Wat is een RSS-feed? (En waar het te krijgen)

Inhoudsopgave:

Wat is een RSS-feed? (En waar het te krijgen)
Wat is een RSS-feed? (En waar het te krijgen)
Anonim

RSS staat voor Really Simple Syndication en het is een eenvoudige, gestandaardiseerde methode voor het verspreiden van inhoud die u kan helpen op de hoogte te blijven van uw favoriete nieuwsuitzendingen, blogs, websites en sociale-mediakanalen. In plaats van sites te bezoeken om nieuwe berichten te vinden of je te abonneren op sites om meldingen van nieuwe berichten te ontvangen, zoek je de RSS-feed op een website en lees je nieuwe berichten in een RSS-lezer.

Hoe RSS werkt

Image
Image

RSS is een manier voor website-auteurs om meldingen van nieuwe inhoud op hun website te publiceren. Deze inhoud kan nieuwsuitzendingen, blogberichten, weerberichten en podcasts bevatten.

Om deze meldingen te publiceren, maakt de auteur van de website een tekstbestand met de XML-bestandsextensie voor de RSS-feed dat de titel, beschrijving en link voor elk bericht op de site bevat. Vervolgens gebruikt de auteur van de website dit XML-bestand om een RSS-feed toe te voegen aan webpagina's op de site. Het XML-bestand syndiceert automatisch nieuwe inhoud via deze RSS-feed in een standaardformaat dat in elke RSS-lezer wordt weergegeven.

Wanneer websitebezoekers zich abonneren op deze RSS-feed, lezen ze de nieuwe website-inhoud in een RSS-lezer. Deze RSS-lezers verzamelen inhoud van meerdere XML-bestanden, organiseren de informatie en geven de inhoud weer in één toepassing.

Je kunt veel doen met een RSS-feed en een RSS-lezer. Hier zijn slechts een paar voorbeelden:

  • Volg discussies op webpagina's en in forums zonder elke pagina te bezoeken om de lijst met geplaatste reacties te lezen.
  • Blijf op de hoogte van het lekkere eten dat je favoriete bloggers voorschotelen en deel recepten met je vrienden.
  • Blijf op de hoogte van lokaal, nationaal en internationaal nieuws uit verschillende bronnen.

Wat is een RSS-feed?

Een RSS-feed consolideert informatiebronnen op één plek en geeft updates wanneer een site nieuwe inhoud toevoegt. Met sociale media zie je alleen de favoriete dingen die mensen delen. Met een RSS-feed zie je alles wat een website publiceert.

Om een RSS-feed op een website te vinden, kijk je op de hoofd- of startpagina van de site. Sommige sites geven hun RSS-feed weer als een oranje knop die de afkortingen RSS of XML kan bevatten.

Image
Image

Niet alle RSS-pictogrammen lijken op elkaar. RSS-pictogrammen zijn er in verschillende maten en kleuren. Niet al deze iconen bevatten de afkortingen RSS of XML. Sommige sites gebruiken een Syndicate This-link of een ander type link om een RSS-feed aan te geven.

Image
Image

Sommige sites bieden lijsten met RSS-feeds. Deze lijsten kunnen verschillende onderwerpen bevatten voor een uitgebreide website, of een lijst met feeds van veel websites die een soortgelijk onderwerp behandelen.

Image
Image

Als je een RSS-feed vindt die interessant klinkt, klik je op het RSS-pictogram of de link om het XML-bestand weer te geven dat de feed van een website beheert. U gebruikt deze RSS-link om u te abonneren op de feed in een RSS-lezer.

Image
Image

Als de website wordt aangedreven door WordPress, voeg dan /feed/ toe aan het einde van de website-URL (bijvoorbeeld www.example.com/feed /) om de RSS-feed te bekijken.

Een RSS-link vinden in Google Chrome

Als je het RSS-pictogram of de link niet ziet, onderzoek dan de paginabron van de webpagina. Ga als volgt te werk om de paginabron in Chrome te bekijken en een RSS-link te krijgen.

  1. Open een webbrowser en ga naar een webpagina.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de webpagina en kies Paginabron weergeven.

    Image
    Image
  3. Select Instellingen > Find.

    Image
    Image
  4. Typ RSS en druk op Enter.

    Image
    Image
  5. De instanties van RSS worden gemarkeerd in de paginabron.

    Image
    Image
  6. Klik met de rechtermuisknop op de URL van de RSS-feed en selecteer Kopieer linkadres.

    Image
    Image
  7. Gebruik deze URL om u te abonneren op de RSS-feed in een RSS-lezer.

Wat is een RSS-lezer?

Denk aan een RSS-lezer zoals uw e-mailinbox. Wanneer u zich abonneert op de RSS-feed voor een website, geeft de RSS-lezer inhoud van die website weer. Gebruik de RSS-reader om de inhoud te bekijken of om naar de website te gaan. Terwijl u elk stukje nieuwe inhoud leest, markeert de RSS-lezer die inhoud als gelezen.

Er zijn verschillende RSS-lezers. Lees je blog- en nieuwsberichten liever in een webbrowser, kies dan voor een gratis online RSS-reader. Als je je RSS-feeds liever in een app leest, bekijk dan de verschillende gratis Windows RSS-feedlezers en nieuwsaggregators.

Een populaire RSS-lezer is Feedly. Feedly is een cloudgebaseerde RSS-lezer die beschikbaar is op verschillende platforms, waaronder Android, iOS, Windows, Chrome en andere webbrowsers. Het werkt ook met apps van derden. Aan de slag gaan met Feedly is eenvoudig.

Abonneren op een RSS-feed in Feedly op een desktop:

  1. Kopieer de URL van een RSS-feed.
  2. Plak de URL in het vak Feedly Search en selecteer de RSS-feed in de lijst met bronnen.

    Image
    Image
  3. Selecteer Volg.

    Image
    Image
  4. Selecteer Nieuwe feed.

    Image
    Image
  5. Voer een beschrijvende naam in voor de feed.

    Image
    Image
  6. Selecteer Maken.
  7. Selecteer in het linkerdeelvenster de RSS-feed.

    Image
    Image
  8. Selecteer de inhoud die u wilt lezen.

    Image
    Image
  9. Om de inhoud op te slaan om later te lezen, plaatst u de muisaanwijzer op het bladwijzerpictogram (Later lezen) of de ster (Opslaan op bord).

De geschiedenis van de RSS-standaard

In maart 1999 creëerde Netscape RDF Site Summary, de eerste versie van RSS. Het werd gebruikt door webuitgevers om de inhoud van hun website weer te geven op My. Netscape.com en andere vroege RSS-portals.

Een paar maanden later vereenvoudigde Netscape de technologie en hernoemde het naar Rich Site Summary. Netscape stopte kort daarna met deelname aan RSS-ontwikkeling toen AOL Netscape overnam en het bedrijf herstructureerde.

Een nieuwe versie van RSS werd uitgebracht in 2002 en de technologie werd hernoemd naar Really Simple Syndication. Met deze nieuwe versie en de creatie van het RSS-pictogram voor de Mozilla Firefox-webbrowser in 2004, werden RSS-feeds toegankelijker voor webbezoekers.

Aanbevolen: