Mac traag? Geef het een Tune-up

Inhoudsopgave:

Mac traag? Geef het een Tune-up
Mac traag? Geef het een Tune-up
Anonim

Je Mac soepel laten werken gaat vooral over het voorkomen van de opeenhoping van stroomverslindende grunge. We hebben het niet over die stoffige ventilator in je Mac, hoewel het ook belangrijk is om je Mac schoon te houden.

Nee, de boosdoeners zijn de extra gegevens, applicaties, opstartitems, geheugenvreters en gebrek aan preventief onderhoud waardoor je Mac opgeblazen en vastloopt.

Behandel je Mac als het elitesysteem met deze afsteltips. Het kost maar een paar minuten van je tijd om ze door te nemen, en ze zijn allemaal gratis.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Tiger (10.4), behalve zoals aangegeven.

Verwijder inlogitems die u niet nodig heeft

Image
Image

Aanmeldingsitems, ook wel opstartitems genoemd, zijn toepassingen en helpercode die gewoonlijk op uw systeem worden geïnstalleerd wanneer u een nieuw stuk software installeert. Veel van deze items zijn nodig voor de juiste prestaties van hun gerelateerde applicatie, maar na verloop van tijd, als je meer en meer opstartitems toevoegt die CPU- of geheugenbronnen in beslag nemen, worden ze een aanslag op de prestaties van je Mac

Als je een applicatie niet meer gebruikt, kun je een paar bronnen van je Mac terugwinnen door de bijbehorende opstartitems van de software te verwijderen.

Houd voldoende vrije schijfruimte

Image
Image

Laat je opstartschijf niet te vol raken. Tegen de tijd dat je Mac je laat weten dat je opstartschijf vol is, is de tijd voorbij dat je het grootste deel van de rommel die je op je schijf hebt bewaard, had moeten verwijderen.

Een overbelaste opstartschijf beïnvloedt de prestaties van uw Mac door deze te beroven van vrije ruimte om gegevens op te slaan; het heeft ook invloed op het vermogen van uw Mac om de schijf automatisch te defragmenteren.

Een opstartschijf die vol raakt, kan ervoor zorgen dat uw Mac langzaam opstart, dat programma's langzaam opstarten, dat het langer duurt om bestanden op te slaan of te openen, en dat sommige programma's helemaal niet meer werken.

Versnel het laden van Safari-pagina's

Image
Image

De meeste browsers, waaronder Safari, maken gebruik van een functie genaamd DNS-prefetching. Deze kleine functie zorgt ervoor dat de browser sneller lijkt te werken door alle links op een webpagina en vervolgens op de achtergrond te onderzoeken, terwijl je bezig bent met het lezen van de inhoud van een pagina, en de gekoppelde pagina's in het geheugen laadt.

Deze functie zorgt ervoor dat de gekoppelde pagina's snel in uw browser worden geladen. Het probleem doet zich voor wanneer het aantal verzoeken voor gekoppelde pagina's uw netwerk, het netwerk van uw ISP of de DNS-server die op de koppelingsquery's reageert, overweldigt.

Onder de juiste omstandigheden kan het uitschakelen van DNS-prefetching uw browser versnellen.

Vermijd geanimeerde desktops

Image
Image

Hoewel geanimeerde desktops leuk zijn, gebruiken ze een aanzienlijke hoeveelheid Mac's CPU om de desktopanimatie aan te sturen. De makers van geanimeerde desktops proberen het CPU-gebruik laag te houden, maar als je de prestaties van je Mac wilt maximaliseren, gebruik deze producten dan helemaal niet.

Verminder of verwijder widgets

Image
Image

Apple introduceerde bureaubladwidgets in OS X Tiger (10.4) en stopte ermee in macOS Catalina (10.15). Widgets zijn mini-applicaties die zijn ontworpen om slechts een of twee dingen te doen, zoals het huidige weer bijhouden, voorraadupdates downloaden of snelle toegang bieden tot vluchtschema's.

Widgets kunnen handige kleine apps zijn, maar ze verbruiken geheugen en CPU-cycli, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Verwijder ze die u niet gebruikt.

Als je Mac draait op OS X 10.4 tot en met macOS 10.14, kun je geheugen vrijmaken door de Dashboard-laag die MacOS gebruikt voor widgets uit te schakelen in de systeemvoorkeuren van Mission Control.

Safari afstemmen

Image
Image

De Safari-browser presteert meestal goed, maar je kunt een paar instellingen aanpassen om nog betere prestaties te bereiken. Als browserextensies er bijvoorbeeld voor zorgen dat de prestaties verslechteren, zijn er manieren om de extensies te beheren zodat je er niet gek van wordt.

Cookies kunnen ook leiden tot slechte prestaties van Safari. Je kunt die cookies echter vrij eenvoudig beheren, dus het is de moeite waard om een paar van je instellingen aan te passen.

Gebruik Activity Monitor om Mac-geheugengebruik bij te houden

Image
Image

Een van de meest voorkomende suggesties voor het versnellen van een Mac is om RAM toe te voegen om het geheugen van de Mac te vergroten. RAM kan inderdaad nuttig zijn, in ieder geval voor Macs die door de gebruiker te installeren RAM ondersteunen, maar vaak is het toevoegen van RAM geldverspilling omdat je Mac in het begin nooit geheugengebonden was.

De Mac wordt geleverd met een app die je kunt gebruiken om te controleren hoe RAM wordt gebruikt, zodat je enig inzicht krijgt in het geheugengebruik en of je Mac inderdaad baat zou hebben bij meer RAM. De Activity Monitor is eenvoudig te gebruiken, dus probeer het eens.

Aanbevolen: