Hoe u uw Mac kunt terugzetten naar de fabrieksinstellingen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Mac kunt terugzetten naar de fabrieksinstellingen
Hoe u uw Mac kunt terugzetten naar de fabrieksinstellingen
Anonim

Als je klaar bent om je Mac te verkopen, hem door te geven aan een vriend of familielid, of als je het oplossen van een slecht werkend systeem hebt opgegeven, is het tijd om je Mac terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Met dit proces wordt het systeem schoongeveegd en kunt u of de nieuwe eigenaar van de Mac het instellen als een nieuwe machine. Niemand heeft toegang tot de gegevens die het ooit heeft gehuisvest.

Hier is een overzicht van wat erbij komt kijken als je een fabrieksreset uitvoert op je Mac.

De informatie hier heeft betrekking op elke Mac-computer met OS X of macOS, met aanvullende instructies als uw machine Catalina heeft.

Wat is betrokken bij een fabrieksreset

Of je nu je Mac voorbereidt voor een nieuwe eigenaar of gewoon opnieuw begint met je systeem nadat het oplossen van problemen is mislukt, je moet verschillende stappen volgen om de fabrieksinstellingen te herstellen: maak een back-up van je computer, schakel bepaalde functies en services uit, wis de harde schijf en installeer vervolgens een nieuwe versie van macOS. Daarna, afhankelijk van uw omstandigheden, wilt u misschien persoonlijke gegevens migreren naar een nieuwe Mac.

Het is belangrijk om tijdens dit proces verbonden te blijven met internet om ervoor te zorgen dat je online accounts kunt uitschakelen en de nieuwste macOS kunt downloaden die compatibel is met je systeem.

Maak een back-up van het systeem

Je Mac staat vol met belangrijke bestanden en gegevens, dus het is belangrijk om een back-up te maken voordat je doorgaat met het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Het is gemakkelijk om een back-up te maken met Time Machine. Als u iCloud gebruikt, is het nog eenvoudiger om ervoor te zorgen dat er een back-up van al uw gegevens wordt gemaakt. Hier is een blik op het back-upproces met Time Machine en iCloud.

Er zijn ook andere back-upopties, zoals het maken van een kloon van je schijf met een product als SuperDuper. Het belangrijkste is dat je een back-up hebt.

Maak een back-up met Time Machine

Om een Time Machine-back-up te maken, hebt u een extern opslagapparaat nodig, zoals een NAS-apparaat of een eenvoudige externe harde schijf die rechtstreeks op uw Mac is aangesloten, zoals een USB-, Thunderbolt- of FireWire-schijf.

Als Time Machine niet automatisch vraagt om je schijf te gebruiken, voeg deze dan handmatig toe. Zodra je je schijf hebt toegevoegd, kan Time Machine beginnen met het maken van back-ups.

  1. Sluit je opslagapparaat aan op je Mac.
  2. Mogelijk ontvang je een bericht met de volgende tekst: Wilt u [Backup Disk] gebruiken om een back-up te maken met Time Machine? Zo ja, vink dan Encrypt Backup aan Schijf (aanbevolen) en selecteer vervolgens Gebruiken als reservekopieschijf.
  3. Als Time Machine niet automatisch vraagt om je schijf te gebruiken, voeg deze dan handmatig toe. Selecteer het Time Machine-pictogram (klok) in de Mac-menubalk.

    Image
    Image

    Als u het Time Machine-pictogram niet op uw menubalk ziet, selecteert u Systeemvoorkeuren onder het Apple-menu, kiest u Time Machine, en selecteer vervolgens Toon Time Machine in de menubalk.

  4. Selecteer Open Time Machine-voorkeuren in het menu.

    Image
    Image
  5. Kies Selecteer schijf (er staat mogelijk Back-upschijf toevoegen of verwijderen).

    Image
    Image
  6. Selecteer uw externe schijf in de lijst met opties. Vink Back-ups versleutelen aan (aanbevolen, maar optioneel) en selecteer vervolgens Gebruik schijf.

    Image
    Image
  7. Plaats een vinkje naast Maak automatisch een back-up zodat Time Machine automatisch periodieke back-ups maakt.

    Image
    Image

iCloud-back-up

Als je iCloud en iCloud Drive al hebt ingesteld op je Mac, is er mogelijk al een back-up van je belangrijke bestanden gemaakt.iCloud houdt uw kritieke persoonlijke gegevens gesynchroniseerd op al uw apparaten en maakt een back-up in de cloud. Dit omvat contacten, agendagegevens, notities, e-mailbestanden en andere bestanden die u selecteert. iCloud Drive slaat al het andere op, inclusief uw bureaublad- en documentenmappen, in macOS Sierra en hoger.

Om uw iCloud- en iCloud Drive-instellingen te controleren:

  1. Selecteer in het Apple-menu Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  2. Selecteer Apple ID. Als u macOS Mojave of eerder gebruikt, selecteert u in plaats daarvan iCloud.

    Image
    Image
  3. Selecteer Options om de apps te zien die documenten en gegevens opslaan in iCloud Drive.

    Image
    Image
  4. Scroll door de lijst. Als er niet-aangevinkte vakjes zijn naast apps waarvan u een back-up wilt maken, vink ze dan nu aan en selecteer Klaar.

    Image
    Image

Afmelden bij iTunes

Afmelden bij iTunes is belangrijk, zodat uw computer niet langer is gekoppeld aan uw iTunes-account. Het proces verschilt afhankelijk van uw versie van macOS, maar u kunt meestal een computer intrekken zonder de autorisatie van uw andere apparaten in te trekken.

Afmelden bij iTunes in Catalina en later

Met Catalina heb je toegang tot de iTunes Store via de Muziek-app.

  1. Open de Music app op je Mac.

    Image
    Image
  2. Selecteer Muziek > Voorkeuren in de menubalk.

    Image
    Image
  3. Selecteer op het tabblad Algemeen van de voorkeuren iTunes Store naast Show en klik vervolgens op OK.

    Image
    Image
  4. Selecteer Account in de Muziek-menubalk en kies Autorisaties in het vervolgkeuzemenu.

    Image
    Image
  5. Selecteer Autorisatie van deze computer intrekken uit de uitklapopties. U wordt gevraagd om in te loggen met uw Apple ID.

    Image
    Image
  6. Selecteer Deauthorize om het proces te voltooien.

Als u macOS Mojave of eerder gebruikt

  1. Open iTunes.
  2. Kies in de menubalk bovenaan uw computerscherm of bovenaan het iTunes-venster Account > Authorizations > Autorisatie voor deze computer intrekken.

    Image
    Image
  3. Voer uw Apple ID en wachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd.
  4. Selecteer Autorisatie intrekken.`

    Voor oudere versies van iTunes, selecteer Store > Autorisatie van deze computer intrekken.

Schakel FileVault uit

FileVault is een schijfversleutelingsprogramma dat beschikbaar is in Mac OS X 10.3 en hoger. Het is niet standaard ingeschakeld, maar als je het gebruikt, is het een goed idee om het uit te schakelen.

  1. Open vanuit het Apple-menu Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Beveiliging en privacy.
  3. Selecteer de FileVault tab.
  4. Als u ziet dat FileVault is uitgeschakeld voor de schijf [naam van de belangrijkste harde schijf], hoeft u niets te doen.

    Image
    Image
  5. Als FileVault is ingeschakeld, selecteert u het hangslotpictogram, voert u uw gebruikersnaam en wachtwoord in en selecteert u Unlock.
  6. Selecteer Schakel FileVault uit.
  7. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer daarom wordt gevraagd en wacht tot het proces is voltooid.

Afmelden bij iCloud

Nu is het tijd om uit te loggen bij iCloud.

  1. Selecteer in het Apple-menu Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer in macOS Catalina (10.15) en hoger Apple ID > Overview > Afmelden. Selecteer in macOS Mojave (10.14) en eerder iCloud > Afmelden.

    Image
    Image
  3. Je ziet een bericht waarin je wordt gevraagd of je een kopie van je iCloud-gegevens op de Mac wilt bewaren. Omdat u de harde schijf in een latere stap opnieuw formatteert, selecteert u Keep a Copy om door te gaan.

    Als je een apparaat met Touch ID hebt, zoals een MacBook Pro of MacBook Air, moet je bevestigen dat je betalingsgegevens van de Mac worden verwijderd.

  4. Je bent nu uitgelogd bij iCloud op je Mac. Je iCloud-gegevens blijven in iCloud en op alle andere apparaten waarop je bent ingelogd met je Apple ID.

Uitloggen bij iMessage

Als je OS X Mountain Lion of hoger gebruikt, log dan uit bij iMessage.

  1. Open de Berichten-app.
  2. Selecteer in het menu Berichten Voorkeuren > iMessage. (Selecteer in eerdere versies Messages > Preferences > Accounts.)
  3. Selecteer Afmelden.

    Image
    Image

Gekoppelde Bluetooth-apparaten ontkoppelen

Deze stap is optioneel, maar het is een goed idee om Bluetooth-apparaten, zoals toetsenborden, muizen en trackpads, die momenteel aan uw Mac zijn gekoppeld, te ontkoppelen.

  1. Selecteer in het Apple-menu Systeemvoorkeuren.
  2. Selecteer Bluteooth.
  3. Beweeg de aanwijzer over het apparaat dat je wilt ontkoppelen en selecteer de remove-knop (x) naast de naam van het apparaat.
  4. Selecteer Remove in het dialoogvenster waarin u wordt gevraagd of u het zeker weet.

    Als je een iMac, Mac Pro of Mac mini gebruikt, moet je een USB- of ander bedraad toetsenbord en muis gebruiken om de volgende stap te voltooien.

Start uw Mac opnieuw op in de herstelmodus

  1. Selecteer in het Apple-menu Herstart.
  2. Houd Command+ R. ingedrukt
  3. Laat de toetsen los wanneer je een Apple-logo, een draaiende wereldbol of een ander opstartscherm ziet, afhankelijk van je macOS-versie.
  4. Voer de gevraagde wachtwoorden in.
  5. Het proces is voltooid wanneer u het venster Utilities ziet.

    Image
    Image

Bottom Line

We kijken eerst naar dit proces in Catalina, omdat dit macOS een tweede datavolume toevoegt.

Als je Catalina gebruikt

  1. Selecteer Schijfhulpprogramma in het venster Hulpprogramma's in macOS Recovery.
  2. Selecteer Doorgaan.
  3. Zorg ervoor dat de zijbalk van Schijfhulpprogramma de naam van uw harde schijf toont. Je opstartschijf zou Macintosh HD moeten heten, tenzij je hem hernoemd hebt.
  4. Zoek in de zijbalk een gegevensvolume met dezelfde naam als uw harde schijf, bijvoorbeeld Macintosh HD - Data. Als je dit volume hebt, selecteer het dan.
  5. Select Edit > Verwijder APFS Volume uit de menubalk of selecteer de delete volume-knop(–) in de werkbalk van Schijfhulpprogramma.
  6. Wanneer u wordt gevraagd om te bevestigen, selecteert u Verwijderen. (Selecteer niet Volumegroep verwijderen.)

    Image
    Image
  7. Na het verwijderen van het volume, selecteer Macintosh HD (of hoe je je schijf ook noemt) in de zijbalk.
  8. Selecteer de Wissen knop of tab.
  9. Voer een naam in die u het volume wilt geven nadat u het hebt gewist, zoals Macintosh HD.
  10. Kies onder Format APFS of Mac OS Extended (Journaled) om te formatteren als een Mac-volume. Schijfhulpprogramma toont standaard het aanbevolen Mac-formaat.
  11. Selecteer Erase om te beginnen met het wissen van de schijf. Mogelijk wordt u gevraagd uw Apple ID in te voeren.
  12. Als u klaar bent, sluit u Schijfhulpprogramma af om terug te keren naar het Utilities-venster.
  13. Selecteer MacOS opnieuw installeren in het venster Utilities en volg de instructies op het scherm om macOS opnieuw op het volume te installeren.

Als u Mojave of eerder gebruikt

In deze macOS-versies is er geen extra volume om te verwijderen.

  1. Selecteer Schijfhulpprogramma in het venster Hulpprogramma's in macOS Recovery.
  2. Selecteer Doorgaan.
  3. Selecteer uw belangrijkste harde schijf, meestal Macintosh HD genoemd, in de zijbalk aan de linkerkant.
  4. Selecteer de Wissen knop.
  5. Selecteer een naam en formaat voor uw opslagstation en druk op Erase.

    Image
    Image
  6. Selecteer MacOS opnieuw installeren in het venster Utilities en volg de instructies op het scherm om macOS opnieuw op het volume te installeren.

'Inhoud en instellingen wissen' in macOS Monterey en later

Als je Mac macOS Monterey (12.0) of nieuwer gebruikt, heb je een andere optie. Met de optie "wis alle inhoud en instellingen" in Systeemvoorkeuren kun je snel en veilig al je informatie en de apps die je hebt gedownload verwijderen. Dit proces is sneller omdat het alleen je spullen kwijt raakt; het verwijdert macOS niet. Naast de snelheid bij het verwijderen, is het ook sneller om de Mac opnieuw te installeren, omdat jij (of de persoon aan wie je hem verkoopt) het besturingssysteem niet opnieuw hoeft te installeren.

Nadat je de schijf hebt schoongeveegd en macOS opnieuw hebt geïnstalleerd (indien van toepassing), start de Mac opnieuw op naar een welkomstscherm en wordt je gevraagd een land of regio te kiezen. Als u het systeem verkoopt of weggeeft, ga dan niet verder met het installatieproces. Druk in plaats daarvan op Command+ Q om de machine uit te schakelen. De configuratie-assistent begeleidt de nieuwe eigenaar bij het proces.

Aanbevolen: