Opladen en onderhoud van auto-accu

Inhoudsopgave:

Opladen en onderhoud van auto-accu
Opladen en onderhoud van auto-accu
Anonim

Naast de dynamo is de batterij het belangrijkste onderdeel van het elektrische systeem van elke auto. Het levert het vermogen om al uw fraaie elektronica te laten werken wanneer de motor niet draait, en wanneer de motor draait, speelt het een essentiële rol bij het goed functioneren van de spanningsregelaar van de dynamo.

In tegenstelling tot verouderde elektrische systemen die generatoren gebruikten en zonder batterij konden functioneren, hebben moderne elektrische systemen voor auto's een batterij nodig om goed te kunnen functioneren. Een lege batterij betekent een auto die niet wil starten en een dynamo die te hard moet werken - mogelijk tot het punt van storing - daarom is het zo belangrijk om te begrijpen hoe u een auto correct en veilig oplaadt en onderhoudt accu.

Image
Image

Wat laadt een auto-accu op?

Er zijn twee manieren om een auto-accu op te laden: met de dynamo of met een externe oplader. Onder normale omstandigheden laadt de dynamo de accu op wanneer de motor draait. Als een batterij leeg is, is een externe oplader de beste manier om hem weer op te laden.

Dit is de reden waarom het meeste normale batterijgebruik, zoals het laten draaien van de radio of lichtkoepels terwijl de motor is uitgeschakeld, op natuurlijke wijze wordt aangevuld wanneer u uw auto de volgende keer start. Naarmate het toerental van de motor toeneemt, neemt ook het vermogen van de dynamo om elektriciteit op te wekken toe, en is elk vermogen dat niet wordt gebruikt door accessoires zoals uw koplampen beschikbaar om de batterij op te laden.

De keerzijde hiervan is dat uw dynamo in sommige gevallen mogelijk niet voldoende stroom kan leveren om al uw accessoires te laten werken. Als u bijvoorbeeld uw airconditioning, ruitenwissers, koplampen, radio en andere accessoires hebt ingeschakeld wanneer u stationair draait voor een stoplicht, is het mogelijk om een belasting te creëren die groter is dan uw dynamo aankan. Wanneer dit gebeurt, zal de in de batterij opgeslagen stroom minder worden.

Hoeveel lading kan een batterij bevatten?

Wanneer correct opgeladen en in goede staat verkeert, zal een auto-accu doorgaans ongeveer 12,4 tot 12,6 volt aflezen en voldoende reservecapaciteit hebben om een belasting van 25 A gedurende negen tot 15 uur van stroom te voorzien. Nadat een accu gedurende die tijd aan een dergelijke belasting is blootgesteld, is de spanning gedaald tot onder de 10,5 volt en zal de accu waarschijnlijk niet in staat zijn om de auto te starten.

Hoewel individuele accu's worden beoordeeld om aan te geven hoe lang ze stroom kunnen leveren aan een specifieke belasting voordat ze onder een kritische spanning komen, is het een goed idee om te voorkomen dat een gewone auto-accu daadwerkelijk aan dit soort gebruik wordt blootgesteld. Als u de accu van een auto te ver laat leeglopen, kunt u in de toekomst het vermogen ervan om een lading vast te houden zelfs aantasten.

Extreme temperaturen en slijtage tijdens de normale cyclus van opladen en ontladen, kunnen de reservecapaciteit verminderen. Daarom kan het zijn dat u een lege batterij krijgt nadat u uw koplampen aan hebt laten staan terwijl u een korte boodschap doet, terwijl u in in een andere situatie kunt u ze misschien de hele dag aan laten staan en de motor nog steeds prima starten.

Een auto-accu opladen

Als de dynamo niet aan de taak voldoet, of als de accu zo leeg is dat hij de motor niet meer kan starten, is de andere manier om een auto-accu op te laden een externe oplader te gebruiken.

Auto-acculaders werken op wisselstroom en leveren 12V DC bij relatief lage spanningen, wat de beste manier is om een volledig lege accu op te laden. Het opladen van een lege batterij met een te hoge spanning kan de ontgassing van waterstof verhogen, wat op zijn beurt kan resulteren in een gevaarlijke situatie waarbij de batterij zou kunnen exploderen.

Dit is waarom het belangrijk is om bij het aansluiten van een auto-acculader dezelfde zorg te betrachten als bij het aansluiten van startkabels, en ook waarom het vaak een goed idee is om een druppellader te gebruiken.

Hoe een auto-acculader aan te sluiten

Het aansluiten van een auto-acculader lijkt veel op het starten van een auto:

  1. Controleer of je batterijlader is uitgeschakeld. Haal bij twijfel de stekker uit het stopcontact.
  2. Sluit de positieve kabel van de oplader aan op de positieve pool van uw accu.
  3. Sluit de negatieve kabel van de oplader aan op een goede massa.

    Als u de minkabel aansluit op de minpool van uw accu, moet u zeer voorzichtig zijn om de kabel niet aan te raken, te verplaatsen of te verwijderen terwijl de accu wordt opgeladen.

  4. Stel uw batterijlader in op de juiste spanning en stroomsterkte.
  5. Schakel je oplader in, of sluit hem indien nodig aan, en stel de timer in als deze is uitgerust met een.

Een auto-accu opladen met startkabels

Met dat in gedachten is het ook mogelijk om een lege batterij een bepaald niveau van lading te geven via startkabels, hoewel er enig risico aan verbonden is. Nadat u startkabels van een donorvoertuig hebt aangesloten op de accu en de motor of het frame van een voertuig met een lege accu, kunt u het donorvoertuig een tijdje starten en laten draaien zodat de dynamo de lege accu kan opladen.

Tijdens dit proces moeten alle accessoires in het donorvoertuig zijn uitgeschakeld, anders heeft de dynamo mogelijk niet genoeg sap over om de lege batterij op te laden. Afhankelijk van hoe leeg de lege batterij is, zullen een paar minuten doorgaans voldoende oppervlaktelading leveren om de boel aan het rollen te krijgen.

Na ontvangst van een starthulp, neemt de dynamo in de auto met de lege batterij het over, en zolang er niet te veel accessoires actief zijn, kunt u met de auto gewoon rondrijden om de batterij weer op te laden. Dynamo's zijn echter niet echt ontworpen om volledig lege batterijen op te laden, dus het aansluiten van een batterijlader is nog steeds een redelijk goed idee, zelfs na een snelle start.

Een auto-accu onderhouden

Naast ervoor te zorgen dat de batterij een goed laadniveau behoudt, voornamelijk door de koplampen 's nachts niet aan te laten, hebben de meeste autobatterijen regelmatig onderhoud nodig in de vorm van het controleren van het elektrolytniveau en het soortelijk gewicht.

De elektrolyt, een oplossing van zwavelzuur en water, moet altijd de loden platen in elke cel bedekken, omdat blootstelling van de platen aan de lucht na verloop van tijd problemen kan veroorzaken.

Als het soortelijk gewicht in alle cellen laag is, moet de batterij meestal worden opgeladen. Als het soortelijk gewicht laag blijft na het opladen van de batterij, is dat meestal een goede indicatie dat de batterij moet worden vervangen. Als het soortelijk gewicht slechts in één cel laag is, duidt dat op een interne fout, in welk geval het opladen van de batterij zelfs gevaarlijk kan zijn.

Hoewel de dynamo van een voertuig in staat is om de batterij onder normale omstandigheden opgeladen te houden, gaan batterijen om verschillende redenen leeg, en er komt ook een moment in de levensduur van elke auto-accu dat het gewoon tijd is om verder te gaan.

Aanbevolen: