Excel SUMIF-functie voegt waarden toe die voldoen aan criteria

Inhoudsopgave:

Excel SUMIF-functie voegt waarden toe die voldoen aan criteria
Excel SUMIF-functie voegt waarden toe die voldoen aan criteria
Anonim

De functie SUMIF combineert de ALS- en SOM-functies in Excel, zodat u waarden in een geselecteerd gegevensbereik kunt optellen die aan specifieke criteria voldoen. Het IF gedeelte van de functie bepa alt welke gegevens overeenkomen met de gespecificeerde criteria en het SUM gedeelte doet de optelling.

U wilt bijvoorbeeld de jaarlijkse verkoop optellen, maar alleen door vertegenwoordigers die meer dan 250 bestellingen hadden.

Het is gebruikelijk om SUMIF te gebruiken met rijen gegevens met de naam records In een record, alle gegevens in elke cel in de rij gerelateerd is - zoals de naam, het adres en het telefoonnummer van een bedrijf. SUMIF zoekt naar de specifieke criteria in één cel of veld in het record.

Deze instructies zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010 en Excel voor Microsoft 365.

De syntaxis van de SUMIF-functie

In Excel verwijst de syntaxis van een functie naar de lay-out van de functie en omvat de naam, haakjes en argumenten van de functie.

Image
Image

De syntaxis voor de SUMIF functie is:

=SUMIF(Bereik, Criteria, Som_bereik)

De argumenten van de functie vertellen de functie op welke voorwaarde we testen en welk gegevensbereik moet worden opgeteld als het eraan voldoet.

  • Bereik (vereist) is de groep cellen die u wilt evalueren op basis van de criteria.
  • Criteria (verplicht) : De waarde die de functie zal vergelijken met de gegevens in het Bereikcellen. Als het een overeenkomst vindt, dan zal het de corresponderende gegevens in de sum_range optellen. U kunt de werkelijke gegevens of de celverwijzing naar de gegevens voor dit argument invoeren.
  • Sum_range (optioneel): De functie telt de gegevens in dit celbereik op wanneer er overeenkomsten worden gevonden; als je dit bereik weglaat, wordt het eerste bereik opgeteld.

Als uw Criteria bijvoorbeeld verkopers zijn die meer dan 250 eenheden hebben verkocht, stelt u de Sum_range in als een kolom dat de verkoopcijfers per vertegenwoordiger weergeeft. Als u Sum_range leeg liet, zou de functie de kolom Orders optellen.

Voer de gegevens in voor de SUMIF-functie

Deze tutorial gebruikt een set gegevensrecords en de SUMIF-functie om de totale jaarlijkse verkopen te vinden voor verkopers die meer dan 250 bestellingen hebben verkocht.

Image
Image

De eerste stap bij het gebruik van de SUMIF functie in Excel is het invoeren van de gegevens. In dit geval gaan de gegevens voor in cellen B1 tot E11 van uw werkblad, zoals te zien is in de afbeelding hierboven. Dat is het Bereik argument. De Criteria (>250) gaan naar cel D12, zoals hieronder te zien is.

Image
Image

De instructies voor de zelfstudie bevatten geen opmaakstappen voor het werkblad, maar dat zal het voltooien van de zelfstudie niet belemmeren. Uw spreadsheet zal er anders uitzien dan het getoonde voorbeeld, maar de functie SUMIF geeft u dezelfde resultaten.

Stel de SUMIF-functie van Excel in en voer deze uit

Hoewel u de functie SUMIF in een cel in een werkblad kunt typen, vinden veel gebruikers het gemakkelijker om de Function Dialog Box te gebruiken om de functie in te voeren.

  1. Klik op cell E12 om het de actieve cel te maken - dit is waar de SUMIF functie naartoe gaat.
  2. Klik op de Formules tab.
  3. Klik op het Math & Trig pictogram op het lint om het vervolgkeuzemenu te openen.
  4. Klik op SUMIF in de lijst om de Function Dialog Box. te openen

    Image
    Image
  5. De gegevens die in de drie lege rijen in het dialoogvenster komen, vormen de argumenten van de SUMIF functie; deze argumenten vertellen de functie op welke voorwaarde u test en welk gegevensbereik moet worden opgeteld wanneer aan de voorwaarde wordt voldaan.

    Image
    Image
  6. Klik in het Functiedialoogvenster op de regel Bereik.
  7. Markeer cellen D3 tot D9 op het werkblad om deze celverwijzingen in te voeren als het bereik dat door de functie moet worden doorzocht.
  8. Klik op de regel Criteria.
  9. Klik op cell D12 om die celverwijzing in te voeren. De functie zoekt in het in de vorige stap geselecteerde bereik naar gegevens die overeenkomen met dit criterium (>250).
  10. In dit voorbeeld, als gegevens in het bereik D3:D12 hoger zijn dan 250, wordt de totale verkoop voor dat record opgeteld met de SUMIFfunctie.
  11. Klik op de Sum_range regel.
  12. Markeer cells E3 tot E12 op de spreadsheet om deze celverwijzingen in te voeren als de Sum_rangeargument.
  13. Klik op Done om de functie SUMIF te voltooien.
  14. Vier cellen in kolom D (D4, D5, D8, D9) voldoen aan het criterium van > 250. Als resultaat worden de getallen in de corresponderende cellen in kolom E: E4, E5, E8, E9 opgeteld. Het antwoord $290, 643 zou moeten verschijnen in cel E12.
  15. Wanneer u op cell E12 klikt, verschijnt de volledige functie, zoals hierboven weergegeven, in de formulebalk boven het werkblad.

Gebruik een celverwijzing als criterium

Hoewel u feitelijke gegevens, zoals tekst of getallen zoals > 250, kunt invoeren in de regel Criteria van het dialoogvenster, voor dit argument is het meestal het beste om de gegevens toe te voegen aan een cel in het werkblad en vervolgens die celverwijzing in het dialoogvenster in te voeren.

Dus na het vinden van de totale verkoop voor verkopers met meer dan 250 bestellingen, is het gemakkelijk om de totale verkoop voor andere bestelnummers, zoals minder dan 100, te vinden door > 250 te wijzigen tot < 100.

Aanbevolen: