OS X gebruiken als bestandsserver voor een netwerk

Inhoudsopgave:

OS X gebruiken als bestandsserver voor een netwerk
OS X gebruiken als bestandsserver voor een netwerk
Anonim

Bestandsservers zijn er in vele vormen, van speciale computersystemen zoals Apple's Xserve tot goedkope NAS-systemen (Network Attached Storage) op harde schijven. Maar hoewel het kopen van een vooraf geconfigureerde oplossing een optie is, is het niet altijd de beste oplossing.

Een gemakkelijke oplossing is om een oude Mac om te vormen tot een bestandsserver. Hiermee kunt u onder andere een back-up van bestanden maken, printertoegang delen, een netwerkrouter vervangen en aangesloten randapparatuur delen. Als u een bestandsserver op uw netwerk wilt hebben, zodat u bestanden, muziek, video's en andere gegevens kunt delen met andere lokale apparaten, kunt u deze stapsgewijze handleiding volgen om een oudere Mac opnieuw te gebruiken.

MacOS gebruiken als bestandsserver: wat u nodig hebt

  • macOS: de meeste versies van macOS of OS X bevatten al de software die nodig is voor het delen van bestanden. Hierdoor wordt het installeren en configureren van de server net zo eenvoudig als het instellen van een desktop-Mac.
  • Een oudere Mac: de Mac moet OS X 10.5 (Leopard) of hoger kunnen draaien en extra harde schijven ondersteunen. Dit kunnen externe harde schijven zijn die zijn aangesloten via Thunderbolt of USB, of interne harde schijven voor desktop Macs.
  • Een grote harde schijf: de grootte en het aantal schijven zijn afhankelijk van uw behoeften, maar het is een goed idee om niet te bezuinigen. U kunt schijven van 1 TB vinden voor minder dan $ 100, en u vult ze sneller dan u denkt.

MacOS gebruiken als bestandsserver: de te gebruiken Mac selecteren

Voor de meeste mensen wordt deze beslissing bepaald door de Mac-hardware die ze bij de hand hebben. Gelukkig heeft een bestandsserver niet veel verwerkingskracht nodig om effectief te kunnen presteren. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar hardwarespecificaties die onze bestandsserver zouden helpen om op zijn best te presteren.

  • Netwerksnelheid: Uw bestandsserver zou een van de snellere knooppunten op uw netwerk moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat het tijdig kan reageren op verzoeken van meerdere Macs op het netwerk. Een netwerkadapter die Fast Ethernet (100 Mbps) ondersteunt, zou het minimum moeten zijn. Als je netwerk Gigibit Ethernet ondersteunt, dan is elke Mac met ingebouwd Gigibit Ethernet een goede keuze
  • Geheugen: Geheugen is geen belangrijke factor voor een bestandsserver. Zorg er wel voor dat je genoeg RAM hebt om macOS uit te voeren zonder vast te lopen. Eén GB RAM zou het minimum zijn; 2 GB zou meer dan voldoende moeten zijn voor een eenvoudige bestandsserver.

Desktops maken betere servers, maar een laptop zal ook werken. Het enige echte probleem met het gebruik van een laptop is dat de schijf en interne databussen niet zijn ontworpen voor snelheid. U kunt een aantal van deze problemen omzeilen door een of meer externe harde schijven te gebruiken die zijn aangesloten via Thunderbolt of USB

MacOS gebruiken als bestandsserver: harde schijven voor gebruik met uw server

Het kiezen van een harde schijf kan net zo eenvoudig zijn als werken met alles wat je op de Mac hebt geïnstalleerd. U kunt ook een of meer interne of externe schijven toevoegen. Als u extra harde schijven gaat kopen, zoek dan naar degenen die geschikt zijn voor continu (24/7) gebruik. Deze schijven worden soms 'enterprise'- of 'server'-klasse-schijven genoemd. Standaard harde schijven voor desktops werken ook, maar hun verwachte levensduur zal worden verkort omdat ze continu worden gebruikt, waarvoor ze niet zijn ontworpen.

Image
Image
  • Interne harde schijven: als je een desktop-Mac gaat gebruiken, heb je enkele opties voor de harde schijf, waaronder snelheid, verbindingstype en grootte. U zult ook een keuze moeten maken met betrekking tot de kosten van de harde schijf. Latere Mac-desktops gebruiken harde schijven met SATA-aansluitingen. Eerdere Macs gebruikten op PATA gebaseerde harde schijven. Als u van plan bent de harde schijven in de Mac te vervangen, zult u merken dat SATA-schijven in grotere formaten en soms tegen lagere kosten worden aangeboden dan PATA-schijven. U kunt SATA-controllers toevoegen aan desktop-Macs met uitbreidingsbussen.
  • Externe harde schijven: externe harde schijven zijn ook een goede keuze, voor zowel desktop- als laptop-Macs. Voor laptops kunt u een prestatieverbetering krijgen door een externe schijf van 7200 RPM toe te voegen. Externe schijven zijn ook eenvoudig toe te voegen aan een desktop-Mac en hebben als bijkomend voordeel dat ze een warmtebron uit het interieur van de Mac verwijderen. Hitte is een van de grootste vijanden van servers die 24/7 draaien.

Externe verbindingen

Als je besluit om externe harde schijven te gebruiken, overweeg dan hoe je de verbinding gaat maken. Van de langzaamste tot de snelste, hier zijn de verbindingstypen die u kunt gebruiken:

  • FireWire 400
  • FireWire 800
  • eSATA
  • USB
  • Donderslag

MacOS gebruiken als bestandsserver: het besturingssysteem installeren

Nu je een Mac hebt gekozen om te gebruiken en een beslissing hebt genomen over de configuratie van de harde schijf, is het tijd om macOS (of OS X) te installeren. Als het besturingssysteem al is geïnstalleerd op de Mac die je als bestandsserver wilt gebruiken, denk je misschien dat je klaar bent om te gaan, maar er zijn een paar dingen die je kunt overwegen om een nieuwe installatie uit te voeren.

Als je een Mac herbestemt waarop het besturingssysteem al is geïnstalleerd, is de kans groot dat er veel onnodige gegevens op de opstartschijf zijn opgeslagen in de vorm van applicaties en gebruikersgegevens die de bestandsserver niet nodig heeft. In ons voorbeeld had een hergebruikte G4 184 GB aan gegevens op de opstartschijf. Na een nieuwe installatie van OS X, plus een paar hulpprogramma's en applicaties die nodig zijn voor de server, was de hoeveelheid schijfruimte die al in gebruik was minder dan 16 GB.

Met een nieuwe installatie kunt u uw harde schijf wissen en testen. Tenzij het nieuwe schijven zijn, zullen de harde schijven langer meegaan dan ze gewend zijn. Het is een goed idee om de beveiligingsoptie "Zero Out Data" te gebruiken om de harde schijven te wissen. Deze optie wist niet alleen alle gegevens, maar controleert ook de harde schijf en brengt eventuele slechte secties in kaart zodat ze niet kunnen worden gebruikt.

Hoewel het waar is dat OS X ingebouwde methoden heeft om te voorkomen dat een schijf zwaar gefragmenteerd raakt, is het beter om te beginnen met een nieuwe installatie om ervoor te zorgen dat het systeem systeembestanden gemakkelijk kan optimaliseren voor hun nieuwe gebruik als bestandsserver.

Bottom Line

Met macOS (of OS X) vers geïnstalleerd op de Mac die je gaat gebruiken als je bestandsserver, is het tijd om de opties voor het delen van bestanden te configureren.

Bestanden delen instellen

Bestanden delen in macOS is eenvoudig. Hier zijn enkele van de instellingen en configuraties waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van een oude Mac als server:

  • Bestanden delen inschakelen. Je gaat het ingebouwde protocol voor het delen van bestanden van Apple gebruiken, met de toepasselijke naam AFP (Apple Filing Protocol). AFP zal Macs op uw netwerk toegang geven tot de bestandsserver en bestanden van en naar de server lezen en schrijven, terwijl ze het zien als gewoon een andere map of harde schijf.
  • Selecteer mappen of harde schijven om te delen. U kunt hele schijven, schijfpartities of mappen selecteren waarvan u wilt dat anderen er toegang toe hebben.
  • Definieer toegangsrechten. U kunt niet alleen bepalen wie toegang heeft tot een van de gedeelde items, maar ook welke rechten ze hebben. U kunt sommige gebruikers bijvoorbeeld alleen-lezen toegang geven, zodat ze documenten kunnen bekijken maar er geen wijzigingen in kunnen aanbrengen. U kunt schrijftoegang verlenen, waarmee gebruikers nieuwe bestanden kunnen maken en bestaande bestanden kunnen bewerken. Je kunt ook een drop-box maken, een map waarin een gebruiker een bestand kan neerzetten, zonder de inhoud van de map te kunnen zien.
  • Energy Saver: als u uw server 24/7 wilt laten draaien, wilt u er zeker van zijn dat uw Mac automatisch opnieuw wordt opgestart als er een stroomstoring is of als uw UPS werkt uit batterijtijd. Hoe dan ook, 24/7 of niet, u kunt het voorkeurenpaneel Energiebesparing gebruiken om uw server naar behoefte te configureren.

MacOS gebruiken als bestandsserver: energiebesparing

Hoe u uw bestandsserver uitvoert, is aan u. De meeste mensen zetten de server nooit uit als deze eenmaal is gestart, ze draaien hem 24/7, zodat elke Mac op het netwerk op elk moment toegang heeft tot de server.

Als je je netwerk voor een huis of een klein bedrijf gebruikt, wil je misschien de server alleen aanzetten terwijl je aan het werk bent. Als het een thuisnetwerk is, wil je misschien niet dat alle gezinsleden 's avonds laat toegang hebben. In beide voorbeelden kan het een goed idee zijn om een schema te maken dat de server op vooraf ingestelde tijden in- en uitschakelt. Dit heeft het voordeel dat u een beetje bespaart op uw elektriciteitsrekening en tevens de warmteontwikkeling vermindert.

Aanbevolen: