hoewel ik er tot nu toe niet van onder de indruk ben", voegde hij eraan toe.

Broz zei dat de beste opschalingssoftware die hij heeft gebruikt AI Image Enlarger van Vance AI is.

Image
Image

"Zelfs hun 8x beeld-upscaler introduceert geen noemenswaardige ruis (dat is een 64x hogere resolutie), " zei hij. "Ik verwacht dat de algoritmen de komende jaren alleen maar beter zullen worden, waardoor een nog grotere opschaling mogelijk wordt."

Voor stilstaande fotografen zei Broz dat het een open vraag is of beeld-upscalers nodig zijn.

"Camera-ontwikkelaars verbeteren voortdurend de resolutie van camerasensoren, nu zelfs met een resolutie van 100 MP+", voegde hij eraan toe. "Persoonlijk heb ik 24 MP en ongeveer 50 MP gebruikt, en ik heb nooit de behoefte gevoeld voor grotere afbeeldingen, zelfs niet voor grote prints."

Aanbevolen: