Hoe rijen en kolommen in een Excel-werkblad te beperken

Inhoudsopgave:

Hoe rijen en kolommen in een Excel-werkblad te beperken
Hoe rijen en kolommen in een Excel-werkblad te beperken
Anonim

Wat te weten

  • Bepaalde rijen verbergen: Selecteer of markeer de rijen die u wilt verbergen. Klik met de rechtermuisknop op een rijkop en kies Hide. Herhaal dit voor kolommen.
  • Zichtbaar maken: Klik met de rechtermuisknop op de kop van de laatste zichtbare rij of kolom en kies Unhide.
  • Om het cellenbereik tijdelijk te beperken: Klik met de rechtermuisknop op de bladtab > Bekijk Code > Eigenschappen. Typ A1:Z30 voor ScrollArea. Excel opslaan, sluiten en opnieuw openen.

Om de grootte van een Excel-werkblad te helpen bepalen, kunt u het aantal kolommen en rijen dat een werkblad weergeeft, beperken. In deze handleiding laten we u zien hoe u rijen en kolommen in Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013 en Excel voor Microsoft 365 kunt verbergen (en zichtbaar maken), en hoe u de toegang tot rijen en kolommen kunt beperken met Microsoft Visual Basic for Applications (VBA).

Verberg rijen en kolommen in Excel

Een alternatieve methode om het werkgebied van een werkblad te beperken, is om secties van ongebruikte rijen en kolommen te verbergen; ze blijven verborgen, zelfs nadat u het document sluit. Volg de onderstaande stappen om de rijen en kolommen buiten het bereik te verbergen A1:Z30.

  1. Open je werkmap en selecteer het werkblad waarin je rijen en kolommen wilt verbergen. Klik op de kop van rij 31 om de hele rij te selecteren.

    Image
    Image
  2. Houd de toetsen Shift en Ctrl op het toetsenbord ingedrukt. Druk tegelijkertijd op de toets pijl omlaag op het toetsenbord om alle rijen van rij 31 tot de onderkant van het werkblad te selecteren. Laat alle toetsen los.

    Image
    Image
  3. Klik met de rechtermuisknop op een van de rijkoppen om het contextmenu te openen. Selecteer Verberg.

    Image
    Image
  4. Het werkblad toont nu alleen de gegevens in rijen 1 tot en met 30.

    Image
    Image
  5. Klik op de kop voor kolom AA en herhaal stap 2 en 3 (gebruik de pijl naar rechts in plaats van de pijl-omlaag) om alle kolommen na column Z. te verbergen

    Image
    Image
  6. Opslaan de werkmap; de kolommen en rijen buiten het bereik A1 tot Z30 blijven verborgen totdat u ze weer zichtbaar maakt.

    U kunt hetzelfde proces gebruiken om alle gewenste rijen of kolommen te verbergen. Selecteer gewoon de kop of kopteksten voor de rij of kolom, klik met de rechtermuisknop op de kop en selecteer Hide.

Rijen en kolommen zichtbaar maken in Excel

Als je de gegevens die je hebt verborgen wilt bekijken, kun je de rijen en kolommen op elk moment weer zichtbaar maken. Volg deze stappen om de rijen en kolommen die u in het vorige voorbeeld hebt verborgen, zichtbaar te maken.

  1. Open het werkblad dat je hebt gebruikt om rij 31 en hoger en kolom AA en hoger te verbergen. Klik op de koppen voor rij 30 (of de laatste zichtbare rij in het werkblad) en de rij eronder. Klik met de rechtermuisknop op de rijkoppen en selecteer in het menu Unhide.

    Image
    Image
  2. De verborgen rijen zijn hersteld.

    Image
    Image
  3. Klik nu op de koppen voor kolom Z (of de laatste zichtbare kolom) en de kolom rechts ervan. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde kolomkoppen en kies Unhide in het menu. De verborgen kolommen zijn hersteld.

    Image
    Image

Beperk toegang tot rijen en kolommen met VBA

U kunt Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) gebruiken om het bereik van bruikbare rijen en kolommen in een werkblad tijdelijk te beperken. In dit voorbeeld wijzigt u de eigenschappen van een werkblad om het aantal beschikbare rijen te beperken tot 30 en het aantal kolommen tot 26.

Het wijzigen van het scrollgebied is een tijdelijke maatregel; het reset elke keer dat de werkmap wordt gesloten en opnieuw geopend.

  1. Open een leeg Excel-bestand. Klik onder aan het scherm met de rechtermuisknop op het bladtabblad Blad1. Kies in het menu Code weergeven.

    Image
    Image
  2. Het Visual Basic for Applications (VBA) editorvenster wordt geopend. Zoek in de linkerrail de sectie Properties.

    Image
    Image
  3. Klik onder Properties in de rechterkolom van de rij ScrollArea op het lege vak en typ A1: Z30.

    Image
    Image
  4. Selecteer File > Save en sla uw werkmap op zoals u dat normaal zou doen. Selecteer File > Sluiten en keer terug naar Microsoft Excel.

    Image
    Image
  5. Voer deze test uit om er zeker van te zijn dat uw wijziging wordt toegepast. Probeer in uw werkblad voorbij rij 30 of kolom Z te scrollen. Als de wijziging is toegepast, keert Excel terug naar het geselecteerde bereik en kunt u geen cellen buiten dat bereik bewerken.

    Image
    Image
  6. Om de beperkingen te verwijderen, opent u VBA opnieuw en verwijdert u het ScrollArea-bereik.

Aanbevolen: