Waarom gig- en technische werknemers staken

Inhoudsopgave:

Waarom gig- en technische werknemers staken
Waarom gig- en technische werknemers staken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Uber betaalde $ 200 miljoen om te helpen een Californische wet omver te werpen die zijn werknemers basisrechten zou verlenen.
  • Vakbonden moeten veranderen om gelijke tred te houden met de moderne werkgelegenheid.
  • 500 Duitse Amazon-werknemers staakten om Black Friday-shoppen te verstoren.
Image
Image

Terwijl de gig-economie mensen helpt om in moeilijke tijden aan het werk te blijven, vechten de bedrijven die deze werknemers in dienst hebben om hen uit vakbonden te houden.

Tijdens Black Friday-weekend 2020 gingen ongeveer 500 Duitse Amazon-werknemers in een driedaagse staking om te protesteren tegen de slechte COVID-19-veiligheidsmaatregelen. De levertijd voor de volgende dag zakte naar enkele dagen, en toen riep de Duitse vakbond Verdi deze week een tweede staking uit. Twee jaar geleden organiseerden Uber-chauffeurs in het VK een nationale 24-uursstaking.

Waarom staken techwerkers? Omdat ze worden uitgebuit en de wet niet helpt.

Nieuwe industriële revolutie

Het vergelijken van de benarde situatie van arbeiders in het hedendaagse Europa en de VS met arbeiders tijdens de Industriële Revolutie is vermoeiend, maar er zijn parallellen. Destijds maakten wetten het illegaal voor arbeiders om samen te komen en te protesteren tegen de arbeidsomstandigheden of iets anders.

Vandaag de dag zijn vakbonden legaal, maar techreuzen zoals Uber en Amazon negeren ze, of proberen dat, terwijl andere bedrijven proberen te voorkomen dat hun werknemers vakbonden sluiten. En in een andere wending zijn de vakbonden zelf misschien niet opgewassen tegen de taak om de moderne gigwerker te beschermen.

"Voor het grootste deel werken vakbonden nog steeds volgens het model van de 'werkvloer' - waar mensen werken in een omgeving met vaste grenzen, met een grotendeels statisch personeelsbestand", Anindya Raychaudhuri, docent Engels aan de Universiteit van St. Andrews, schrijft voor de Huffington Post. "Vakbonden zijn slecht toegerust om de werknemer te vertegenwoordigen op meerdere nulurencontracten, van de ene site naar de andere te verhuizen, voor meerdere werkgevers tegelijkertijd te werken en van geen enkele stabiliteit te krijgen."

Gig Economy Verdeel en heers

De gig-economie gedijt op het "verdeel en heers"-principe. Een Uber-chauffeur wordt door Uber geclassificeerd als een zelfstandige aannemer, zonder de gebruikelijke werknemersbeschermingen zoals minimumloon, gezondheidsvoordelen of betaalde vakantietijd.

Dat is een duidelijk economisch voordeel op korte termijn voor de werkgever, maar nog beter voor mensen als Uber is dat deze werknemers zich niet kunnen organiseren. Als je de kost verdient met verschillende laagbetaalde optredens, dan heb je geen tijd om voor je rechten te vechten. En als je het probeert, word je ofwel ontslagen, of je werk zal op mysterieuze wijze opdrogen.

Prop 22

In november 2020 heeft Californië Proposition 22 aangenomen, waardoor gig-werkgevers hun werknemers kunnen blijven classificeren als contractarbeiders. Het voorstel werd gefinancierd door Uber, dat $ 200 miljoen bijdroeg, samen met geld van Lyft, DoorDash, Instacart en anderen.

Image
Image

Dit stelt deze bedrijven vrij van elementaire arbeidsrechten en bescherming, zoals een minimumloon, werkloosheidsverzekering, betaald ziekteverlof, werkloosheidsverzekering en al het andere dat je krijgt van een reguliere baan.

"Miljardairskorps heeft zojuist het stemsysteem in CA gekaapt door miljoenen uit te geven om kiezers te misleiden", schrijft de campagne Gig Workers Rising op Twitter. "De duurste stemmingsmaatregel in de geschiedenis van de VS is een verlies voor onze democratie dat de deur zou kunnen openen voor andere pogingen van korpsen om hun eigen wetten te schrijven" [cursivering toegevoegd].

Terug in de geboorteplaats van vakbonden, Groot-Brittannië, is deze poging om de arbeidswetgeving te omzeilen niet zo goed gevallen. In oktober 2016 wonnen Uber-chauffeurs in het VK het recht om als werknemers te worden aangemerkt. Het tribunaal concludeerde dat "het idee dat Uber in Londen een mozaïek is van 30.000 kleine bedrijven die verbonden zijn door een gemeenschappelijk 'platform', in onze ogen een beetje belachelijk is", en verklaarde wat duidelijk is voor elke normale persoon die naar de situatie kijkt.

Vakbonden zijn slecht toegerust om de werknemer te vertegenwoordigen met meerdere nulurencontracten, verhuizen van de ene locatie naar de andere, werken voor meerdere werkgevers tegelijkertijd en krijgen van geen enkele stabiliteit.

Union Pushback

Vakbonden zijn een manier waarop mensen samenwerken om zichzelf te versterken tegen anderszins te machtige entiteiten, en die entiteiten houden er niet van. Een persoon met wie ik contact heb opgenomen over pogingen om het personeelsbestand op hun werk te verenigen, weigerde te praten vanwege spanningen tussen werknemers en management.

Als de dreiging van vakbonden niet duidelijk was, maakt de bijdrage van Uber van $ 200 miljoen om te voorkomen dat werknemers zich in Californië verenigen, het duidelijk. En de wet moet veranderen. Zelfs als gig-werkers worden geclassificeerd als contractanten, zouden ze dan niet nog steeds in staat moeten zijn om zich te verenigen? Het antwoord lijkt voor de hand liggend voor de arbeiders zelf, maar zonder samen te werken, hebben we weinig macht om iets te veranderen.

Aanbevolen: