Hoe negatieven naar digitale afbeeldingen te converteren

Inhoudsopgave:

Hoe negatieven naar digitale afbeeldingen te converteren
Hoe negatieven naar digitale afbeeldingen te converteren
Anonim

Wat te weten

  • Gebruik een film- en diascanner, een flatbedscanner met transparantieoptie of een lichttafel en camera.
  • Negatieven en dia's worden op dezelfde manier gedigitaliseerd, maar negatieven vereisen de extra stap van het omkeren van de kleuren.
  • Film- en diascanners kunnen scans van filmnegatieven automatisch omkeren, maar voor de andere methoden heb je een app voor beeldbewerking nodig.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u fotonegatieven en dia's omzet in digitale afbeeldingen met een film- en diascanner, een flatbedscanner en een digitale camera als scanner.

Bottom Line

Er zijn een paar manieren om negatieven om te zetten in digitale foto's, waaronder drie methoden die je thuis zelf kunt doen. De beste manier is om een film- en diascanner te gebruiken, een gespecialiseerd scanapparaat dat voor deze specifieke taak is ontworpen. U kunt negatieven ook converteren naar digitale foto's met een gewone flatbedscanner, maar het proces is ingewikkelder. De laatste methode is om uw negatieven of dia's vanaf de achterkant te verlichten en ze te fotograferen met een digitale camera of uw telefoon. Als deze methoden te veel werk lijken, zullen sommige diensten uw negatieven tegen betaling omzetten.

Hoe digitaliseer ik mijn negatieven?

De beste manier om negatieven en dia's te digitaliseren, is door een film- en diascanner te gebruiken. Deze apparaten zijn vergelijkbaar met gewone scanners, maar ze zijn speciaal ontworpen om negatieven en dia's te scannen die van achteren verlicht moeten zijn om ze te kunnen bekijken. Deze apparaten hebben meestal ook een instelling om de kleuren van uw negatieven na het scannen om te keren, zodat u ze achteraf niet hoeft te bewerken.

Hier leest u hoe u negatieven en dia's digitaliseert:

  1. Bekijk uw negatieven of dia's op stof en reinig ze indien nodig met perslucht.

    Image
    Image
  2. Gebruik indien nodig perslucht om uw scanapparaat schoon te maken.

    Als er stof op uw dia's of in uw scanapparaat zit, zal de kwaliteit van uw gedigitaliseerde foto's eronder lijden.

  3. Plaats een negatief of dia in uw scanapparaat.

    Image
    Image

    Uw scanapparaat heeft mogelijk een karretje voor uw negatieven of dia's, of u kunt ze rechtstreeks in het apparaat plaatsen.

  4. Controleer het scherm om uw negatief of dia te bekijken. De afbeelding kan automatisch verschijnen of u moet mogelijk op een voorbeeldknop drukken. Draai, spiegel of keer het beeld indien nodig om met behulp van de bedieningselementen op uw film- en diascanner.

    Image
    Image
  5. Druk op de scan of copy knop.

    Image
    Image
  6. Herhaal stap 3-6 om extra negatieven of dia's te digitaliseren.

    Bij het digitaliseren van negatieven voeren sommige scanners automatisch een hele strip in. Als uw scanner die functie heeft, moet u deze in de gaten houden om ervoor te zorgen dat het automatische invoermechanisme de strip niet beschadigt.

  7. Vervolgens kunt u uw scanner aansluiten op een computer of de bestanden overbrengen via een SD-kaart of USB-stick als uw scanner dit ondersteunt.

Kunt u negatieven scannen met een gewone scanner?

Hoewel een film- en diascanner de gemakkelijkste manier is om negatieven te scannen, kunt u met een gewone flatbedscanner ook negatieven en dia's converteren naar digitale foto's. Sommige geavanceerde scanners hebben een functie waarmee u rechtstreeks vanaf filmnegatieven kunt scannen, maar de meeste scanners hebben die optie niet.

Als je een gewone scanner hebt die geen transparantie-optie heeft, kun je nog steeds negatieven scannen, maar je moet een lichtbron hebben. Er zijn veel manieren om dit te doen, en je zult moeten experimenteren met de tools die je tot je beschikking hebt om het best mogelijke resultaat te bereiken. De eenvoudigste methode vereist een vel wit printerpapier en een bureaulamp of andere lichtbron. Na het scannen moet je ook een app voor beeldbewerking gebruiken om de kleuren om te keren als je negatieven digitaliseert.

Zo scant u negatieven met een gewone scanner met die methode:

  1. Reinig uw negatief en het glas van het scannerbed indien nodig met perslucht.

    Image
    Image
  2. Plaats uw negatief of schuif vierkant langs een rand van de scanner.

    Image
    Image
  3. Plaats een stuk wit printerpapier over het negatief of de dia en zorg ervoor dat u het negatief of de dia niet verplaatst.

    Image
    Image
  4. Stel een bureaulamp op het scannerbed en plaats deze om op de dia of het negatief door het papier te schijnen.

    Image
    Image
  5. Doe het licht aan en zorg dat het op de dia onder het papier schijnt.

    Image
    Image
  6. Scan het negatief of de dia.

    Image
    Image
  7. Als je een negatief hebt gescand, open je de gescande afbeelding in de app voor beeldbewerking van je keuze en keer je de kleuren om.

Zijn er nog andere manieren om negatieven om te zetten in digitale afbeeldingen?

Naast het scannen van negatieven met behulp van de twee hierboven beschreven methoden, kunt u uw negatieven ook digitaliseren door er eenvoudig foto's van te maken met een digitale camera. Als dat alles is wat je hebt, kun je de camera van je mobiele telefoon gebruiken of een hoogwaardige DSLR met een macrolens gebruiken voor betere resultaten. De dia's of afbeeldingen moeten vanaf de achterkant worden verlicht, wat u kunt bereiken door ze op een lichtbak te plaatsen.

Zo fotografeer je filmnegatieven en dia's om ze te digitaliseren:

  1. Plaats je negatief of dia op een lichtbak en zet de lichtbak aan.

    Image
    Image
  2. Kadreer de dia of het negatief voorzichtig met je camera en maak een foto.

    Image
    Image

    Je kunt dit handmatig doen met een vaste hand of een statief gebruiken voor consistentere resultaten.

  3. Als je negatieven converteert, open dan de foto die je hebt gemaakt in een app voor fotobewerking en keer de kleuren om.

Hoeveel kost het om negatieven naar digitaal te converteren?

Je kunt een goedkope film- en diascanner kopen voor minder dan $ 100, en het converteren van negatieven naar digitaal kost niets anders dan tijd als je een flatbedscanner en bureaulamp hebt. Flatbedscanners met een transparantiefunctie die is ontworpen om negatieven te scannen, zijn doorgaans aanzienlijk duurder. Je kunt lightboxen vinden voor ongeveer $ 20, of je kunt een telefoon- of tabletscherm gebruiken met een puur wit beeld op het scherm en de helderheid hoger zetten voor resultaten van iets lagere kwaliteit.

In plaats van uw negatieven of dia's te converteren, rekenen ze doorgaans per afbeelding, niet per strip, als u ervoor kiest om een conversieservice te gebruiken. Heeft u een filmstrip met meerdere foto's, dan beta alt u een vast bedrag per foto. De prijzen variëren, maar u kunt doorgaans verwachten dat u tussen $ 0,25 en $ 1,00 per afbeelding beta alt. Speciale negatieven, zoals schijfnegatieven, kosten meestal meer.

FAQ

    Hoe converteer ik filmnegatieven naar digitaal met GIMP?

    U kunt GIMP gebruiken om gescande negatieven om te zetten in positieve digitale afbeeldingen als u uw negatieven scant. Open een gescand bestand in GIMP en selecteer Colors > Invert in de menubalk. Als de kleuren er niet goed uitzien, kan het handig zijn om de witbalans in GIMP aan te passen voordat u de afbeelding omkeert.

    Hoe converteer ik Kodak-schijfnegatieven naar digitaal?

    Hoewel ze zeldzaam zijn, kun je misschien een speciale schijfnegatiefhouder vinden die je met specifieke scanners kunt gebruiken. Als u niet over de apparatuur beschikt, kunt u hulp krijgen van een dienst voor het scannen van negatieven.

    Hoe converteer ik grote negatieven naar digitaal?

    Gebruik een filmscanner die wordt geleverd met grootformaat negatiefhouders. Je kunt ook een lightbox gebruiken met een digitale camera en software zoals Photoshop om de negatieven om te keren en te bewerken.

Aanbevolen: