Hoe de Excel DATEVALUE-functie te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de Excel DATEVALUE-functie te gebruiken
Hoe de Excel DATEVALUE-functie te gebruiken
Anonim

Wat te weten

  • De functie DATUMWAARDE in Excel converteert een in tekst opgemaakte datum naar een serienummer.
  • Gebruik deze functie wanneer een cel een datum bevat die is opgemaakt als tekst, niet als een getal, wat kan gebeuren met geïmporteerde of gekopieerde gegevens.
  • De syntaxis en het argument van de functie is: =DATEVALUE(date_text)

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de functie DATUMWAARDE kunt gebruiken in elke versie van Excel, inclusief Excel 2019 en Microsoft 365.

Wat is de DATEVALUE-functie?

De functie DATUMWAARDE in Excel converteert een in tekst opgemaakte datum naar een serienummer. Excel kan dan het serienummer lezen om de datum te begrijpen.

Deze Excel-functie is nodig wanneer een cel datuminformatie bevat, maar is opgeslagen in gewone tekst. In plaats van het automatisch naar een datum te converteren, ziet Excel de cel als alleen cijfers en letters, waardoor het moeilijk is om mee te werken. Dit kan gebeuren als de datum ergens anders vandaan is gekopieerd of geïmporteerd.

U kunt de DATEVALUE Excel-functie gebruiken om het serienummer van de datum te produceren dat vervolgens kan worden gebruikt om het correct als een datum op te maken en het te gebruiken met andere op datums gebaseerde formules, het te sorteren met andere datums, enz.

Image
Image

De functie DATUMWAARDE werkt in alle versies van Excel.

DATEVALUE Functiesyntaxis en argumenten

Alle formules die deze functie gebruiken, moeten als volgt worden opgemaakt:

=DATUMWAARDE(date_text)

date_text is het enige argument dat het ondersteunt. Het kan verwijzen naar andere cellen of de datuminformatie kan in de formule worden opgeslagen.

Hier zijn enkele regels om te onthouden over de DATEVALUE-functie:

  • Als de datum_tekst jaar wordt weggelaten, wordt het huidige jaar gebruikt.
  • Als date_text tijdinformatie bevat, negeert Excel deze.
  • Als de datuminformatie rechtstreeks in de formule wordt ingevoerd, moet deze tussen aanhalingstekens staan.
  • Als naar de datuminformatie wordt verwezen in een andere cel die de tekstnaam van de maand bevat (bijv. maart of maart), moet de maand op de tweede positie staan (zoals 31-maart-2020).
  • De WAARDE! fout wordt weergegeven als date_text buiten het datumbereik v alt 1/1/1900–9999-12-31.
  • De WAARDE! fout wordt weergegeven als date_text een getal lijkt te zijn (d.w.z. het heeft geen streepjes of schuine strepen zoals een typische datum).

DATEVALUE Functievoorbeelden

Hier ziet u enkele van de verschillende manieren waarop u deze functie kunt gebruiken:

Referentiedatum van een andere cel

=DATUMWAARDE(A2)

Image
Image

Ervan uitgaande dat A1 luidt als 4-4-2002, zou dit voorbeeld van de DATEVALUE-formule het serienummer 37350 produceren.

Voer datum in in formule

=DATUMWAARDE("2007-12-25")

Image
Image

Dit is een andere manier om deze functie te gebruiken. Het invoeren van de datum tussen aanhalingstekens is een vervanging voor het aanroepen van een andere cel. Deze formule produceert de seriële datum 39441.

Maak datum uit meerdere cellen

=DATUMWAARDE(A2 &"/" & A3 &"/" & A4)

Image
Image

In dit voorbeeld van de DATEVALUE-functie wordt dezelfde instelling gebruikt, maar we halen de datuminformatie uit drie afzonderlijke cellen: A2=5, A3=18 en A4=2017.

Hiervoor is het ampersand-teken nodig, zodat we schuine strepen kunnen toevoegen om de dag, de maand en het jaar te scheiden. Het resultaat is echter nog steeds een serienummer, want daar is de functie voor, dus we zouden de cel moeten opmaken als een echte datum (zie hieronder) om deze te zien als 18-5-2017.

Gebruik ampersand in datumformule

=DATUMWAARDE("3" &"/" & A2 &"/" &"2002")

Image
Image

In dit voorbeeld lijkt de functie veel op de functie erboven, maar in plaats van celverwijzingen te gebruiken om de dag en het jaar te berekenen, voeren we die handmatig in met dubbele aanhalingstekens.

Datum uit cel halen met andere gegevens

=DATUMWAARDE(LINKS(A20, 10))

Image
Image

Als de cel andere informatie bevat die je niet nodig hebt, kun je functies zoals LINKS en RECHTS gebruiken om de datum te isoleren. In dit voorbeeld is de functie DATUMWAARDE gekoppeld aan de functie LEFT, zodat alleen de eerste 10 tekens van links worden bekeken. Het resultaat is 41654, die Excel kan opmaken als een datum om 15-1-2014 te produceren.

Datum extraheren met MID-functie

=DATUMWAARDE(MID(A40, FIND(" ", A40)+1, 7))

Image
Image

Tot slot hebben we deze formule die niet alleen de MID-functie maar ook de FIND-functie combineert om de datum te extraheren en deze in het serienummerformaat weer te geven. De MID-functie stelt A2 in als het doel en gebruikt FIND om de spatie (" ") te definiëren als het punt waar de functie moet beginnen met tellen. Het getal aan het einde van de MID-functie bepa alt hoeveel tekens er moeten worden geëxtraheerd, wat in ons voorbeeld 7 is. Het resultaat is 43944, dat, wanneer geformatteerd als een datum, verandert in 23-4-2020.

DATEVALUE Fouten

Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties waarin de DATEVALUE-functie een fout zal tonen. Volgens de hierboven genoemde regels zijn de rijen met de VALUE! fout bevatten gegevens die niet door deze functie kunnen worden verwerkt.

Image
Image

Getallen opmaken in datums

Wanneer Excel het serienummer van een datum produceert, blijft er een getal over dat aangeeft hoeveel dagen het is vanaf 1/1/1900. Dit is nauwelijks bruikbaar, dus wat je moet doen is die cel opmaken als een normale datum.

Een manier om meteen te weten of de cel is opgemaakt als tekst of als een datum, is door te controleren hoe deze is uitgelijnd in de cel. Datums die als tekst zijn opgemaakt, worden meestal links uitgelijnd, terwijl cellen met datumopmaak meestal rechts worden uitgelijnd.

  1. Selecteer de cel(len) die als datum moeten worden opgemaakt.
  2. Zoek op het tabblad Home bovenaan Excel de sectie Number.
  3. Selecteer het vervolgkeuzemenu en kies een datumoptie, zoals Short Date of Long Date.

    Image
    Image

Aanbevolen: