Het is misschien tijd om te upgraden naar een mini-LED-monitor, zeggen experts

Inhoudsopgave:

Het is misschien tijd om te upgraden naar een mini-LED-monitor, zeggen experts
Het is misschien tijd om te upgraden naar een mini-LED-monitor, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Mini-LED-monitoren verbeteren de HDR-prestaties en verhogen het contrast.
  • Betere prijzen op displaypanelen en LED-chips stimuleren deze trend.
  • Prijs is gedaald van $ 4.999 naar slechts $ 699.
Image
Image
Acer's Predator X32 miniLED-monitor.

Acer

2022 zou een uitstekend jaar kunnen zijn om uw computermonitor te upgraden.

Hoogwaardige opties zoals de ASUS PA32UCX-PK en Samsung Odyssey Neo G9 boden in 2021 Mini-LED-technologie aan, maar de prijs liep in de duizenden. Dat verandert dankzij de Cooler Master GP27-FQS, een betaalbare mini-LED-monitor die een langetermijntrend leidt die computermonitoren voor altijd zou kunnen veranderen.

"Ik zou de daling van de prijzen van mini-LED-monitoren toeschrijven aan lagere paneelprijzen, aangezien de prijzen van monitorpanelen nu meer worden geraakt", zei Ross Young, CEO van Display Supply Chain Consultants, in een e-mail aan Lifewire. "Bovendien dalen de kosten van Mini-LED's, geholpen door de hoge volumes van Apple in de MacBook Pro en iPad Pro, waardoor de kosten voor mini-LED-chips en de montagekosten dalen."

Minder LED-chips tegen lagere prijzen

Deze scherpe daling is verrassend gezien de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen. Mini-LED-monitoren worden steeds betaalbaarder, terwijl de meeste consumentenelektronica de andere kant opgaat. Hoe is dit mogelijk?

Image
Image

Zoals Young opmerkt, verdient Apple gedeeltelijk krediet. Het bedrijf bracht Mini-LED in 2021 naar grootschalige producten zoals de iPad en MacBook Pro. Dit moedigde leveranciers aan om de productie van LED-chips te verhogen en de kosten te verlagen.

Apple is echter geen eigenaar van zijn leveranciers, waardoor ze vrij zijn om nog meer chips te verkopen aan andere monitor- en beeldschermfabrikanten, die, vanwege de lagere prijs per chip, het zich nu kunnen veroorloven ze in verkrijgbare monitoren te plaatsen.

Monitorfabrikanten verlagen ook de prijzen door het aantal dimzones in instapproducten te verminderen. "Het is belangrijk om een eerlijke vergelijking te hebben", zei Dr. Guillaume Chansin, Display Researcher bij Display Supply Chain Consultants, in een e-mail. “Afgezien van de paneelgrootte, heeft het aantal dimzones een aanzienlijke impact op de kosten van een Mini-LED-achtergrondverlichting. In dit geval heeft de Cooler Master-monitor 576 zones op een 27-inch, vergeleken met Asus met 1.152 zones op een 32-inch.”

Mini-LED is een achtergrondverlichtingstechnologie die een reeks LED-chips in zones plaatst die onafhankelijk werken, waardoor het mogelijk wordt om de achtergrondverlichting dynamisch te dimmen. Het is echter niet gestandaardiseerd, dus het aantal LED-chips en dimzones in een display kan sterk variëren. De iPad Pro heeft 2.596 dimzones op een 13-inch mini-LED-display, veel beter dan de 576 dimzones die te vinden zijn in de 27-inch monitor van Cooler Master.

Mini-LED-kosten dalen, geholpen door de hoge volumes van Apple in de MacBook Pro en iPad Pro.

Het kleine aantal dimzones in betaalbare mini-LED-monitoren zal de prestaties beïnvloeden. Ze zullen opvallende bloei vertonen, een probleem dat ervoor zorgt dat heldere halo's heldere objecten op een donkere achtergrond omringen.

Toch blijft zelfs een standaard Mini-LED-achtergrondverlichting een stapje hoger dan de edge-lit LED-achtergrondverlichting die door de meeste moderne monitoren wordt gebruikt, met een betere contrastverhouding en verbeterde HDR-prestaties.

Prijs is zevenvoudig gedaald in twee jaar

Apple's Pro Display XDR bracht de technologie in december 2019 naar monitoren voor de schandalige prijs van $ 4.999. De nieuwe GP27-FQS van Cooler Master is meer dan zeven keer goedkoper dan Apple's Pro Display XDR, die nog steeds tegen zijn debuut adviesprijs.

Cooler Master's monitor is niet de enige. Monoprice en AOC hebben nieuwe 27-inch modellen aangekondigd voor $ 999. Acer is van plan een paar 4K 32-inch Mini-LED-monitoren uit te brengen vanaf $ 1.799. Een variant die Nvidia G-Sync ondersteunt, kost $ 1.999.

Image
Image

Deze prijzen zijn meer in lijn met wat liefhebbers en gamers verwachten. Populaire mid-range monitoren zoals de Dell S2721QS en LG Ultragear 27GP850 verkopen voor $ 350 tot $ 500. Premium 4K-opties zoals de Acer Nitro XV282K zijn meestal $ 600 tot $ 1.000.

De voordelen van Mini-LED-monitoren waren aantrekkelijk, zelfs toen ze voor duizenden dollars werden verkocht. De nieuwe, meer betaalbare modellen van Acer, AOC, Cooler Master en Monoprice zullen moeilijk te missen zijn. Dat is goed nieuws voor iedereen die in 2022 een monitor wil kopen.

Aanbevolen: