Het formaat van een Mac-volume wijzigen met Schijfhulpprogramma

Inhoudsopgave:

Het formaat van een Mac-volume wijzigen met Schijfhulpprogramma
Het formaat van een Mac-volume wijzigen met Schijfhulpprogramma
Anonim

Wat u moet weten

  • Ga naar Applicaties > Utilities > Schijfhulpprogramma > de schijf die u wilt wijzigen.
  • Druk op Partitie > Partitie.
  • Resize volumes naar wens door de cirkeldiagramdivisies te slepen of bestaande volumes te verwijderen.

Dit artikel legt uit hoe je het formaat van een volume kunt wijzigen met Schijfhulpprogramma in macOS Catalina (2015) via OS X El Capitan (10.11).

Fusion-schijven die zijn gepartitioneerd, kunnen alleen worden vergroot of verkleind met de versie van Schijfhulpprogramma die oorspronkelijk werd gebruikt om de Fusion Drive of nieuwer te maken. Als uw Fusion Drive bijvoorbeeld is gemaakt met OS X Yosemite, kunt u het formaat van de schijf wijzigen met Yosemite of El Capitan, maar niet met een eerdere versie.

Een volume vergroten met Schijfhulpprogramma

Je kunt een volume vergroten zolang dit niet het laatste volume op de schijf is. U moet bereid zijn het volume te verwijderen dat zich direct achter het volume bevindt dat u wilt vergroten, samen met de bijbehorende gegevens.

Zorg ervoor dat u een actuele back-up hebt van alle gegevens op de schijf die u wilt wijzigen. Zo vergroot u een volume.

  1. Launch Disk Utility, te vinden op Applications > Utilities.

    Of typ "Schijfhulpprogramma" in Spotlight Search om de toepassing snel te openen.

  2. Schijfhulpprogramma geeft een interface met twee panelen weer. Selecteer de schijf met het volume dat u wilt vergroten.

    Image
    Image
  3. Selecteer Partition op de werkbalk van Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image

    Als de knop Partitie niet is gemarkeerd, hebt u mogelijk niet de basisschijf geselecteerd, maar een van de volumes.

  4. Selecteer Partition nogmaals om te bevestigen.

    Image
    Image
  5. Je ziet een cirkeldiagram van alle volumes op de geselecteerde schijf. U zult zien welke vrije ruimte beschikbaar is en hoeveel ruimte elk volume inneemt.

    Image
    Image
  6. Als je een volume groter wilt maken, moet je een ander verwijderen. Selecteer het volume dat u wilt verwijderen door eenmaal in het cirkelsegment te klikken. Het geselecteerde taartpunt wordt blauw en de naam van het volume wordt weergegeven in het veld Partitie.(In dit voorbeeld selecteren en verwijderen we het volume More Stuff)

    Image
    Image
  7. Tik op het minteken onderaan het cirkeldiagram om het geselecteerde volume te verwijderen. Het partitioneringscirkeldiagram toont u het verwachte resultaat van uw actie. Selecteer Toepassen om door te gaan of Annuleren om te voorkomen dat deze wijzigingen worden aangebracht.

    Image
    Image
  8. Als je de wijzigingen hebt toegepast, wordt de vrijgekomen ruimte toegevoegd aan je resterende volume.

    Je kunt ook de cirkeldiagramverdeler gebruiken om de grootte van de taartpunten aan te passen, maar wees voorzichtig; als een plak die u wilt aanpassen klein is, kunt u de verdeler mogelijk niet pakken. Selecteer in plaats daarvan het kleine taartpunt en gebruik het veld Grootte.

Formaat wijzigen zonder gegevens te verliezen in elk volume

Het zou fijn zijn als je het formaat van volumes zou kunnen wijzigen zonder een volume te verwijderen en alle informatie te verliezen die je daar hebt opgeslagen. Met het nieuwe Schijfhulpprogramma is dat niet direct mogelijk, maar onder de juiste omstandigheden kun je het formaat wijzigen zonder gegevens te verliezen, hoewel op een ietwat gecompliceerde manier.

Je hebt bijvoorbeeld twee volumes op je geselecteerde schijf, Stuff en More Stuff. Stuff en More Stuff nemen elk 50% van de schijfruimte in beslag, maar de gegevens op More Stuff gebruiken slechts een klein deel van de ruimte op het volume.

Je kunt Stuff vergroten door de grootte van More Stuff te verkleinen en vervolgens de nu vrije ruimte aan Stuff toe te voegen. Hier is hoe dat te doen:

Zorg ervoor dat je een actuele back-up hebt van alle gegevens op zowel Stuff als More Stuff.

  1. Start Schijfhulpprogramma en selecteer de schijf die zowel de Stuff als More Stuff bevat volumes.

    Image
    Image
  2. Selecteer Partition op de werkbalk van Schijfhulpprogramma.

    Image
    Image
  3. Selecteer het More Stuff volume uit het cirkeldiagram.

    Image
    Image
  4. Schijfhulpprogramma stelt u in staat de grootte van een volume te verkleinen zolang de huidige gegevens die erop zijn opgeslagen nog binnen de nieuwe grootte passen. In dit voorbeeld verminderen we More Stuff tot 45 GB. Voer naast Size 45 GB in en druk vervolgens op Enter of Return.

    Image
    Image
  5. Het cirkeldiagram toont de verwachte resultaten van deze wijziging. Selecteer Toepassen om vast te leggen aan de nieuwe partitie.

    Image
    Image
  6. Selecteer Partitie om te bevestigen. In het volgende gedeelte voegen we de vrijgekomen ruimte toe aan Stuff.

    Image
    Image

Gegevens verplaatsen met Schijfhulpprogramma

Nu voegen we de nieuw vrijgekomen ruimte toe aan 'Stuff'.

  1. Selecteer het naamloze volume dat u zojuist hebt gemaakt en selecteer vervolgens Herstellen.

    Image
    Image
  2. Selecteer naast Herstellen van More Stuff en selecteer vervolgens Restore.

    Image
    Image
  3. Het herstelproces kan enkele minuten duren. Als het klaar is, selecteer je Klaar.

    Image
    Image

Het formaat wijzigen

Nu zullen we het proces voor het wijzigen van de grootte van het volume voltooien.

  1. Selecteer de schijf met de volumes waarmee u hebt gewerkt en selecteer vervolgens Partition.

    Image
    Image
  2. Selecteer in het partitiecirkeldiagram het More Stuff volume dat u in de vorige sectie als bron hebt gebruikt, en selecteer vervolgens de min-knopom het te verwijderen, voeg de ruimte toe aan het Stuff volume.

    Image
    Image
  3. De More Stuff-gegevens worden hersteld naar het resterende volume. Selecteer Toepassen om het proces te voltooien.

    Image
    Image
  4. Klik op Toepassen om het proces te voltooien.

De regels voor het wijzigen van de grootte

Begrijpen hoe het formaat van het formaat in Schijfhulpprogramma werkt, zal je helpen om het formaat van een volume te wijzigen zonder verlies van informatie.

  • Bij het vergroten van een volume, moet het volume of de partitie die direct achter het doelvolume staat, worden verwijderd om ruimte te maken voor het vergrote doelvolume.
  • Het laatste volume op een schijf kan niet worden vergroot.
  • De cirkeldiagraminterface voor het aanpassen van de volumegrootte is kieskeurig. Gebruik indien mogelijk het optionele veld Grootte om de grootte van een schijfsegment te bepalen in plaats van de scheidingslijnen van het cirkeldiagram.
  • Alleen schijven die zijn geformatteerd met de GUID-partitiekaart kunnen worden vergroot of verkleind zonder gegevens te verliezen.
  • Maak altijd een back-up van de gegevens van uw schijf voordat u het formaat van een volume wijzigt.

Formaat van wrap-up wijzigen

Zoals je kunt zien, kan het formaat wijzigen met de nieuwe versie van Schijfhulpprogramma eenvoudig zijn, zoals in het eerste voorbeeld, of ingewikkeld zoals in het tweede voorbeeld. In het tweede voorbeeld kunt u ook een kloon-app van derden gebruiken, zoals Carbon Copy Cloner, om de gegevens tussen de volumes te kopiëren.

Dus, hoewel het formaat van volumes nog steeds mogelijk is, is het een proces van meerdere stappen geworden. Desalniettemin kan Schijfhulpprogramma nog steeds de grootte van volumes voor u wijzigen; plan gewoon vooruit en zorg ervoor dat u actuele back-ups hebt.

Aanbevolen: