Waarom de Nvidia/wapendeal gewoon te veel was

Inhoudsopgave:

Waarom de Nvidia/wapendeal gewoon te veel was
Waarom de Nvidia/wapendeal gewoon te veel was
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • EU-, VK- en Amerikaanse regelgevers hebben een deal afgewezen waarbij Nvidia Arm zou kopen voor $ 66 miljard.
  • Ja, miljard.
  • De meeste telefoonchips en de M1 Macs van Apple zijn gebaseerd op Arm-technologie.
Image
Image

Amerikaanse chipmaker Nvidia was helemaal klaar om het Britse Arm-chipontwerpbedrijf te kopen voor $ 66 miljard, de grootste deal ooit voor een chipbedrijf, en toen stortte alles in. Wat is er gebeurd?

Nvidia is een bedrijf voor grafische processors (GPU), maar maakt ook systemen op een chip (SoC) voor mobiele apparaten. En Arm geeft de ontwerpen voor zijn chips in licentie aan andere chipontwerpers. De iPhone, iPad en andere apparaten van Apple zijn allemaal op Arm gebaseerde ontwerpen, en zelfs de razendsnelle M1-Macs gebruiken dezelfde chiparchitectuur. Volgens Softbank, de Japanse eigenaar van Arm, "worden de technologieën van processorontwerper Arm gebruikt in de belangrijkste chips van bijna alle smartphones en tablets." Kortom, Arm is een groot probleem. En volgens regelgevers in de VS, het VK en de EU te belangrijk om eigendom te zijn van en gecontroleerd te worden door één chipfabrikant.

"Nvidia's deal om Arm te kopen voor 66 miljard dollar stortte maandag in, omdat de regelgeving in de EU, de VS en het VK ernstige bezorgdheid uitte over de effecten ervan op de concurrentie binnen de halfgeleiderindustrie. De zorgen omvatten ook nationale veiligheidsrisico's, "Oprichter van het technologiebedrijf Olivia Tan vertelde Lifewire via e-mail.

Wapenwedloop

Arms positie is interessant. Het verkoopt geen eigen chips. In plaats daarvan geeft het zijn chiptechnologie in licentie aan andere bedrijven, waaronder Apple, Qualcomm en Microsoft. De technologie wordt ook veel gebruikt in Internet of Things (IoT)-apparaten.

Image
Image

Om een idee te krijgen van wat er mis zou kunnen gaan als Arm werd gekocht door een bedrijf dat ook chips ontwerpt en maakt, stellen we ons voor dat Apple Arm heeft gekocht. Misschien dwingt de deal Apple om door te gaan met het licentiëren van Arm's technologie. Maar kun je echt zien dat Apple zijn eigen toevoegingen aan Arm terugvouwt in het algemene portfolio en die functies licentiëert? Bij Apple draait alles om het maken van aangepaste hardware om zijn aangepaste software beter te laten werken. Er zou sprake zijn van een duidelijk belangenconflict.

"Alsjeblieft, niemand raadt Apple aan om chipmaker Arm te kopen. Het zou nooit worden toegestaan omdat het bezit van Arm Apple in staat zou stellen Qualcomm en een groot aantal andere chipmakers die Arm-ontwerpen gebruiken, te verlammen. (Dit is de reden waarom Nvidia kon Arm ook niet kopen), "zei Apple-watcher en journalist Ed Hardy op Twitter.

Nvidia is geen Apple, maar het is een Californisch computerhardware- en -softwarebedrijf dat zijn eigen chips ontwerpt.

Voor de EU en het VK zijn de zaken nog ingewikkelder. De controle over dergelijke belangrijke technologie afstaan aan een Amerikaans bedrijf is ook niet in het belang van beide. En de Britse politici beschouwen Arm volgens Ars Technica als een 'strategisch nationaal bezit'.

De toekomst van chips

Waarom is een chipontwerpbedrijf zo belangrijk? Het antwoord is complex, maar sommige trends zijn vrij duidelijk. Al jaren hebben geïntegreerde bedrijven zoals Intel de microchipwereld geregeerd, althans voor computers (onthoud dat tegenwoordig vrijwel alles met een batterij of voeding een soort chip bevat).

"Alsjeblieft, niemand raadt Apple aan om chipmaker Arm te kopen. Dat zou nooit worden toegestaan, omdat het bezit van Arm Apple in staat zou stellen Qualcomm en een groot aantal andere chipmakers te verlammen…"

Intel ontwerpt en maakt de chips en verkoopt ze aan computerfabrikanten. Dat model ziet er nu een beetje krakkemikkig uit, aangezien computer- en telefoonmakers hun eigen chips ontwerpen en vervolgens externe fabrikanten betalen om ze te bouwen. Het voordeel is duidelijk. Apple hoeft bijvoorbeeld niet langer te wachten tot Intel een nieuwe chip bouwt om een nieuwe, snellere Mac aan te bieden. Apple ontwerpt ook zijn eigen chips en software in overleg, maar die trend breidt zich uit. De nieuwste Pixel-telefoons van Google gebruiken ook aangepast silicium, dat mogelijk in zijn Chromebooks terechtkomt.

Op dit moment lopen chipfabrikanten zoals Taiwan Semiconductor (TSMC) - dat de chips uit de M1- en A-serie van Apple maakt - enkele jaren voor op Intel in termen van hun fabrieken, dus pc-makers die dingen op de oude manier doen, worden belemmerd door hun afhankelijkheid van basissilicium ook in puur technische termen.

In dit licht bezien, is de technologie van Arm essentieel voor de toekomst van de computer- en telefoonindustrie, en het is geen wonder dat regelgevers tussenbeide kwamen en dat de klanten van Arm klachten indienden. Dit is een goed voorbeeld van hoe overheden moeten ingrijpen om -uiteindelijk- gebruikers zoals wij te beschermen.

Aanbevolen: