Line 6's DL4 Mk2 vertragingspedaal is beter dan het origineel

Inhoudsopgave:

Line 6's DL4 Mk2 vertragingspedaal is beter dan het origineel
Line 6's DL4 Mk2 vertragingspedaal is beter dan het origineel
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Line 6's DL4 MkII is het vervolg op zijn geliefde klassieke delay- en looperpedaal uit 1999.
  • De MkII-versie is kleiner, steviger en meer uitgerust.
  • Het is groen. Echt, echt groen.

Image
Image

In 1999 lanceerde Line 6 een gitaareffecteneenheid, ook wel een pedaal genoemd, die de geautomatiseerde overname van muziekapparatuur voorspelde. En nu, bijna een kwart eeuw later, heeft het een vervolg.

De Line 6 DL4 was een vroege digitale modelleereenheid in de vorm van een gitaarpedaal, een doos ontworpen om op de grond te zitten en te worden bediend met voetschakelaars. Het was een vertragingseffect en modelleerde verschillende toen populaire (en nu klassieke) analoge vertragingseenheden. Het was ook een looper, waardoor muzikanten meer dan één partij zelf konden spelen. Nu is de DL4 zelf een klassieker, zij het een gebrekkige. Pitchfork noemde het "het belangrijkste gitaarpedaal van de afgelopen 20 jaar", en de nieuwe Mk2-versie lijkt een waardige opvolger.

"Ik herinner me de eerste keer dat ik de originele Line 6 DL4 in actie zag en hoorde. Singer-songwriter Howie Day was op tournee en het meest memorabele nummer dat hij uitvoerde was zijn single Ghost, gitarist en muziekjournalist Andrew Dodson vertelde Lifewire via e-mail: "Met behulp van de DL4 begon hij een percussieve beat te herhalen die hij op zijn akoestische gitaar had gemaakt, en bleef hij meer geluiden stapelen totdat het klonk alsof een hele band achter hem speelde."

Een gebrekkige klassieker

De DL6 was misschien revolutionair, maar hij was verre van perfect. Hoewel je ze tot op de dag van vandaag nog steeds op de pedalen van gitaristen ziet, was dit anekdotisch meer een bewijs van herstelbaarheid dan van bouwkwaliteit.

"Vroeger grapten we dat de MkI een levensduur van 7 jaar had. De mijne stierf in zijn 7e jaar, bijna op tijd", zei muzikant en DL4-eigenaar GovernorSilver op een muziekforum dat door Lifewire wordt bezocht. "Iets met het ontwerp van de voetschakelaars - contacten die versleten zijn, en misschien ook andere problemen. Ik heb de mijne twee keer laten repareren en modificeren, waardoor hij een tijdje tot leven kwam totdat hij weer stierf."

Image
Image

Het was ook waanzinnig lelijk, een metallic groene klodder die veel ruimte in beslag nam op een bord. Maar het bood iets dat sindsdien het belangrijkste kenmerk van elk product of elke dienst is geworden: gemak. Je zou de meeste delay-effecten vanuit één box kunnen nabootsen, van rockabilly slapback tot de weelderige ritmische echo's van The Edge. Klonken ze precies zoals het origineel? Misschien niet, maar de digitale recreaties waren goed genoeg om van de DL4 een waar succes te maken.

"De DL4 was zo'n hit omdat hij erin slaagde de perfecte balans te vinden tussen het hebben van een hele reeks nuttige geluiden zonder in te boeten aan toon", vertelde gitaarleraar en DL4-eigenaar Andy Fraser aan Lifewire via e-mail."In 2000, toen het uitkwam, was dit behoorlijk revolutionair. Je eindigde met het equivalent van vijf verschillende pedalen in één, en het klonk niet verschrikkelijk."

MkII

Als er enige twijfel bestond over de liefde van gitaristen voor de originele DL4, verdampte het toen het vervolg deze week werd aangekondigd. Gitaarforums gonzen ervan. Een deel hiervan is zeker nostalgie, maar in de wereld van gitaaruitrusting, waar jonge en oude spelers steeds krachtigere hardware en software gebruiken om de geluiden van Jimi Hendrix en Dave Gilmour na te bootsen, is nostalgie een krachtig hulpmiddel. Maar een ander deel van de aantrekkingskracht is zeker dat gitaristen de klassieker willen gebruiken, maar om de problemen te vermijden.

Het nieuwe model is kleiner en lichter dan het origineel, maar heeft nog steeds een opvallende metallic-groene schaal. Het heeft alle vertragingen van het origineel, plus 15 nieuwsuitzendingen van Line 6's eigen FX en versterkermodellerende krachtpatser HX-serie.

Image
Image

Het heeft ook een microfooningang, MIDI-aansluitingen en een SD-kaartsleuf voor het bewaren van opnames. En Line 6 noemt specifiek de nieuwe "heavy-duty footswitches", vermoedelijk omdat het op de hoogte is van de reputatie van het origineel in dat opzicht.

Maar ondanks deze verbeteringen en toevoegingen wijkt het niet af van de oorspronkelijke formule. Het kan zelfs veranderen in het origineel.

"Wat vind ik het leukste aan dit pedaal? Het is HEEL vertrouwd. Als je dit pedaal gebruikte en er vanaf kwam, kun je letterlijk op één knop drukken en het werkt net als de originele DL4 die je' waarmee u bekend bent", zegt Dodson.

Aanbevolen: