Schijfhulpprogramma gebruiken in macOS

Inhoudsopgave:

Schijfhulpprogramma gebruiken in macOS
Schijfhulpprogramma gebruiken in macOS
Anonim

Wat te weten

  • Gebruik Schijfhulpprogramma om schijven te repareren, te formatteren, te klonen en te partitioneren, het formaat van een Mac-volume te wijzigen en een back-up van uw opstartschijf te maken.
  • Je kunt het ook gebruiken om onder andere RAID-arrays te maken.

Dit artikel legt verschillende manieren uit om Schijfhulpprogramma te gebruiken, een gratis programma dat bij de Mac wordt geleverd. Het is een multifunctionele, gebruiksvriendelijke tool voor het werken met harde schijven en drive-images. De eerste vijf secties in dit artikel behandelen het gebruik van Schijfhulpprogramma met macOS Catalina (10.15) tot OS X El Capitan (10.11), terwijl de rest betrekking heeft op Schijfhulpprogramma dat wordt meegeleverd met OS X Yosemite (10.10) via OS X Leopard (10.5).

Repareer de schijven van uw Mac met de eerste hulp van Schijfhulpprogramma

Image
Image

Schijfhulpprogramma's vermogen om schijfproblemen te herstellen onderging een revisie met OS X El Capitan. De EHBO-functie van de nieuwe Schijfhulpprogramma-app kan schijven die op je Mac zijn aangesloten controleren en repareren, maar als je problemen hebt met de opstartschijf, moet je een paar extra stappen nemen.

Formater de schijf van een Mac met Schijfhulpprogramma

Image
Image

De versie van Schijfhulpprogramma die is meegeleverd met OS X El Capitan en latere versies van Mac OS is gepand voor het verwijderen van mogelijkheden en het wijzigen van de manier waarop bepaalde functies werken.

Als het echter gaat om het formatteren van een schijf die op je Mac is aangesloten, blijven de basisprincipes hetzelfde.

De schijf van een Mac partitioneren met Schijfhulpprogramma

Image
Image

Het partitioneren van een schijf in meerdere volumes wordt nog steeds verzorgd door Schijfhulpprogramma, maar er zijn veranderingen geweest, waaronder het gebruik van een cirkeldiagram om te visualiseren hoe de partitietabel van een schijf is opgedeeld.

Al met al is het een nuttige visual, hoewel anders dan het gestapelde kolomdiagram dat in eerdere versies van Schijfhulpprogramma werd gebruikt.

Het formaat van een Mac-volume wijzigen

Image
Image

Het formaat van een volume wijzigen zonder gegevens te verliezen is nog steeds mogelijk met Schijfhulpprogramma. Het proces heeft echter een paar veranderingen ondergaan waardoor veel gebruikers achter hun oren kunnen krabben.

Gebruik Schijfhulpprogramma om de schijf van een Mac te klonen

Image
Image

Schijfhulpprogramma kan altijd een hele schijf kopiëren en een kloon van het doelvolume maken. Schijfhulpprogramma noemt dit proces een herstelproces en hoewel de functie nog steeds aanwezig is, heeft deze ook wijzigingen ondergaan in OS X El Capitan.

De overige secties in dit artikel gaan over het gebruik van Schijfhulpprogramma dat wordt meegeleverd met OS X Yosemite (10.10) tot en met OS X Leopard (10.5).

Formater uw harde schijf met Schijfhulpprogramma

Image
Image

Schijfhulpprogramma's primaire doel is het wissen en formatteren van de harde schijven van een Mac. In deze handleiding leert u hoe u een schijf wist, hoe u verschillende wisopties kiest om aan elke beveiligingsbehoefte te voldoen, hoe u een schijf formatteert, inclusief hoe u gegevens op nul zet en de schijf test tijdens het formatteren, en tot slot hoe u formatteert of een opstartschijf wissen.

Partitioneer uw harde schijf met Schijfhulpprogramma

Image
Image

Schijfhulpprogramma doet meer dan alleen een harde schijf formatteren. U kunt Schijfhulpprogramma ook gebruiken om een schijf in meerdere volumes te partitioneren. Ontdek hoe met deze gids. Het behandelt ook het verschil tussen harde schijven, volumes en partities.

Bestaande volumes toevoegen, verwijderen en vergroten/verkleinen

Image
Image

De versie van Schijfhulpprogramma gebundeld met OS X 10.5 heeft een paar opmerkelijke nieuwe functies, met name de mogelijkheid om partities op de harde schijf toe te voegen, te verwijderen en van grootte te veranderen zonder eerst de harde schijf te wissen. Als u een iets grotere partitie nodig heeft of als u een partitie in meerdere partities wilt splitsen, kunt u dit doen met Schijfhulpprogramma, zonder de gegevens te verliezen die momenteel op de schijf zijn opgeslagen.

Het formaat van volumes wijzigen of nieuwe partities toevoegen met Schijfhulpprogramma is eenvoudig, maar u moet zich bewust zijn van de beperkingen van beide opties.

In deze handleiding wordt gekeken naar het vergroten of verkleinen van een bestaand volume en het maken en verwijderen van partities, in veel gevallen zonder bestaande gegevens te verliezen.

Schijfhulpprogramma gebruiken om harde schijven en schijfmachtigingen te herstellen

Image
Image

Schijfhulpprogramma kan veel voorkomende problemen repareren die ertoe kunnen leiden dat uw schijf slecht presteert of fouten vertoont. Schijfhulpprogramma kan ook problemen met machtigingen voor bestanden en mappen repareren die het systeem mogelijk ondervindt. Het herstellen van machtigingen is een veilige onderneming en maakt vaak deel uit van routine-onderhoud voor uw Mac.

Maak een back-up van uw opstartschijf

Image
Image

Je hebt waarschijnlijk de waarschuwing gehoord om een back-up van je opstartschijf te maken voordat je systeemupdates uitvoert. Dat is een uitstekend idee, maar je vraagt je misschien af hoe je dat moet aanpakken.

Het antwoord is zoals je wilt, zolang je het maar voor elkaar krijgt. Deze handleiding laat zien hoe u Schijfhulpprogramma gebruikt om de back-up uit te voeren. Schijfhulpprogramma heeft twee functies die het een goede kandidaat maken voor het maken van een back-up van een opstartschijf. Ten eerste kan het een opstartbare back-up maken, zodat u het in geval van nood als opstartschijf kunt gebruiken. Ten tweede is het gratis. Je hebt het al, want het wordt meegeleverd met OS X.

Gebruik Schijfhulpprogramma om een RAID 0 (gestreepte) array te maken

Image
Image

RAID 0, ook wel striped genoemd, is een van de vele RAID-niveaus die worden ondersteund door OS X en Schijfhulpprogramma. Met RAID 0 kunt u twee of meer schijven als een striped set toewijzen. Zodra u de gestreepte set hebt gemaakt, ziet uw Mac deze als een enkele schijf. Wanneer uw Mac echter gegevens naar de RAID 0 striped set schrijft, worden de gegevens verdeeld over alle schijven waaruit een set bestaat. Omdat elke schijf minder hoeft te doen, kost het minder tijd om de gegevens te schrijven. Hetzelfde geldt voor het lezen van gegevens. In plaats van dat een enkele schijf een groot gegevensblok moet zoeken en vervolgens moet verzenden, streamen meerdere schijven elk hun deel van de gegevensstroom. Als gevolg hiervan kunnen RAID 0 striped sets zorgen voor een dynamische toename van de schijfprestaties, wat resulteert in snellere OS X-prestaties op uw Mac.

Gebruik Schijfhulpprogramma om een RAID 1 (Mirror)-array te maken

Image
Image

RAID 1, ook wel spiegel genoemd, is een van de vele RAID-niveaus die worden ondersteund door OS X en Schijfhulpprogramma. Met RAID 1 kunt u twee of meer schijven toewijzen als een gespiegelde set. Wanneer u een gespiegelde set maakt, ziet uw Mac deze als een enkele schijf. Wanneer uw Mac gegevens naar de gespiegelde set schrijft, worden de gegevens gedupliceerd voor alle leden van de set. Dit zorgt ervoor dat uw gegevens beschermd zijn tegen verlies als een harde schijf in de RAID 1-set uitv alt. Zolang een enkel lid van de set functioneel blijft, blijft je Mac normaal werken en biedt hij volledige toegang tot je gegevens.

Gebruik Schijfhulpprogramma om een JBOD RAID-array te maken

Image
Image

Een JBOD RAID-set of array, ook wel een aaneengeschakelde of overspannende RAID genoemd, is een van de vele RAID-niveaus die worden ondersteund door OS X en Schijfhulpprogramma.

JBOD stelt je in staat een grote virtuele schijf te maken door twee of meer kleinere schijven aan elkaar te koppelen. De afzonderlijke harde schijven waaruit een JBOD RAID bestaat, kunnen verschillende afmetingen en fabrikanten hebben. De totale grootte van de JBOD RAID is het gecombineerde totaal van alle afzonderlijke schijven in de set.

Aanbevolen: