ALAC Audio-indeling: is het beter om te gebruiken dan AAC?

Inhoudsopgave:

ALAC Audio-indeling: is het beter om te gebruiken dan AAC?
ALAC Audio-indeling: is het beter om te gebruiken dan AAC?
Anonim

Als u nummers en albums koopt in de iTunes Store, hebben de bestanden die u downloadt de indeling Advanced Audio Coding (AAC). Apple heeft echter nog een andere codec, Apple Lossless Audio Codec (ALAC), die u kunt gebruiken bij het rippen van cd's of bij het converteren van andere bestandstypen. In dit artikel wordt het verschil tussen de twee formaten uitgelegd.

Wat is ALAC?

Image
Image

De ALAC-formaatoptie in iTunes is een afkorting voor Apple Lossless Audio Codec (of gewoon Apple Lossless), en het comprimeert je muziek niet in die mate dat de geluidskwaliteit wordt beïnvloed. De audio wordt nog steeds gecomprimeerd zoals AAC, maar het grote verschil is dat de geluidskwaliteit identiek blijft aan de bron. Dit lossless audioformaat is vergelijkbaar met andere formaten waarvan u misschien hebt gehoord, zoals Free Lossless Audio Codec (FLAC).

De bestandsextensie die voor ALAC wordt gebruikt, is.m4a, wat hetzelfde is als voor het standaard AAC-formaat. Dit kan verwarrend zijn als u een lijst met nummers op de harde schijf van uw computer ziet, allemaal met dezelfde.m4a-bestandsextensies. Daarom weet u niet welke met ALAC of AAC zijn gecodeerd, tenzij u de kolomoptie Kind in iTunes inschakelt. Selecteer Opties bekijken > Show Columns > Kind om de kolom Kind in te schakelen.

Waarom het ALAC-formaat gebruiken?

De belangrijkste reden om het ALAC-formaat te willen gebruiken is als de geluidskwaliteit belangrijk voor je is, maar hier zijn nog een paar ALAC-pro's:

  • Geen kwaliteitsverlies bij het rippen van cd's: Als u uw originele audio-cd's wilt behouden, kunt u door ze met de ALAC-optie te rippen, perfecte kopieën van uw schijven maken.
  • Veilig converteren naar andere formaten: U weet misschien dat het converteren van het ene lossy-formaat naar een ander lossy-formaat de audiokwaliteit verslechtert. Als u echter een verliesvrij formaat zoals ALAC gebruikt, kunt u naar alles converteren zonder audio-informatie te verliezen.
  • Beschadigde originele cd's herstellen: door je fysieke muziekcollectie (bijv. cd's) op te slaan als ALAC-bestanden, heb je de mogelijkheid om ze opnieuw te maken als de originelen beschadigd raken of verloren gaan. U kunt de ALAC-bestanden op een beschrijfbare cd branden, waardoor u een identieke kopie krijgt van de schijf waarvan u oorspronkelijk een back-up hebt gemaakt.

Nadelen van het gebruik van ALAC

Misschien heb je ALAC niet nodig, ook al is het qua geluidskwaliteit superieur aan AAC. De nadelen van het gebruik van ALAC zijn onder meer:

  • Grotere bestanden: Net als andere verliesvrije codecs, produceert ALAC-gecodeerde audio bestanden die groter zijn dan formaten met verlies. Je hebt dus meer opslagruimte nodig dan wanneer je AAC gebruikt. Tenzij audiokwaliteit belangrijk is, is deze afweging misschien niet de moeite waard.
  • Minder compatibel met hardware: in vergelijking met populaire lossy-formaten zoals AAC, is er minder ondersteuning voor ALAC. Als je alleen Apple-apparaten gebruikt, is dit geen probleem aangezien alle Apple-apparaten ALAC ondersteunen. Als u echter denkt dat u in de toekomst draagbare apparaten van verschillende fabrikanten zult gebruiken, is ALAC misschien niet uw beste oplossing, hoewel u van ALAC kunt converteren naar andere algemeen ondersteunde formaten, zoals FLAC.
  • Hoor je het verschil? Als je van plan bent naar muziek te luisteren via standaard oordopjes, hoor je geen verschil tussen AAC en ALAC. Hoewel verliesgevende formaten zoals AAC audiogegevens weggooien, is een behoorlijke bitrate (256 Kbps en hoger) meestal goed genoeg voor de meeste mensen.

Aanbevolen: