Automotive Telematica Systeem Basis

Inhoudsopgave:

Automotive Telematica Systeem Basis
Automotive Telematica Systeem Basis
Anonim

Telematica is een ietwat beladen term die van toepassing kan zijn op zo'n grote verscheidenheid aan systemen en technologieën dat het voor de gemiddelde automobilist vrij gemakkelijk is om te verdwalen in al het kruisende verkeer. In een zeer brede zin heeft telematica betrekking op het snijvlak van autotechnologie en telecommunicatie, maar het verwijst ook naar elke technologie die wordt gebruikt om informatie te verzenden, ontvangen en op te slaan en om andere apparaten op afstand te bedienen.

Telematica heeft op de een of andere manier betrekking op alles, van autoverzekeringspremies tot het volgen van wagenparken en verbonden auto's, en om de zaken nog ingewikkelder te maken, bevat vrijwel elk modern OEM-infotainmentsysteem een aantal telematicafuncties, tot op het punt waar ze zijn soms zelfs telematicasystemen genoemd.

Het verschil tussen infotainment en telematica

Als het lijkt alsof er een enorme, wazige, grijze lijn is tussen infotainment en telematica in auto's, dan is dat omdat die er is. In de meeste infotainmentsystemen maakt telematica een groot deel uit van het "info" -gedeelte van de samentrekking. Deze informatie omvat vaak GPS-navigatie met externe kaarten en routeberekeningen, op cellen gebaseerde conciërgeservices voor meldingssystemen voor botsingen en andere functies die allemaal stevig verankerd zijn in telematica in voertuigen, terwijl het entertainmentgedeelte traditionele functies van de hoofdunit omvat, zoals radiotuners en mediaspelers.

Een van de originele op abonnementen gebaseerde OEM-telematicasystemen, en ook een van de meest bekende, is GM's OnStar. Om te begrijpen hoe telematica verschilt van infotainment, is het nuttig om te kijken naar de evolutie van OnStar, die begon als een eenvoudige knop en een mobiele verbinding met een conciërgedienst. Bestuurders hadden toegang tot een deel van dezelfde informatie die je kunt krijgen van moderne infotainmentsystemen, zoals routebeschrijvingen, maar al het zware werk werd off-site gedaan, in plaats van door een boordcomputer.

Alle originele telematicafuncties van OnStar zijn nog steeds beschikbaar in de huidige modellen van GM-voertuigen, hoewel veel van die voertuigen nu extra functies bevatten die u verwacht van moderne infotainmentsystemen, zoals touchscreen-displays, mediaspelers en on-screen GPS-navigatie in plaats van alleen op spraak gebaseerde afslag-voor-afslag aanwijzingen zonder visuele component.

Image
Image

Telematicasystemen voor voertuigen kapot maken

Automobieltelematica-hardware kan eenvoudig zijn, zoals OnStar's originele implementatie van een knop-en-luidsprekertelefoon, of ze kunnen visuele en touchscreen-elementen bevatten in combinatie met moderne infotainmentsystemen. In beide gevallen bestaat de hardware doorgaans uit een mobiele radio en/of modem, en een of andere methode om deze te bedienen, terwijl het zware werk off-site wordt gedaan. Met dat in gedachten wordt telematica-hardware vaak standaard meegeleverd of gebundeld met een navigatie- of infotainmentoptie, en meestal is er een gratis proefabonnement.

OEM-telematicasystemen bevatten een verscheidenheid aan functies die kunnen worden gegroepeerd in vier basiscategorieën: gemaksdiensten, beveiligings- en veiligheidsdiensten, spraak- en internetdiensten en smartphone-integratie. Elke functie omvat op de een of andere manier autotechnologie en telecommunicatie; beschikbaarheid verschilt van OEM tot OEM.

Telematica gemaksfuncties

Aangezien telematica een telematica in staat kan stellen verschillende systemen in een voertuig te activeren, zijn een aantal van de functies van verschillende telematicasystemen ontworpen om uw leven op de een of andere manier gemakkelijker te maken. Als u zich bijvoorbeeld uit uw voertuig buitensluit, kunt u met veel telematicasystemen de dienst bellen om uw deuren op afstand te ontgrendelen, terwijl u met andere systemen dit via een smartphone-app kunt doen. Op een vergelijkbare manier kan telematica soms ook worden gebruikt om de koplampen in te schakelen of te claxonneren als u niet meer weet waar u uw auto hebt geparkeerd.

Een andere op gemak gebaseerde functie die al bestaat sinds het oorspronkelijke OnStar-systeem, zijn op conciërge gebaseerde navigatiediensten. In voertuigen die telematica hebben, maar geen GPS-navigatie hebben, kan telematica vaak worden gebruikt om afslag-voor-afslag aanwijzingen op te vragen. Het proces kan geautomatiseerd zijn, of een menselijke operator kan het verzoek aannemen, waarna een GPS-navigatiesysteem aan de andere kant van de lijn de positie van het voertuig volgt en automatisch afslag-voor-afslag aanwijzingen geeft. In dezelfde geest kunnen conciërge-navigatiediensten vaak worden gebruikt om restaurants, benzinestations en andere interessante punten te vinden.

Sommige telematicasystemen zijn in staat om tekstberichten te dicteren en terug te lezen, onderhoudsherinneringen te verzenden, re altime informatie te verstrekken over het brandstofverbruik en de voertuigprestaties, samen met een verscheidenheid aan andere op gemak gebaseerde diensten.

Telematica Beveiliging en veiligheidsfuncties

Gemak, beveiliging en veiligheid vormen de kern van alle telematicasystemen voor voertuigen. Omdat telematicasystemen ingebouwde mobiele radio's bevatten, bieden ze in wezen een verbinding met de buitenwereld, zelfs als je geen mobiele telefoon bij je hebt, wat enorm handig kan zijn in geval van een ongeluk.

Een van de centrale kenmerken van veel telematicasystemen is automatische melding van botsingen. Deze functie verbindt verschillende voertuigsystemen met de telematica en maakt automatisch verbinding met een operator als aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. Als de airbags bijvoorbeeld worden geactiveerd, kan het telematicasysteem zo zijn ontworpen dat het automatisch verbinding maakt met een operator of zelfs verbinding maakt met een speciaal speciaal noodhulpsysteem.

De machinist zal dan proberen contact te maken met de inzittenden van het voertuig. Als er geen reactie komt, of als de inzittenden verifiëren dat er een ongeval heeft plaatsgevonden, kan de operator contact opnemen met de hulpdiensten om hulp te sturen. Aangezien een ernstig ongeval de inzittenden van een voertuig bewusteloos kan maken of op een andere manier niet in staat is om hun mobiele telefoon te bereiken of te gebruiken, kan dit soort telematicadiensten levens redden.

Andere beveiligings- en veiligheidsfuncties zijn beschikbaar buiten de melding van ongevallen. Sommige telematicasystemen hebben bijvoorbeeld geïntegreerde diefstalherstelfuncties en bieden doorgaans ook conciërge-gebaseerde toegang tot hulpdiensten voor problemen en problemen die anders het ongevalmeldingssysteem niet zouden activeren, zoals een plotselinge medische aandoening.

Spraak- en internettelematica

Aangezien telematicasystemen ingebouwde mobiele radio's of modems bevatten, maken sommige van deze systemen handsfree bellen mogelijk zonder dat een mobiele telefoon nodig is. Met voertuigen die zijn uitgerust met OnStar kunt u bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit het OnStar-systeem bellen zonder dat u uw telefoon hoeft te koppelen, hoewel u daarvoor wel zendtijd moet kopen. Met andere systemen kunt u noodoproepen doen of een bepaald aantal gratis oproepen of minuten per jaar aanbieden, wat handig kan zijn als uw telefoon het begeeft en u echt contact moet opnemen met iemand.

Andere telematicasystemen gaan een stap verder en gebruiken de ingebouwde mobiele modem om informatie van internet te verstrekken. Met sommige systemen kunnen gebruikers bijvoorbeeld op internet zoeken naar lokale bedrijven, het dichtstbijzijnde tankstation vinden of andere interessante punten vinden. Andere systemen zijn in staat om navigatieverkeersgegevens van internet op te halen, die in re altime kunnen worden toegepast om te helpen bij het plannen van GPS-routes of om bestuurders eenvoudigweg te helpen drukke gebieden te vermijden.

Smartphone App-integratie van telematicasystemen

Sommige telematicafuncties vertrouwden traditioneel op conciërge-achtige opstellingen, terwijl andere gebruikmaakten van touchscreens van het infotainmentsysteem om te bedienen. Sommige telematicasystemen bieden nu echter smartphone-integratie via apps.

Deze apps bieden je toegang tot veel van dezelfde functies die je vroeger nodig had om contact op te nemen met een conciërge om te vragen - zoals je deuren ontgrendelen als je je sleutels verliest, je deuren vergrendelen als je denkt dat je het vergeten bent, of toeter zelfs met uw claxon of flits met uw lichten als u uw auto niet kunt vinden. Anderen kunnen de motor op afstand starten als u uw sleutelhanger niet bij de hand hebt, en zelfs de klimaatregeling aanpassen om de perfecte temperatuur te bereiken voordat u ooit in de auto stapt.

Aanbevolen: