USB-C kan zuigen, maar het is nog steeds beter dan al het andere

Inhoudsopgave:

USB-C kan zuigen, maar het is nog steeds beter dan al het andere
USB-C kan zuigen, maar het is nog steeds beter dan al het andere
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • USB-C-stekkers zijn veilig, stevig, klein en gemakkelijk aan te sluiten bij de eerste poging.
  • USB-C-kabels zijn niet uitwisselbaar - Thunderbolt, Power Delivery en andere hebben allemaal verschillende specificaties.
  • Labeling of kleurcodering is misschien het antwoord.
Image
Image

USB-C is een complete puinhoop en het ziet er niet naar uit dat het snel wordt opgelost.

Toch is het zoveel beter dan de oude mengelmoes van USB-connectoren. Je pakt een kabel en twee apparaten, steekt beide uiteinden in een van beide apparaten, zonder dat je de stekker naar boven hoeft te halen, en je bent klaar. Behalve dat je dat niet bent, want misschien werken die apparaten niet samen. Misschien is een van hen geen USB-C, maar Thunderbolt. Of misschien kan de kabel zelf alleen stroom overdragen, geen hogesnelheidsgegevens.

"Het grootste voordeel van USB-C is de snellere levering van stroom, data, audio-video en meer via één kabel. De flexibiliteit en het universele gebruik van USB-C maakt het momenteel een van de beste verbindingstypes, "vertelde pro audiovisuele productmanager Christian Young via e-mail aan Lifewire. "[Maar] het gemak bij het identificeren van welk snoer op welk apparaat wordt aangesloten, kan verwarrend zijn omdat elk USB-C-apparaat er hetzelfde uitziet."

Wat is het probleem?

USB-C is een connector die is ontworpen om alle eerdere USB-connectoren te vervangen. Dankzij de symmetrische vorm kun je hem op beide manieren aansluiten, in plaats van dat je het bij de eerste poging altijd verkeerd doet. En aan beide uiteinden wordt dezelfde stekker gebruikt, in plaats van een computeruiteinde en een randapparaat.

Het draagt ook veel meer kracht dan gewone USB - de specificatie is tot ongeveer 100 watt, met meer in toekomstige revisies, en de gegevensoverdracht is snel genoeg om 4K-monitoren of snelle SSD's aan te sluiten. Als je het vanuit deze hoek bekijkt, is het echt geweldig.

Image
Image

Het probleem ontstaat wanneer je het daadwerkelijk gebruikt. Dezelfde USB-C-connector wordt gebruikt voor voeding, USB-C 3.1, USB-C 3.1 gen.2 en Thunderbolt. Elke kabel vereist een snellere, meer capabele kabel dan de vorige.

Als je bijvoorbeeld een Thunderbolt-dock of -scherm aansluit met een langzamere USB-C 3.1-kabel, krijg je ofwel niets, ofwel een verslechterd videosignaal. De USB-C-kabels die Apple bijvoorbeeld bij zijn iPads meelevert, zijn vooral voor stroomvoorziening. Je krijgt er een beetje data doorheen, maar niet genoeg om bijvoorbeeld een SSD aan te sluiten.

En zelfs het elementaire krachtgedeelte is verwarrend.

"Met de USB-C-standaard kunnen apparaten worden opgeladen met een veel hoger wattage in vergelijking met oudere versies van USB, waardoor snel opladen mogelijk is", vertelde elektrotechnisch ingenieur Rob Mills aan Lifewire via e-mail. "Om dit voordeel te krijgen, is echter de juiste combinatie van oplader, kabels en apparaat nodig. Als u bijvoorbeeld een USB-C-oplader koopt die geen Power Delivery ondersteunt en deze met een laptop probeert te gebruiken, laadt de laptop niet op."

De oplossing?

USB-C is zo'n geweldige, veelzijdige en robuuste connector, maar er is erg slecht mee omgegaan op het gebied van informatie en marketing. Met USB A (de grote rechthoekige stekker die je altijd de eerste keer verkeerd insteekt), weet je in ieder geval dat als je hem kunt aansluiten, het werkt. Idem de verwarring van micro-, mini-, USB-B- en andere connectoren aan het andere uiteinde van de draad.

Met USB-C is er geen manier om te zeggen welke kabel de juiste is voor de klus, en dit wordt alleen maar erger naarmate we meer kabels verzamelen bij latere aankopen. Ik ben begonnen met het labelen van de Thunderbolt- en USB-C 3.1 gen.2-kabels zodra ik ze uit de verpakking haal, maar ik begon te laat en heb een heleboel mysterieuze kabels die al dan niet geschikt zijn voor de taak bij de hand.

Image
Image

Is het antwoord om gewoon terug te gaan naar aparte kabels voor verschillende apparaten? Waarschijnlijk niet.

"Dit kan worden verholpen door kabelbeheer of door de kabels van specifieke apparaten een kleurcodering te geven. Deze nadelen zijn echter minimaal en wegen niet op tegen de voordelen van USB-C", zegt Young.

Het USB-IF (Implementers Forum) heeft onlangs een nieuwe set labels aangekondigd om te helpen. Deze geven de data en laadsnelheden van een kabel weer, die prima zijn zolang je de kabel in de doos bewaart. Misschien hebben we gewoon iets nodig zoals die oude, mauve- en pepermuntkleurige pluggen die worden gebruikt voor muizen en toetsenborden? Kleurcodering van de stekkers, zoals Young suggereert, zou lelijkere kabels opleveren, maar het zou een stuk praktischer zijn.

Een andere optie zou zijn om te verplichten dat alle kabels maximaal vermogen en gegevensoverdracht kunnen leveren, maar die kabels zouden duurder en verspillend zijn (soms is alles wat je nodig hebt een basiskabel) en onmogelijk af te dwingen bij Amazon, waar generieke no-name kabels de markt verzadigen.

Misschien is het tijd voor ons gebruikers om ons eigen kleurcoderingsschema uit te vinden en die kabels zelf te labelen.

Aanbevolen: