Mac Finder - De optie 'Rangschikken op' begrijpen

Inhoudsopgave:

Mac Finder - De optie 'Rangschikken op' begrijpen
Mac Finder - De optie 'Rangschikken op' begrijpen
Anonim

De Finder wordt geleverd met een aantal manieren om de bestanden van je Mac te ordenen. Een van deze functies is de optie Schikken op. Behalve dat je de Finder-weergave op verschillende categorieën kunt ordenen, net zoals je kunt doen in de lijstweergave, biedt het ook de kracht van het ordenen op categorie voor alle andere Finder-weergavetypen.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Mac OS X Lion (10.7) en hoger.

Hoe de 'Rangschikken op'-opties te gebruiken

Item Arrangement werkt met alle vier de standaard Finder-weergaven om je wat extra controle te geven over de volgorde waarin items worden weergegeven in een Finder-weergave. De standaardpictogramweergave toont bijvoorbeeld items in een alfanumerieke organisatie, maar u kunt de itempictogrammen ook slepen om ze naar wens te rangschikken.

De knop Itemrangschikking bevindt zich net rechts van de Finder-weergaveknoppen, die de vier standaardmanieren bieden om items in een Finder-venster weer te geven: op pictogram, lijst, kolom of Cover Flow.

In macOS Mojave (10.14) verving Apple Cover Flow door Gallery View. De opties Rangschikken op zijn niet beschikbaar in de Galerijweergave.

Image
Image

De optie Schikken op neemt de mogelijkheid van de lijstweergave om te organiseren hoe items worden gepresenteerd, voegt een aantal nieuwe mogelijkheden toe en biedt de optie om te bepalen hoe items worden gerangschikt in een van de Finder-weergaven.

Arrange By ondersteunt het sorteren van items in een Finder-weergave op:

  • Naam
  • Kind - Items zijn geordend op bestandstype, dat wordt gedefinieerd door de bestandsextensie; alle PDF's zullen bijvoorbeeld bij elkaar staan, evenals alle tekstbestanden, alle afbeeldingsbestanden, enzovoort.
  • Applicatie - Sorteren wordt uitgevoerd door de standaardtoepassing die wordt gebruikt voor toegang tot een document.
  • Datum laatst geopend - Items zijn geordend op de datum waarop je ze voor het laatst hebt gebruikt.
  • Datum toegevoegd - Items worden geordend op de datum waarop u ze aan een map hebt toegevoegd.
  • Gegevens gewijzigd - Items worden geordend op de datum waarop u ze voor het laatst hebt gewijzigd.
  • Aanmaakdatum - Items worden geordend op de datum waarop u voor het eerst een bestand of map hebt gemaakt.
  • Size - Items worden gesorteerd op fysieke bestandsgrootte.
  • Label - Items waarop labels zijn aangebracht, verschijnen als eerste in de sorteervolgorde.
  • Geen - Er wordt geen extra sortering uitgevoerd buiten de basisweergave van de Finder.

Nieuwe versies van macOS vervangen Labels door Tags.

Categorieën gebruiken

Afhankelijk van de Arrange By-methode die u selecteert, zal de Finder de sorteerresultaten per categorie weergeven. Categorieën verschijnen als horizontale strepen in de pictogramweergave of als gelabelde secties in een van de andere Finder-weergaven.

Als je bijvoorbeeld rangschikt op maat, zullen de categorieën ook een reeks maten bevatten.

Image
Image

In de pictogramweergave beslaat elke categorie een enkele horizontale lijn. Wanneer het aantal items groter is dan wat er in het venster kan worden weergegeven, wordt een omslagweergave toegepast op de afzonderlijke categorie, zodat u snel door de categorie kunt bladeren terwijl u de andere weergegeven categorieën met rust laat. In wezen kan elke categorie onafhankelijk van de andere worden gemanipuleerd.

Bovendien, wanneer een categorie te veel items heeft om in een enkele horizontale rij weer te geven, zal er een link aan de rechterkant van het venster zijn om de categorie uit te vouwen om ze allemaal weer te geven. Evenzo kunt u, eenmaal uitgevouwen, de categorie weer samenvouwen tot een enkele rij.

Image
Image

De richting 'schikken op' wijzigen

In de lijstweergave kunt u de richting van de sorteervolgorde kiezen door op de kolomkop te klikken waarop u wilt sorteren. Elke kolomkop bevat een chevron die elke keer dat u op de kolomkop klikt omhoog of omlaag wijst, waardoor de sorteerrichting wordt bepaald.

Als je bestanden al hebt geordend, zal het sorteren ze in de categorieën rangschikken.

Image
Image

Hoe applicaties te rangschikken op type

Normaal gesproken gebruikt Arrange by Application de standaardtoepassing die aan een document is gekoppeld om de sorteervolgorde en de categorietitels te maken.

Dit standaardgedrag verandert wanneer u de optie Rangschikken op toepassing in de map Applicaties van uw Mac gebruikt. In die map wordt de toepassingsoptie Applicatiecategorie Als u deze gebruikt, verschijnen er categorieën voor elke toepassing die beschikbaar is in de Mac App Store.

Aanbevolen: