Tips voor paginacompositie: 7 manieren om een betere paginalay-out te maken

Inhoudsopgave:

Tips voor paginacompositie: 7 manieren om een betere paginalay-out te maken
Tips voor paginacompositie: 7 manieren om een betere paginalay-out te maken
Anonim

Pagina-indeling of paginasamenstelling is het proces van het plaatsen en rangschikken en herschikken van tekst en afbeeldingen op de pagina. Een goede compositie is er een die niet alleen prettig is om naar te kijken, maar die ook effectief de boodschap van de tekst en afbeeldingen overbrengt op het beoogde publiek. Er zijn bepaalde beproefde elementen van paginasamenstelling die kunnen helpen zorgen voor een succesvolle lay-out. Het is je misschien opgevallen dat deze tips voor het samenstellen van pagina's nauw verbonden zijn met de ontwerpprincipes.

Image
Image

Zeven manieren om een betere paginalay-out te maken

  1. Lijn alle elementen uit met elkaar of met een raster. Plaats elk tekst- of grafisch element op de pagina zodat ze een visuele verbinding met elkaar hebben. U kunt horizontale of verticale uitlijning gebruiken; lijn objecten gewoon langs dezelfde rand uit of centreer ze. Het kan werken, maar voor gecompliceerde lay-outs is een raster handig. Deze ene compositietip alleen al kan de compositie van een pagina enorm verbeteren, omdat onze ogen en hersenen hunkeren naar een zekere mate van orde en consistentie.
  2. Selecteer een enkele visual of maak sterke visuele verbindingen. Een van de eenvoudigste en misschien wel krachtigste lay-outs maakt gebruik van één sterke visual. Als u echter meerdere afbeeldingen gebruikt, zorg er dan voor dat ze verbonden blijven door de afbeeldingen uit te lijnen en te groeperen, zodat ze een enkele visuele eenheid vormen en ze op dezelfde manier uit te lijnen.

  3. Houd oneven of even elementen in balans. Het creëren van de juiste balans gaat zowel over het aantal tekst- en grafische elementen als hoe ze op de pagina zijn gerangschikt. Oneven nummers hebben de neiging om een meer dynamische lay-out te creëren. Gebruik een oneven aantal afbeeldingen of een oneven aantal tekstkolommen. Creëer een dynamische lay-out met een asymmetrische opstelling van elementen. Symmetrische balans of het gebruik van even elementen zoals twee of vier kolommen of een blok van vier afbeeldingen levert meestal een formele, meer statische lay-out op.
  4. Verdeel de pagina in drieën. Met betrekking tot balans suggereert de regel van derden dat een aangenamere compositie mogelijk is als je tekst en afbeeldingen kunnen worden geplaatst met behulp van een van deze richtlijnen:

    • Belangrijkste elementen min of meer gelijkmatig verdeeld binnen verticale of horizontale derden
    • Belangrijkste elementen geconcentreerd in het bovenste of onderste derde deel van de pagina
    • Belangrijkste elementen gecentreerd op een van de punten waar lijnen elkaar kruisen nadat de pagina visueel in drieën is gedeeld, horizontaal en verticaal
  5. Voeg witruimte toe op de juiste plaats. Net zo belangrijk als de tekst en afbeeldingen op de pagina is de lege ruimte. Te veel op de pagina proppen, zelfs als het perfect uitgelijnd en uitgebalanceerd is en binnen de regel van derden v alt, kan een compositie verpesten. De pagina heeft visuele ademruimte nodig. De beste plaats voor witruimte is rond de randen van de pagina (marges) en de randen van tekst of grafische elementen, zodat deze niet vast komt te zitten in het midden van de pagina. Het vergroten van de alinea-, regel- en letterafstand kan ook een lay-out verbeteren.

  6. Gebruik twee of meer van hetzelfde ontwerpelement. Als één goed is, is twee dan beter? Soms ja. Herhaling kan plaatsvinden in de vorm van consistent gebruik van uitlijning, het gebruik van dezelfde kleuren voor gerelateerde items (zoals aanhalingstekens of koppen), het gebruik van dezelfde stijl of grootte van afbeeldingen, of het eenvoudigweg plaatsen van de paginanummers op dezelfde plek in een publicatie.
  7. Benadruk de verschillen tussen ontwerpelementen. Hoewel sommige aspecten van paginasamenstelling dezelfde dingen betreffen - dezelfde uitlijning of consistent gebruik van kleur - is het ook een goed idee om sommige dingen anders te doen, om contrasterende elementen te gebruiken, waaronder kleur en uitlijning. Hoe groter het verschil, hoe groter het contrast en hoe effectiever de lay-out. Eenvoudige voorbeelden van het gebruik van nadruk zijn onder meer het maken van koppen veel groter dan andere tekst en het gebruik van een andere grootte of kleur van tekst voor bijschriften, aanhalingstekens en paginanummers.

Aanbevolen: