Hoe kolommen en rijen in Excel te bevriezen of te vergrendelen

Inhoudsopgave:

Hoe kolommen en rijen in Excel te bevriezen of te vergrendelen
Hoe kolommen en rijen in Excel te bevriezen of te vergrendelen
Anonim

Als u te ver naar rechts of te ver naar beneden scrolt, verliest u de koppen bovenaan en aan de linkerkant van het werkblad in Excel. Met Freeze Panes kun je bijhouden naar welke kolom of rij met gegevens je kijkt.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel voor Microsoft 365, Excel 2019, 2016, 2013 en 2010.

Bevries ruiten met behulp van de actieve cel

Wanneer u Panes bevriezen in Excel gebruikt, worden alle rijen boven de actieve cel en alle kolommen links ervan op hun plaats vastgezet.

Als je door de spreadsheet scrolt, zullen die cellen niet bewegen.

  1. Selecteer de cel rechts van de kolommen en net onder de rijen die u op hun plaats wilt bevriezen. Als u bijvoorbeeld rij 1, rij 2 en kolom A op het scherm wilt houden wanneer u scrolt, selecteert u cel B3.
  2. Selecteer de View tab.

    Image
    Image
  3. Selecteer Panes bevriezen om een vervolgkeuzelijst weer te geven.

    Om vensters in Microsoft Excel 2010 te bevriezen, selecteert u View > Arrange All > Freeze Panes.

    Image
    Image
  4. Selecteer Bevries ruiten. Dit bevriest alle rijen en kolommen boven en links van de geselecteerde cel. De status van bevroren cellen of kolommen wordt weergegeven door een donkere lijn onder de bevroren rijen en rechts van bevroren kolommen.

    Image
    Image

Deblokkeren van deelvensters in Excel

Wanneer u rijen of kolommen in Excel bevriest en vervolgens het bestand opslaat, wordt de status van bevroren deelvensters ook opgeslagen. Dit betekent dat de volgende keer dat u het blad opent, die vastgezette rijen en kolommen op hun plaats blijven.

Als je niet wilt dat die rijen of kolommen meer statisch blijven, deblokkeer dan alle rijen en kolommen met het commando Unfreeze Panes.

Om de rijen en kolommen te ontgrendelen zodat u door de hele spreadsheet kunt scrollen:

  1. Select View.
  2. Selecteer Panes bevriezen om een vervolgkeuzelijst te openen.
  3. Selecteer Deblokkeer ruiten.

Bevries de linkerkolom in Excel

Je kunt de linkerkolom van een spreadsheet snel bevriezen met de opdracht Eerste kolom bevriezen. Deze opdracht bevriest de linkerkolom van uw spreadsheet, ongeacht welke cel u hebt geselecteerd. Deze functie is handig wanneer de linkerkolom informatie bevat over alle getallen rechts ervan in het blad.

Om de linkerkolom te bevriezen:

  1. Select View.
  2. Selecteer Panes bevriezen om een vervolgkeuzelijst te openen.
  3. Selecteer Bevries eerste kolom.

    Dit bevriest onmiddellijk de linkerkolom, zodat u het blad zo ver als u wilt naar rechts kunt schuiven, maar de linkerkolom nog steeds kunt zien.

    Als u met uw toetsenbord naar de Eerste kolom wilt gaan, drukt u op Alt+ W, drukt u op F , en druk op C.

    Image
    Image

Bevries de bovenste rij in Excel

Als u de bovenste rij zichtbaar wilt houden in Excel, gebruikt u de opdracht Bovenste rij bevriezen. Met deze opdracht bevriest alleen de bovenste rij van uw spreadsheet, ongeacht welke cel u hebt geselecteerd. Dit wordt vaak gebruikt wanneer de bovenste rij koptekstinformatie bevat voor alle gegevens in de spreadsheet.

Om de bovenste rij in een spreadsheet te bevriezen:

  1. Selecteer Bekijken.
  2. Selecteer Panes bevriezen om een vervolgkeuzelijst weer te geven.
  3. Selecteer Bevries bovenste rij.

    Dit bevriest de bovenste rij om het blad zo ver als je wilt naar beneden te scrollen, maar je ziet nog steeds de bovenste rij.

    Er is geen snelle sneltoets om de bovenste rij in Excel te bevriezen, maar u kunt achtereenvolgens op een paar toetsen drukken om met uw toetsenbord naar het Bovenste deelvenster Vastzetten in het menu te navigeren. Druk hiervoor op Alt+ W, druk op F en druk op R.

    Image
    Image

    Als u de functie Paneel bevriezen veel gebruikt in Excel, kunt u alle bevriezingsopdrachten toevoegen aan de werkbalk Snelle toegang bovenaan het Excel-lint.

Aanbevolen: