Weet jij waar LED voor staat?

Inhoudsopgave:

Weet jij waar LED voor staat?
Weet jij waar LED voor staat?
Anonim

LED's zijn overal. De kans is groot dat je dit artikel over leds leest door het licht van een of meerdere leds. Maar wat is een led precies? In deze gids leren we je de basis.

LED-definitie

LED staat voor Light-Emitting Diode, een elektronisch apparaat gemaakt van twee soorten halfgeleidermateriaal. In concept vergelijkbaar met het halfgeleidermateriaal dat wordt gebruikt in computercomponenten (zoals RAM, processors en transistors), zijn diodes apparaten die de stroom van elektriciteit in slechts één richting laten plaatsvinden.

Een LED doet hetzelfde. Het blokkeert de stroom van elektriciteit in de ene richting terwijl het vrij in de andere kan bewegen. Wanneer elektriciteit, in de vorm van elektronen, over de kruising tussen de twee soorten halfgeleidermateriaal reist, wordt energie afgegeven in de vorm van licht.

Image
Image

LED-geschiedenis

De eer voor het eerste exemplaar van een LED is van Oleg Losev, een Russische uitvinder die in 1927 een LED demonstreerde. Het duurde echter bijna vier decennia voordat de uitvinding in de praktijk werd toegepast.

LED's verschenen voor het eerst in commerciële toepassingen in 1962, toen Texas Instruments een LED begon te verkopen die licht uitstraalde in het infraroodspectrum. Deze aanvankelijke LED's werden voornamelijk gebruikt in afstandsbedieningen, zoals vroege televisie-afstandsbedieningen.

De eerste LED met zichtbaar licht deed ook zijn intrede in 1962 en straalde een wat zwak, maar zichtbaar rood licht uit. Er zou nog een decennium verstrijken voordat de helderheid aanzienlijk zou worden verhoogd en extra kleuren, voornamelijk geel en roodoranje, beschikbaar zouden komen.

LED's namen een vlucht in 1976 met de introductie van zeer heldere en zeer efficiënte modellen die konden worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder communicatie en als indicatoren in instrumentatie. Uiteindelijk werden LED's in rekenmachines gebruikt als numerieke displays.

Blauw, rood, geel, rood-oranje en groen LED-lichtkleuren

LED's aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig waren beperkt tot slechts een paar kleuren, waarvan rood, geel, roodoranje en groen de meest prominente waren. Hoewel het in het laboratorium mogelijk was om LED's met verschillende kleuren te produceren, zorgden de productiekosten ervoor dat toevoegingen aan het LED-kleurenspectrum geen massaproductie bereikten.

Er werd gedacht dat een LED die licht in het blauwe spectrum produceert, het mogelijk zou maken LED's te gebruiken in full-color displays. Er werd gezocht naar een commercieel levensvatbare blauwe LED, die een breed spectrum aan kleuren zou kunnen produceren in combinatie met bestaande rode en gele LED's. De eerste blauwe LED met hoge helderheid maakte zijn debuut in 1994. Blauwe LED's met hoog vermogen en hoog rendement verschenen een paar jaar later.

Het idee om LED's te gebruiken voor een weergave met volledig spectrum kwam nooit te ver tot de uitvinding van de witte LED, die plaatsvond kort nadat zeer efficiënte blauwe LED's verschenen.

Hoewel je misschien de term LED-tv of LED-monitor ziet, gebruiken de meeste van deze schermen een LCD (Liquid Crystal Display) voor de eigenlijke weergavecomponent en gebruiken ze LED's om de LCD's te verlichten. Dat wil niet zeggen dat echte LED-schermen niet beschikbaar zijn in monitoren en tv's die OLED-technologie (Organic LED) gebruiken. Deze apparaten zijn vaak prijzig en moeilijk op grote schaal te produceren. Naarmate het productieproces echter verder rijpt, neemt ook LED-verlichting toe.

Gebruik voor LED's

LED-technologie blijft volwassen worden en er is een breed scala aan toepassingen voor LED's ontdekt, waaronder:

  • Apparaten en consumentenelektronica: controleer de afstandsbediening van de tv. De kans is groot dat er een infrarood-LED aan de zakelijke kant van de afstandsbediening zit.
  • Knipperlichten: Vroeger werden neon- en gloeilampen vaak gebruikt voor commerciële en industriële indicatielampen. Nu hebben LED's, die efficiënter zijn, een langere levensduur hebben en over het algemeen minder duur zijn, het overgenomen.
  • Displays: Deze toepassingen van LED's omvatten de alfanumerieke displays die in alles te zien zijn, van vroege rekenmachines, klokken, reclameborden en transportdisplays. Het is ook waarschijnlijk dat uw tv en computermonitor LED's gebruiken om het scherm te verlichten.
  • Gloeilampen: LED's zijn op weg om de door Thomas Edison geperfectioneerde gloeilampen te vervangen. Gaandeweg worden fluorescentielampen in woningen en commerciële gelegenheden ook steeds minder gebruikt.

LED's zullen in een grote verscheidenheid aan producten blijven worden gebruikt en er worden voortdurend nieuwe toepassingen uitgerold.

FAQ

    Wat is QLED versus LED?

    QLED en LED worden gebruikt met betrekking tot tv's. Een led-tv is als een lcd-tv (liquid crystal display), maar led-lampen dienen als achtergrondverlichting in plaats van fluorescerende lampen. Een QLED-tv is een led-tv die helderdere en meer verzadigde kleuren produceert dankzij een kwantumdotlaag die tussen de achtergrondverlichting en het led-paneel zit.

    Wat is het verschil tussen OLED en LED?

    OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode. Qua tv's heeft een OLED-tv geen achtergrondverlichting, maar een led-tv wel. OLED-technologie maakt gebruik van elektroluminescentie, wat betekent dat miljoenen kleine pixels licht creëren, afhankelijk van hoeveel elektrische stroom ze ontvangen. OLED-tv's maken uitstekende kleuren met scherpe contrastverhoudingen.

    Welke kleur LED-licht is het beste om te slapen?

    Warme LED-kleuren, zoals rood en geel, worden als het beste beschouwd om te slapen, omdat de ogen minder gevoelig zijn voor deze kleuren en hun "kleurtemperatuur" lager is dan die van de zon. Blauw licht kan echter je interne klok verstoren en je melatonineproductie verstoren, waardoor deze koelere kleur een slechte kleur is om jezelf mee te omringen als je probeert te slapen.

Aanbevolen: