De filmmodus van de iPhone 13 is gewoon verbluffend

Inhoudsopgave:

De filmmodus van de iPhone 13 is gewoon verbluffend
De filmmodus van de iPhone 13 is gewoon verbluffend
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De iPhone 13 en 13 Pro krijgen een nieuwe filmische videomodus.
  • Het Pro-model heeft betere camera's en ondersteunt ProRes-video.
  • De gewone iPhone 13 is qua software net zo goed als de Pro.
Image
Image

Het belangrijkste onderdeel van de iPhone, de camera's, krijgt weer een nieuwe ronde van geweldige upgrades.

De camera's van de iPhone halen de meeste van hun superkrachten uit op maat gemaakte siliconen met krachtige software. De iPhone 13 is daarop geen uitzondering en gebruikt ruwe rekenkracht om de fantastische Cinematic-modus te creëren. Maar het introduceert ook hardwarewijzigingen die alle camera's verbeteren, vooral in de iPhone 13 Pro. Maar er zijn allerlei redenen om te upgraden of uit te stellen.

"De enige reden waarom ik niet zo geïnteresseerd ben in de filmische modus, is dat het lijkt alsof het is gebouwd op de portretmodus, dus het is misschien niet zo scherp als een lens die daadwerkelijk op een onderwerp is scherpgesteld", fotograaf en app-ontwikkelaar Chris Hannah vertelde Lifewire via een direct bericht. "[Maar] de telefoto is een belangrijke reden waarom ik upgrade."

Pro vs. Non Pro

De belangrijkste verschillen tussen de iPhones 13 en 13 Pro zijn fysiek. De 13 heeft bijvoorbeeld een 2x optisch zoombereik, terwijl de Pro 6x krijgt. De Pro heeft ook een LiDAR-scanner voor betere films, autofocus bij weinig licht en foto's in portretmodus. Het heeft ook superieure lenzen, die de macro-modus mogelijk maken. Hiermee kunt u scherpstellen tot op twee centimeter of minder dan een inch.

Image
Image

De superieure camera's in de Pro maken ook betere nachtopnamen en maken de nachtmodus op de telelens mogelijk.

Wat de kenmerken betreft, krijgt de gewone iPhone 13 vrijwel alle nieuwe cameratrucs omdat de A15-chip beide modellen aandrijft. De enige softwarefunctie die de reguliere 13 niet krijgt, is ProRes-video-ondersteuning.

Filmmodus

Het grote nieuws in de iPhone 13 is de filmmodus. Dit is vergelijkbaar met de portretmodus die we al jaren gebruiken, waarbij de achtergrond vervaagt om het onderwerp eruit te laten springen. Maar met video wordt het nog mooier.

De filmmodus emuleert de focus-pulling-techniek die je in talloze Hollywood-films ziet. Dit is waar een cameraman de focus verschuift van iets dichtbij naar iets ver weg, of omgekeerd. Goed gedaan, het beweegt je oog rond het frame zonder de kijker te schokken.

Apple's take is computationeel gedaan. Het genereert een dieptekaart van elk afzonderlijk frame, met 30 frames per seconde. Dit is een 3D-kaart van het tafereel, zodat de iPhone weet hoe ver alles is. Het bepa alt dan op wie of wat scherp moet worden gesteld en gebruikt deze kaart om de rest van de scène op een natuurlijk ogende manier te vervagen.

Image
Image

Dit is indrukwekkend op verschillende niveaus. Ten eerste is er de enorme kracht die nodig is om een dieptekaart te berekenen voor elk afzonderlijk frame. Dan, als de voorbeeldfilms iets zijn om door te gaan, is het resultaat veel, veel beter dan de huidige portretmodus voor stilstaande beelden, vrij van vreemde artefacten zoals het vervagen van de gaten rond een bril, enzovoort. En de daadwerkelijke focus-trekkende actie is ook behoorlijk goed, het nabootsen van de pro die uit de films trekt.

Indrukwekkend is ook de AI die bepa alt wie of wat het actuele onderwerp is. Apple zegt dat de iPhone diepte-aanwijzingen gebruikt, maar ook buiten de huidige scène kijkt (vermoedelijk met behulp van de ultrabrede camera) om te zien of iemand op het punt staat het frame binnen te gaan.

"Het zal de filmtaal op een zeer positieve manier veranderen", zei cameraman Greig Fraser in de promotievideo van Apple.

We zullen zien hoe goed dit in de praktijk is. Een van de signalen die een focusverschuiving veroorzaken, is wanneer de persoon die momenteel in focus is naar een andere persoon kijkt. In de demovideo's waren deze bewegingen nogal overdreven, misschien voor een komisch effect, maar misschien omdat het effect dat vereist. Het zou kunnen dat we allemaal films opnemen die op de Dramatic Chipmunk lijken:

Het maakt niet uit, want het meest indrukwekkende deel moet nog komen: omdat al deze scherpstelling rekenkundig is, kun je het achteraf aanpassen. Tijdens het bewerken kun je de onderwerpen kiezen en zelfs het diafragma van de virtuele lens wijzigen om de onscherpte te beheersen.

De camera's van de iPhone blijven indruk maken, en hoewel de focus voor de afgelopen paar modellen op video lijkt te liggen, wordt de foto's nog steeds snel beter. Maar misschien is het beste deel van deze nieuwe ronde iPhones dat het reguliere model bijna alle nieuwe functies van de Pro krijgt, alleen die weglaten die afhankelijk zijn van nieuwe hardware. Het is een mooie tijd om een iPhone-filmmaker te zijn.

Aanbevolen: