Scannerresolutie en kleurdiepte

Inhoudsopgave:

Scannerresolutie en kleurdiepte
Scannerresolutie en kleurdiepte
Anonim

Het kiezen van een scanner hangt af van uw specifieke behoeften. Als u bonnen of documenten scant, is de scanner in uw all-in-one printer wellicht alles wat u nodig heeft. Als je een grafisch kunstenaar of fotograaf bent, heb je misschien een fotoscanner nodig. Als u een kantoor beheert, kunt u baat hebben bij een documentscanner.

Scannerresolutie en kleurdiepte zijn belangrijke factoren om te begrijpen bij het overwegen van een scanneraankoop. Hier leest u wat deze termen betekenen en hoe u uw scanbehoeften kunt beoordelen om het juiste apparaat aan te schaffen.

Resolutie en kleurdiepte zijn belangrijke overwegingen. Er zijn echter andere scannerfuncties waarmee u rekening moet houden, bijvoorbeeld of u een flatbedscanner, een scanner met velleninvoer of een draagbare scanner nodig heeft.

Image
Image

Optische scannerresolutie

In scanners verwijst optische resolutie naar de hoeveelheid informatie die de scanner in elke horizontale lijn kan verzamelen. Met andere woorden, resolutie is de hoeveelheid details die een scanner kan vastleggen. Resolutie wordt gemeten in dots per inch (dpi). Een hogere dpi betekent een hogere resolutie en afbeeldingen van hogere kwaliteit met meer details.

De typische optische resolutie in multifunctionele printers met scanmogelijkheden is 300 dpi, wat ruimschoots voldoet aan de behoeften van de meeste mensen. De resolutie van zware kantoordocumentprinters is vaak 600 dpi. Optische resoluties kunnen veel hoger zijn in professionele fotoscanners, bijvoorbeeld tot 6400 dpi.

Er zijn nadelen aan scans met een hoge resolutie. Deze worden geleverd met enorme bestandsgroottes en nemen veel ruimte in beslag op een computer. Het kan even duren voordat deze bestanden zijn geopend, bewerkt en afgedrukt. Scans met een hoge resolutie zijn ook te groot om te e-mailen. Nu computer- en cloudopslag echter goedkoper worden, is dit misschien geen probleem.

Als u foto's scant met de hoogst mogelijke resolutie, kunt u de afbeeldingen bijsnijden en toch een hoge beeldkwaliteit behouden voor afdrukken en delen.

Evalueer de oplossing die je nodig hebt

De meeste scanners bieden verschillende resolutie-opties en u kunt de juiste resolutie voor de taak kiezen. Wanneer u een scanner selecteert, moet u weten hoe hoog het resolutiebereik moet zijn. Als u alleen tekstdocumenten scant, zijn deze glashelder met 300 dpi en zien ze er voor de gewone kijker niet duidelijker uit met 6400 dpi.

Web-, e-mail- of internetgebruik

Als u uw scans gebruikt voor webposts of e-mails, is 300 dpi meer dan voldoende, aangezien de meeste computerschermen ongeveer 72 dpi weergeven (monitoren met hoge resolutie worden weergegeven met een hogere dpi). Als je iets scant met een hogere resolutie, verlies je niets, maar er is geen echt voordeel.

Foto's scannen en afdrukken

Als u foto's scant om af te drukken , krijgt u een goede beeldkwaliteit door te scannen met 300 dpi of 600 dpi. Als u van plan bent de foto's te vergroten, gebruik dan een hogere dpi. Professionele fotografen hebben mogelijk een zo hoog mogelijke optische resolutie nodig, vooral als ze van plan zijn de afbeeldingen te vergroten.

Een goede vuistregel voor het afdrukken, bewerken, bijsnijden en vergroten/verkleinen van afbeeldingen: als u de grootte van het origineel wilt verdubbelen, verdubbel dan de dpi.

Document afdrukken

Als u voornamelijk een scanner nodig hebt voor het afdrukken van documenten, is 300 dpi meer dan voldoende resolutie en heeft u niet veel resolutie nodig in de scanner.

Resize scans in fotobewerkingssoftware om ruimte op uw harde schijf te besparen.

Kleur en bitdiepte

Kleur of bitdiepte is de hoeveelheid informatie die de scanner verzamelt over het document of de foto die wordt gescand. Bij hogere bitdieptes worden meer kleuren gebruikt en ziet de scan er beter uit.

Grijswaardenafbeeldingen zijn bijvoorbeeld 8-bits afbeeldingen, met 256 grijsniveaus. Kleurenafbeeldingen die met een 24-bits scanner zijn gescand, hebben bijna 17 miljoen kleuren, terwijl 36-bits scanners meer dan 68 miljard kleuren geven.

De afweging is grote bestandsgroottes. Tenzij u een professionele fotograaf of grafisch ontwerper bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over de bitdiepte, aangezien de meeste scanners een kleurdiepte van ten minste 24 bits hebben.

Resolutie en bitdiepte beïnvloeden de prijs van een scanner. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie en bitdiepte, hoe hoger de prijs.

Het formaat van een scan wijzigen

Als u in het bezit bent van commerciële fotobewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop, verklein dan de scans naar beneden om ruimte te besparen zonder de beeldkwaliteit aanzienlijk te verminderen. Als uw scanner bijvoorbeeld scant met 600 dpi en u van plan bent de scan op internet te plaatsen waarbij 72 dpi de standaardmonitorresolutie is, is er geen reden om het formaat ervan niet aan te passen. Het vergroten of verkleinen van een scan naar boven is echter een slecht idee vanuit kwaliteitsoogpunt.