Hoe de XZOEKEN-functie in Excel te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de XZOEKEN-functie in Excel te gebruiken
Hoe de XZOEKEN-functie in Excel te gebruiken
Anonim

De functie VERT. ZOEKEN is altijd een van de krachtigste functies van Excel geweest. Hiermee kunt u zoeken naar waarden in de eerste kolom van een tabel en waarden retourneren uit velden aan de rechterkant. Maar Excel heeft ook een functie genaamd XLOOKUP, waarmee u naar een waarde in elke kolom of rij kunt zoeken en gegevens uit elke andere kolom kunt retourneren.

Hoe XZOEKEN werkt

De XZOEKEN-functie is veel gemakkelijker te gebruiken dan de VERT. ZOEKEN-functie, omdat u in plaats van een waarde voor de resultatenkolom op te geven, het volledige bereik kunt specificeren.

De functie stelt je ook in staat om zowel een kolom als een rij te doorzoeken, waarbij je de waarde op de kruisende cel lokaliseert.

De parameters van de XZOEKEN-functie zijn als volgt:

=XLOOKUP (lookup_value, lookup_array, return_array, [match_mode], [search_mode])

  • lookup_value: De waarde waarnaar u wilt zoeken
  • lookup_array: De array (kolom) waarin u wilt zoeken
  • return_array: Het resultaat (kolom) waarvan u een waarde wilt ophalen
  • match_mode (optioneel): Selecteer een exacte match (0), een exacte match of de op één na kleinste waarde (-), of een wildcard match (2).
  • search_mode (optioneel): Selecteer of u wilt zoeken beginnend met het eerste item in de kolom (1), het laatste item in de kolom (-1), binair zoeken oplopend (2) of binair zoeken aflopend (-2).

Hier volgen enkele van de meest voorkomende zoekopdrachten die u kunt doen met de XZOEKEN-functie.

Zoeken naar een enkel resultaat met XLOOKUP

De gemakkelijkste manier om XZOEKEN te gebruiken, is door te zoeken naar een enkel resultaat met behulp van een gegevenspunt uit één kolom.

  1. Deze voorbeeldspreadsheet is een lijst met bestellingen die zijn ingediend door vertegenwoordigers, inclusief het artikel, het aantal eenheden, de kosten en de totale verkoop.

    Image
    Image
  2. Als u de eerste verkoop wilt vinden in de lijst die door een specifieke verkoper is ingediend, kunt u een XZOEKEN-functie maken die in de kolom Rep naar een naam zoekt. De functie retourneert het resultaat uit de kolom Totaal. De XLOOKUP-functie hiervoor is:

    =XLOOKUP(I2, C2:C44, G2:G44, 0, 1)

    • I2: Wijst naar de Rep Name zoekcel
    • C2:C44: Dit is de Rep-kolom, de opzoekarray
    • G2:G33: Dit is de kolom Totaal, de return-array
    • 0: Selecteert een exacte match
    • 1: Selecteert de eerste match in de resultaten
  3. Wanneer u op Enter drukt en de naam van een verkoper typt, toont de cel Totaal resultaat het eerste resultaat in de tabel voor die verkoper.

    Image
    Image
  4. Als u naar de meest recente verkoop wilt zoeken (aangezien de tabel op datum in omgekeerde volgorde is geordend), wijzigt u het laatste XLOOKUP-argument in - 1, dat zal beginnen de zoekopdracht vanaf de laatste cel in de opzoekarray en geef u in plaats daarvan dat resultaat.

    Image
    Image
  5. Dit voorbeeld toont een vergelijkbare zoekopdracht die u zou kunnen uitvoeren met een VERT. ZOEKEN-functie door de Rep-kolom te gebruiken als de eerste kolom van de opzoektabel. Met XLOOKUP kunt u echter in beide richtingen naar elke kolom zoeken. Als u bijvoorbeeld de verkoper wilt vinden die de eerste Binder-bestelling van het jaar heeft verkocht, gebruikt u de volgende XLOOKUP-functie:

    =XLOOKUP(I2, D2:D44, C2:C44, 0, 1)

    • D2: Wijst naar de itemzoekcel
    • D2:D44: Dit is de itemkolom, de opzoekarray
    • C2:C44: Dit is de Rep-kolom, de return-array links van de lookup-array
    • 0: Selecteert een exacte match
    • 1: Selecteert de eerste match in de resultaten
  6. Deze keer is het resultaat de naam van de verkoper die de eerste ordnerbestelling van het jaar heeft verkocht.

    Image
    Image

Voer verticale en horizontale match uit met XLOOKUP

Een andere mogelijkheid van XLOOKUP waar VLOOKUP niet toe in staat is, is de mogelijkheid om zowel verticaal als horizontaal te zoeken, wat betekent dat je een item in een kolom en ook in een rij kunt zoeken.

Deze dubbele zoekfunctie is een effectieve vervanging voor andere Excel-functies zoals INDEX, MATCH of HLOOKUP.

  1. In de volgende voorbeeldspreadsheet worden de verkopen voor elke verkoper per kwartaal uitgesplitst. Als u de verkopen in het derde kwartaal van een specifieke verkoper wilt zien, zonder de XZOEKEN-functie, zou dit soort zoekopdracht moeilijk zijn.

    Image
    Image
  2. Met de XLOOKUP-functie is dit soort zoeken eenvoudig. Met behulp van de volgende XLOOKUP-functie kunt u zoeken naar de verkopen van het derde kwartaal voor een specifieke verkoper:

    =XLOOKUP(J2, B2:B42, XLOOKUP(K2, C1:H1, C2:H42))

    • J2: Wijst naar de Rep-zoekcel
    • B2:B42: Dit is de itemkolom, de kolomopzoekarray
    • K2: Wijst naar de zoekcel van het Kwartier
    • C1:H1: Dit is de rij-opzoekarray
    • C2:H42: Dit is de opzoekreeks voor het dollarbedrag in elk kwartaal

    Deze geneste XZOEKEN-functie identificeert eerst de verkoper en de volgende XZOEKEN-functie identificeert het gewenste kwartaal. De geretourneerde waarde is de cel waar deze twee elkaar onderscheppen.

  3. Het resultaat voor deze formule is de winst in het eerste kwartaal voor de vertegenwoordiger met de naam Thompson.

    Image
    Image

De XZOEKEN-functie gebruiken

De XLOOKUP-functie is alleen beschikbaar voor Office Insider-abonnees, maar wordt binnenkort uitgerold naar alle Microsoft 365-abonnees.

Als je de functie zelf wilt testen, kun je Office Insider worden. Selecteer File > Account en selecteer vervolgens de vervolgkeuzelijst Office Insider om u te abonneren.

Zodra u lid bent geworden van het Office Insider-programma, ontvangt uw geïnstalleerde versie van Excel alle nieuwste updates en kunt u de XLOOKUP-functie gaan gebruiken.

Aanbevolen: