Hoe bestandsassociaties in Windows te wijzigen

Inhoudsopgave:

Hoe bestandsassociaties in Windows te wijzigen
Hoe bestandsassociaties in Windows te wijzigen
Anonim

Wat te weten

  • Win11: Instellingen > Apps > Standaard apps > Kiezen standaarden op bestandstype > kies programma.
  • Het hele proces duurt minder dan vijf minuten.
  • Het instellen van de standaard bestandsassociatie van een programma verhindert niet dat andere programma's die het bestandstype ondersteunen werken.

Dit artikel legt de eenvoudige stappen hieronder uit om de programmakoppeling van een bestandstype in Windows te wijzigen. Instructies zijn van toepassing op Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP.

Bestandsassociaties wijzigen in Windows 11

Windows kan slechts één programma automatisch openen voor een bepaalde bestandsextensie, dus als u bijvoorbeeld met uw PNG-bestanden in Photoshop Elements wilt werken en niet in Paint, is het wijzigen van de standaard bestandskoppeling voor PNG-bestanden vereist.

De Choose defaults by file type optie is te vinden in de Windows 11 Instellingen.

  1. Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop (of gebruik de WIN+X sneltoets) en selecteer Instellingen. De sneltoets WIN+i werkt ook.
  2. Selecteer Apps in het linkerdeelvenster en vervolgens Standaard apps aan de rechterkant.

    Image
    Image
  3. Scroll helemaal naar beneden en selecteer Kies standaardinstellingen op bestandstype.

    Image
    Image
  4. Klik of tik op een van de bestandstypen in de lijst.
  5. Kies een programma uit de pop-uplijst of kies Zoek een app in de Microsoft Store.

    Image
    Image
  6. Selecteer OK om op te slaan. Vanaf nu zal Windows dat programma nu openen wanneer u een bestand met die extensie opent vanuit Verkenner.

Hoe bestandsassociaties in Windows 10 te wijzigen

Net als Windows 11 gebruikt Windows 10 Instellingen in plaats van Configuratiescherm om wijzigingen aan te brengen in bestandstypeassociaties.

  1. Klik met de rechtermuisknop op de Start-knop (of gebruik de sneltoets WIN+X) en kies Instellingen.

    Image
    Image
  2. Selecteer Apps uit de lijst.

    Image
    Image
  3. Kies Standaard apps aan de linkerkant.

    Image
    Image
  4. Scroll een beetje naar beneden en selecteer Kies standaard apps op bestandstype.

    Image
    Image
  5. Zoek de bestandsextensie waarvoor u het standaardprogramma wilt wijzigen.

    Als je niet zeker weet welke extensie het bestand gebruikt, open dan Verkenner om het bestand te vinden en gebruik de View > Bestandsnaamextensiesoptie om bestandsextensies te tonen.

  6. Selecteer in het venster Kies standaard apps op bestandstype het programma rechts van de bestandsextensie. Als er geen wordt vermeld, selecteer dan Kies in plaats daarvan een standaard.
  7. Kies in het Kies een app pop-upvenster een nieuw programma om aan die bestandsextensie te koppelen. Als er geen in de lijst staat die je wilt gebruiken, probeer dan Zoek naar een app in de Store.

    Image
    Image
  8. Windows 10 zal nu het gekozen programma openen telkens wanneer u een bestand met die extensie opent vanuit Verkenner.

Als je klaar bent, kun je alle geopende vensters sluiten om deze wijzigingen aan te brengen.

Bestandassociaties wijzigen in Windows 8, 7 of Vista

  1. Open Configuratiescherm. In Windows 8 is het Power User Menu (WIN+X) de snelste manier. Gebruik het menu Start in Windows 7 of Windows Vista.

    Image
    Image
  2. Selecteer Programma's.

    Image
    Image

    Je ziet deze link alleen als je in de categorie- of configuratiescherm Home-weergave van het Configuratiescherm bent. Kies anders in plaats daarvan Standaardprogramma's, gevolgd door Een bestandstype of protocol koppelen aan een programma-link. Ga naar stap 4.

  3. Kies Standaardprogramma's.

    Image
    Image
  4. Selecteer Koppel een bestandstype of protocol aan een programma op de volgende pagina.

    Image
    Image
  5. Zodra de tool Set Associations is geladen, wat slechts een seconde of twee duurt, bladert u door de lijst totdat u de bestandsextensie ziet waarvoor u het standaardprogramma wilt wijzigen.

    Als je niet zeker weet welke extensie het bestand in kwestie heeft, klik er dan met de rechtermuisknop op (of tik en houd ingedrukt), ga naar Properties en kijk voor de bestandsextensie in de regel "Bestandstype" van de Algemeen tab.

  6. Selecteer de bestandsextensie om deze te markeren.
  7. Kies de Programma wijzigen knop, die zich net boven de schuifbalk bevindt.

    Image
    Image
  8. Wat u vervolgens ziet en de volgende stap die u moet nemen, hangt af van welke versie van Windows u gebruikt.

    Windows 8: Vanuit het "Hoe wilt u dit type bestand [bestandsextensie] openen?" venster dat u ziet kijk nu door de lijst en selecteer het programma dat u wilt openen wanneer u dubbelklikt of dubbeltikt op dit type bestanden. Probeer Meer opties voor de volledige lijst.

    Image
    Image

    Windows 7 & Vista: Kijk in het venster "Openen met" dat verscheen, door de vermelde programma's en kies het programma u wilt openen voor deze extensie. De Aanbevolen programma's zijn waarschijnlijk het meest toepasbaar, maar er kunnen ook Andere programma's worden vermeld. Gebruik Browse om handmatig een programma te zoeken.

    Image
    Image
  9. Selecteer OK als je het ziet, en Windows zal de lijst met bestandsassociaties vernieuwen om het nieuwe standaardprogramma te tonen dat aan dit bestandstype is toegewezen. U kunt het venster Set Associations sluiten als u klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen.

Vanaf dit punt, wanneer u dubbelklikt of dubbeltikt op een bestand met deze specifieke bestandsextensie, zal het programma dat u koos om ermee te associëren in stap 8 automatisch het specifieke bestand starten en laden.

Bestandsassociaties wijzigen in Windows XP

Als je nog steeds Windows XP hebt, zijn de instructies voor andere nieuwere besturingssystemen.

  1. Ga naar Start > Configuratiescherm om het Configuratiescherm te openen.

    Image
    Image
  2. Kies Uiterlijk en thema's.

    Image
    Image

    Je ziet die link alleen als je de categorieweergave van het configuratiescherm gebruikt. Als u in plaats daarvan de klassieke weergave gebruikt, kiest u in plaats daarvan Mapopties en gaat u verder met stap 4.

  3. Selecteer Mapopties onderaan het venster.

    Image
    Image
  4. Open de Bestandstypen tab.
  5. Scroll onder Geregistreerde bestandstypen naar beneden totdat u de bestandsextensie vindt waarvoor u de standaardprogrammakoppeling wilt wijzigen.
  6. Kies de extensie om deze te markeren.
  7. Selecteer Change in het onderste gedeelte.

    Image
    Image
  8. Kies in het Open With-scherm waar u nu naar kijkt het programma waarmee u standaard het bestandstype wilt openen.

    Image
    Image

    Als je dat scherm niet ziet, kies dan Selecteer het programma uit een lijst, en dan OK.

    De meest voorkomende programma's die dit specifieke bestandstype ondersteunen, worden vermeld onder de lijst Aanbevolen programma's of Programma's, maar er kunnen ook andere programma's zijn die het bestand ondersteunen. In dat geval kunt u er handmatig een selecteren met de Browse knop.

  9. Selecteer OK en dan Close terug in het venster Mapopties. U kunt ook alle vensters van het Configuratiescherm of Vormgeving en thema's sluiten die mogelijk nog open zijn.

Vooruit, elke keer dat u een bestand opent met de extensie die u bij stap 6 hebt gekozen, wordt het programma dat u in stap 8 hebt gekozen automatisch geopend en wordt het bestand in dat programma geladen.

Meer over het wijzigen van bestandsassociaties

Het wijzigen van de bestandsassociatie van een programma betekent niet dat een ander ondersteunend programma het bestand niet kan openen, het betekent alleen dat het niet het programma is dat wordt geopend wanneer u dubbelklikt of dubbelklikt op die typen aantal bestanden.

Om een ander programma met het bestand te gebruiken, moet je dat andere programma eerst handmatig starten en vervolgens op je computer naar het specifieke bestand bladeren om het te openen. U kunt bijvoorbeeld Microsoft Word openen en het File > Open menu gebruiken om een DOC-bestand te openen dat normaal gesproken wordt geassocieerd met OpenOffice Writer, maar verandert dus niet de bestandsassociatie voor DOC-bestanden zoals hierboven uitgelegd.

Het wijzigen van de bestandsassociatie verandert ook het bestandstype niet. Het bestandstype wijzigen is de structuur van de gegevens wijzigen, zodat ze in een ander formaat kunnen worden beschouwd. Het wijzigen van het type/formaat van het bestand wordt meestal gedaan met een bestandsconversietool.

FAQ

    Hoe zip ik een bestand in Windows 10?

    Om een bestand in Windows 10 te zippen, opent u de Verkenner, klikt u met de rechtermuisknop op het bestand en selecteert u Verzenden naar > Gecomprimeerde (gezipte) map.

    Waar is het HOSTS-bestand in Windows 10?

    Of je nu een probleem wilt oplossen of het HOSTS-bestand wilt bewerken, gebruik Verkenner om het bestand te vinden. HOSTS zijn te vinden op C:\Windows\System32\drivers\etc.

Aanbevolen: