Bescherm uw foto's voordat Adobe ze verwijdert

Inhoudsopgave:

Bescherm uw foto's voordat Adobe ze verwijdert
Bescherm uw foto's voordat Adobe ze verwijdert
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een Adobe Lightroom-bug heeft alle niet-gesynchroniseerde foto's en voorinstellingen verwijderd van de computers van gebruikers.
  • Je moet altijd lokale back-ups van belangrijke gegevens bewaren, zelfs als er een back-up van is gemaakt in de cloud.
  • Back-up-apps hebben vaak geen toegang tot cloudgegevens.
Image
Image

Wat zou je doen als je fotobibliotheek van de ene op de andere dag zou verdwijnen? Dat is precies wat er onlangs gebeurde met sommige Adobe Lightroom-gebruikers, nadat een software-update hun foto's en bewerkingsvoorinstellingen had verwijderd. Alle afbeeldingen die nog niet zijn gesynchroniseerd met Adobe's Creative Cloud, zijn nu onherstelbaar. Dit is een goed moment om na te denken over hoe u dit soort gegevensverlies in de toekomst kunt voorkomen.

Maar cloudopslag heeft een paar specifieke gevaren waar je rekening mee moet houden, zoals ransomware. Vorige maand verloor fitnessgadgetbedrijf Garmin de toegang tot alle klantgegevens bij een ransomware-aanval. Garmin heeft betaald om deze gegevens te laten ontsleutelen, maar dat gebeurt niet altijd. Het is een goede herinnering dat cloudgegevens buiten je controle vallen, zowel ten goede als ten kwade.

Het andere probleem met cloudopslag is dat je geen gemakkelijke manier hebt om er een back-up van te maken, zelfs als je regelmatig lokale back-ups maakt.

"[Back-up]-applicaties hebben doorgaans geen toegang tot 'cloud'-opslag tenzij ze een interface (en inloggegevens) gebruiken die specifiek zijn voor de service", vertelde Mike Bombich, auteur van Mac-back-upsoftware Carbon Copy Cloner aan Lifewire via e-mail. “Over het algemeen kunnen we geen back-up maken van de gegevens die mensen hebben die alleen in de cloud staan; gebruikers moeten op de cloudprovider vertrouwen om een back-up van die gegevens te maken.”

Back-up, back-up, back-up

In het specifieke geval van deze Lightroom-glitch zou een tweede reguliere back-up de dag hebben gered. Alleen foto's die nog niet naar de servers van Adobe waren geüpload, gingen verloren. Dat is een andere manier om te zeggen dat die foto's alleen lokaal zijn opgeslagen, op een iPad, een laptop of iets dergelijks, en vervolgens door de glitch zijn verwijderd.

Met de huidige versie van Lightroom worden canonieke kopieën van je foto's in de cloud bewaard, waarbij versies alleen worden gedownload naar de Mac, pc of mobiele apparaat als dat nodig is (Lightroom Classic gebruikt je Mac of pc als thuis- base voor uw bibliotheek, dus deze werd niet beïnvloed door deze bug).

Van de gegevens van Lightroom wordt ook een back-up gemaakt naar Apple's iCloud, waarmee één gebruiker is gered:

"Ik ben mijn foto's kwijt, net als iedereen", schreef Lightroom-gebruiker Alejandro Arellano op het Photoshop-forum. "Ik was woedend, heel boos, maar dankzij mijn iCloud-back-up […] kon ik ALLES herstellen."

Dus, hoe bescherm je jezelf? Het eerste is om ervoor te zorgen dat je altijd een lokale versie van je foto's hebt. Je wilt elke afbeelding, met volledige resolutie (niet alleen minivoorbeelden), op je computer of een externe schijf (je wilt daar ook een back-up van maken).

Met de Lightroom Mac- en pc-apps kun je lokale opslag inschakelen met een selectievakje in de instellingen van de app. In de Foto's-app van Apple kies je 'Originelen downloaden naar deze Mac' in de instellingen.

Met Google Foto's is het iets ingewikkelder. De app Back-up en synchronisatie is voornamelijk bedoeld om lokale foto's te back-uppen naar de cloud, niet andersom. Je kunt wel een dump van je foto's downloaden.

"Het belangrijkste dat mensen moeten doen om hun foto's te beschermen, is ervoor te zorgen dat er ten minste 2 back-ups zijn, waarvan één een permanente back-upoplossing is die u bij u thuis bezit", Lightroom-trainer en fotograaf Matt Kloskowski vertelde Lifewire via e-mail.

“Als je een fotograaf bent die alleen mobiel is en de cloud je enige back-up is, leg je alle foto's waarvoor je hebt gereisd en alle herinneringen die je hebt gemaakt in de handen van iemand anders.”

Aanbevolen: