Het elektrisch systeem van een auto wordt uitgeschakeld Oorzaken

Inhoudsopgave:

Het elektrisch systeem van een auto wordt uitgeschakeld Oorzaken
Het elektrisch systeem van een auto wordt uitgeschakeld Oorzaken
Anonim

Elektrische problemen kunnen enkele van de moeilijkste noten zijn om te kraken als het gaat om autodiagnostiek, maar er zijn eigenlijk maar een paar potentiële problemen die ervoor kunnen zorgen dat het elektrische systeem van een auto volledig wordt uitgeschakeld en dan plotseling weer begint te werken.

Als je helemaal geen diagnostisch werk hebt gedaan en je voelt je comfortabel om een paar basisdingen te controleren, dan wil je beginnen met de accu van de auto.

Losse batterijverbindingen kunnen ertoe leiden dat een elektrisch systeem "uitschakelt" en dan weer begint te werken, evenals slechte smeltbare verbindingen, dus de verbindingen tussen de batterij en de rest van het elektrische systeem moeten vóór alles grondig worden gecontroleerd anders.

Image
Image

Anders dan dat, kan een probleem met de contactschakelaar ook dit soort problemen veroorzaken. Als het probleem dieper zit, zal een professional waarschijnlijk naar het voertuig moeten kijken.

Redenen waarom een auto plotseling stroom verliest

Dit zijn de belangrijkste componenten die ervoor kunnen zorgen dat een auto elektrische stroom verliest:

Wat het doet Hoe ziet een storing eruit?
Alternator Biedt stroom terwijl de motor draait. Lichten worden meestal gedimd en de motor kan uitvallen.
Batterij Geeft stroom die nodig is om het voertuig te starten en voedt accessoires wanneer de motor is uitgeschakeld. Het voertuig start helemaal niet of draait langzaam rond. Het besturen van een auto met een lege batterij kan ook de dynamo beschadigen.
Zekeringen en smeltzekeringen Bied een failsafe als iets te veel stroom trekt. De motor start mogelijk niet, of u kunt tijdens het rijden plotseling alle elektrische stroom verliezen.
Bobine en andere ontstekingscomponenten Biedt stroom aan de bougies en verhoogt de spanning van de stroom die aan de bougies wordt geleverd. De motor start mogelijk niet, of hij kan tijdens het rijden afslaan. Elektriciteit is nog steeds beschikbaar, dus je lichten en radio blijven werken.
Starter, startersolenoïde of relais Fysiek draaien interne motorcomponenten totdat het proces van interne verbranding het kan overnemen. De motor wil niet starten. Een slechte starter, solenoïde of relais veroorzaakt geen verlies van elektrisch vermogen.

Doorbreken wat er mis ging

In moderne benzine- en dieselvoertuigen kan elektrische stroom van twee plaatsen komen: de batterij en een dynamo.

De accu slaat energie op die uw voertuig gebruikt om drie basisfuncties uit te voeren: de motor starten, accessoires laten draaien wanneer de motor is uitgeschakeld en de spanningsregelaar van de dynamo van stroom voorzien.

Het doel van de dynamo is om elektriciteit op te wekken om alles van je koplampen naar je hoofd te laten lopen terwijl de motor draait. Dit is de reden waarom het toevoegen van een tweede batterij u meer vermogen geeft wanneer de auto uit staat en het upgraden naar een krachtige dynamo helpt wanneer deze aan staat.

Als je aan het rijden bent, en alles v alt plotseling uit - geen dashboardverlichting, geen radio, geen interieurverlichting, niets - dat betekent dat geen van die componenten stroom krijgt. Als de motor zelf ook uitv alt, betekent dit dat het ontstekingssysteem zelf ook geen stroom krijgt.

Als alles plotseling weer begint te werken, betekent dat alleen maar dat de tijdelijke storing voorbij is en de stroomvoorziening is hersteld.

Maar waardoor kan de stroom zo worden afgesneden?

Slechte batterijkabels en smeltbare verbindingen

De batterijaansluitingen moeten altijd de eerste verdachte zijn in dit soort situaties, zowel omdat ze de waarschijnlijke boosdoener zijn, als omdat ze relatief eenvoudig te controleren zijn.

Als u een losse verbinding aantreft op de positieve of negatieve kabel, moet u deze strakker maken. Als u veel corrosie op de accupolen waarneemt, dan wilt u wellicht zowel de polen als de kabeluiteinden schoonmaken voordat u alles vastdraait.

Naast het controleren van de aansluitingen op de accu, kunt u ook zowel de positieve als de negatieve kabels traceren om er zeker van te zijn dat ook de andere uiteinden goed vast zitten.

De negatieve kabel wordt meestal vastgeschroefd aan het frame, dus u moet controleren op roest en ervoor zorgen dat de verbinding goed vastzit. De positieve kabel wordt meestal aangesloten op een aansluitblok of hoofdzekeringblok, en u kunt die verbindingen ook controleren.

Sommige voertuigen gebruiken smeltbare verbindingen, dit zijn speciale draden die zijn ontworpen om als zekeringen te werken en door te blazen om andere componenten te beschermen. Dit zijn noodzakelijke en waardevolle componenten in de situaties waarin ze worden gebruikt, maar het probleem is dat smeltbare verbindingen broos en iets minder buigzaam kunnen worden naarmate ze ouder worden.

Als uw voertuig smeltbare verbindingen heeft, wilt u misschien hun staat controleren, of ze gewoon vervangen als ze oud zijn en nog nooit zijn vervangen, en dan kijken of dat het probleem oplost.

Als de batterijverbindingen in orde zijn en je geen smeltbare verbindingen hebt, zijn er situaties waarin een slechte hoofdzekering dit soort problemen kan veroorzaken, hoewel zekeringen meestal niet falen en dan gewoon weer beginnen te werken als magie.

De ontstekingsschakelaar controleren

Een slechte contactschakelaar is een andere waarschijnlijke boosdoener, hoewel het controleren en vervangen van een schakelaar iets ingewikkelder is dan het aanspannen van accukabels.

Het elektrische gedeelte van uw contactschakelaar bevindt zich meestal ergens in de stuurkolom of het dashboard, en het kan zijn dat u verschillende sierdelen moet demonteren om er zelfs maar toegang toe te krijgen.

Als je toegang kunt krijgen tot je contactschakelaar, dan is een visuele inspectie die eventuele verbrande draden aan het licht brengt een indicatie van het type probleem dat ertoe kan leiden dat het elektrische systeem van een voertuig plotseling uitv alt en vervolgens weer gaat werken.

Aangezien de contactschakelaar stroom levert aan beide accessoires, zoals uw radio en het ontstekingssysteem van uw voertuig, kan een slechte schakelaar er zeker voor zorgen dat beide plotseling niet meer werken. De oplossing is om gewoon de slechte schakelaar te vervangen, wat meestal vrij eenvoudig is als je eenmaal het werk hebt gedaan om er toegang toe te krijgen.

Andere ontstekingscomponenten, zoals de spoel en de module, zorgen er niet voor dat een voertuig alle elektrische stroom verliest wanneer ze defect raken. Wanneer deze componenten defect raken, zal de motor afsterven, maar je hebt nog steeds batterijvermogen beschikbaar om zaken als de koplampen en de radio te laten werken.

Als je een probleem hebt waarbij de motor uitv alt nadat je een tijdje hebt gereden, en daarna weer start nadat hij is afgekoeld, kan een slechte ontstekingsmodule de boosdoener zijn. U moet de ontstekingsmodule echter niet verdenken als u te maken heeft met een probleem waarbij het voertuig alle elektrische stroom verliest.

Controleren van de batterij en dynamo

Hoewel dit soort problemen meestal niet worden veroorzaakt door een slechte batterij of dynamo, is er een kleine kans dat u te maken heeft met een dynamo die op zijn retour is.

Het probleem zou zijn dat de dynamo niet meer voldoet aan zijn classificatie, waardoor het elektrische systeem van het voertuig uitsluitend op batterijstroom werkt totdat de batterij leeg is en alles wordt uitgeschakeld.

In zeldzame gevallen waarin de dynamo dan iets beter begint te werken, kan het lijken alsof het elektrische systeem weer in goede staat verkeert.

Helaas zijn er geen echt gemakkelijke manieren om thuis een oplaadsysteem te testen. In dit geval kunt u het beste met uw voertuig naar een reparatiewerkplaats of een onderdelenwinkel gaan die over de benodigde apparatuur beschikt om uw batterij te laden, test uw batterij en controleer het vermogen van uw dynamo.

Als de dynamo niet goed is, kan het vervangen van de dynamo - en de batterij, aangezien een batterij die herhaaldelijk leeg is, de levensduur ervan kan verkorten - uw probleem mogelijk oplossen.

Aanbevolen: