Hoe u de beste nieuwe autoluidsprekers kiest

Inhoudsopgave:

Hoe u de beste nieuwe autoluidsprekers kiest
Hoe u de beste nieuwe autoluidsprekers kiest
Anonim

Wat te weten

  • Componentenluidsprekers geven een beter geluid, maar zijn duurder dan coaxiaal. Coaxiale luidsprekers zijn ook gemakkelijker voor doe-het-zelf-installatie.
  • Meet de grootte en configuratie van de luidspreker: verwijder bestaande luidsprekers en meet. Of vraag een winkel om specificaties voor fabriekseenheden op te zoeken.
  • Andere details om te onderzoeken: RMS-vermogen, luidsprekergevoeligheid, bouwkwaliteit, head-units, externe versterkers, subwoofers en crossovers.

Bij het kopen van de beste luidsprekers voor uw auto, zijn er een paar belangrijke punten waarmee u rekening moet houden. De eerste is of u kiest voor component- of full-range (coaxiale) luidsprekers. Dit zijn de belangrijkste details om te overwegen.

Component versus coaxiaal

Componentenluidsprekers geven een beter geluid, maar zijn duurder. Full-range of coaxiale luidsprekers zijn goedkoper en gemakkelijker te installeren, omdat je meestal vervangingen op de aftermarket kunt vinden die directe vervangingen zijn voor de OEM-units.

Als geluidskwaliteit de belangrijkste factor voor je is, koop dan componentluidsprekers. Als uw budget het niet toelaat, bieden veel full-range luidsprekersystemen geweldig geluid. Luidsprekers met een volledig bereik zijn ook de betere optie als u een doe-het-zelfinstallatie plant en niet veel ervaring hebt.

Image
Image

Nieuw formaat en configuratie van autoluidspreker

Voordat u nieuwe luidsprekers gaat kopen, moet u weten wat voor soort luidsprekers u gaat vervangen. Een optie is om uw bestaande luidsprekers te verwijderen en op te meten. Als dat niet werkt, kunnen veel winkels die luidsprekers verkopen de grootte en configuratie van de in de fabriek geïnstalleerde luidsprekers van uw voertuig opzoeken.

Als uw auto of vrachtwagen uit de fabriek is geleverd met luidsprekers met volledig bereik en u van plan bent die luidsprekers te vervangen door nieuwe luidsprekers met volledig bereik, dan is het vooral belangrijk om de grootte en configuratie te weten. In de meeste gevallen kunt u nieuwe luidsprekers kopen die u in de bestaande luidsprekerhouders kunt plaatsen.

Vermogensverwerking autoluidspreker

De luidsprekers moeten de stroombelasting van de hoofdeenheid of externe versterker aan. Power handling is de hoeveelheid energie (gemeten in watt) die de speakers kunnen leveren zonder te vervormen. De meest gebruikelijke meting is de RMS-waarde (root-mean square).

Let bij het kijken naar luidsprekers meer op het RMS-vermogen dan op het piekvermogen. Terwijl de laatste verwijst naar hoeveel continu vermogen een luidsprekersysteem aankan, verwijst de piekwaarde naar het maximale vermogen dat een luidspreker kan leveren in korte bursts.

Als je ook op zoek bent naar een nieuwe head-unit, heb je meer ruimte om ervoor te zorgen dat je vermogen niet hoger is dan wat je dynamo kan leveren.

Gevoeligheid autoluidspreker

Gevoeligheid verwijst naar hoeveel vermogen de luidsprekers nodig hebben om een bepaald volumeniveau uit te brengen. Luidsprekers met hogere gevoeligheden hebben minder stroom nodig. Als je een anemische fabrieksstereo hebt, koop dan luidsprekers met een hoog gevoeligheidsniveau. Aan de andere kant werken luidsprekers met een lage gevoeligheid meestal prima met krachtige externe versterkers.

Om het juiste gevoeligheidsniveau voor uw systeem te bepalen, moet u uitzoeken hoeveel stroom wordt verbruikt door de hoofdeenheid en de externe versterker.

Bouwkwaliteit autoluidspreker

Veel OEM-luidsprekers zijn gemaakt van materialen van relatief lage kwaliteit die na verloop van tijd verslechteren. Alleen de luidsprekers upgraden kan een superieure geluidskwaliteit bieden, zelfs als u al het andere met rust laat. Uw investering gaat langer mee als u luidsprekers zoekt die zijn gemaakt van hoogwaardige materialen.

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden als het gaat om de bouwkwaliteit:

  • Rubberen randen zijn duurzamer en gaan langer mee dan schuim of stof.
  • Stijve, lichtgewicht woofermaterialen zoals polypropyleen gemengd met mica of met metaal gecoate synthetische stoffen gaan lang mee en zorgen voor een geweldige basrespons.
  • Tweetermaterialen zoals polypropyleen, zijde, keramiek en metaal zijn vaak esthetische overwegingen.

Uw geluidssysteem invullen

Het bouwen van een autogeluidssysteem kan ontmoedigend zijn, maar het eindproduct is bijna altijd de moeite waard. Houd bij het kiezen van geweldige luidsprekers ook rekening met het volgende:

  • Kies de beste head-unit voor uw systeem.
  • Beslis of je een externe versterker nodig hebt.
  • Crossover kan nodig zijn als u upgradet naar componentluidsprekers.
  • Misschien wil je je geluid aanvullen met een subwoofer.

Aanbevolen: