Wat is een scantool?

Inhoudsopgave:

Wat is een scantool?
Wat is een scantool?
Anonim

Een scantool is een autodiagnosetool die een reeks functies kan vertonen. Scantools bevatten doorgaans een codelezer, de mogelijkheid om live gegevens te bekijken en te sorteren en een soort kennisbank. Professionele scantools omvatten uitgebreide kennisbanken, diagnostische procedures en hebben soms ingebouwde scopes, multimeters en andere diagnostische tools.

Wat kan een scantool doen?

Scantools zijn ontworpen om te communiceren met het diagnostische systeem aan boord van een auto om het diagnoseproces te vergemakkelijken. Op die manier zijn ze vergelijkbaar met autocodelezers. Ze kunnen worden aangesloten op een OBD-I- of OBD-II-aansluiting, codes lezen en wissen en gegevensuitlezingen van verschillende sensoren bekijken. Scantools gaan echter verder dan die basisfunctionaliteit.

Image
Image

Naast het lezen en wissen van codes, kan een scantool:

  • Live data opslaan en afspelen
  • Grafische gegevens
  • Lees generieke en fabrikantspecifieke foutcodes
  • Toon codes in behandeling
  • Geef definities van foutcodes
  • Procedures of tips voor probleemoplossing geven

Hoewel de mogelijkheid om codes te lezen en te wissen belangrijk is, kan de extra functionaliteit van een goede scantool nuttig zijn bij het diagnosticeren van een probleem. Met name OBD-II-voertuigen kunnen een enorme hoeveelheid gegevens van verschillende sensoren leveren, daarom kunnen veel scanners live gegevens opslaan en afspelen. Hierdoor kunt u een proefrit maken met het voertuig en vervolgens een opname bekijken van specifieke sensoruitgangswaarden tijdens het gebruik.

Een scantool gebruiken

De exacte procedure voor het gebruik van een scantool is afhankelijk van of uw voertuig OBD-I of OBD-II heeft. Sommige voertuigen met OBD-I hebben ook unieke stappen of procedures, en sommige zijn helemaal niet ontworpen om met scantools te werken.

Dit zijn de basisstappen voor het gebruik van een scantool:

  1. Als de scantool meerdere connectoropties heeft, identificeer dan de juiste connector en bevestig deze aan de tool.
  2. Steek de connector voor de scanner in de OBD-I- of OBD-II-poort op het voertuig.

    OBD-II-poorten bevinden zich meestal onder de bestuurderszijde van het dashboard of in de middenconsole en worden soms verborgen door een sierstuk. OBD-I-connectoren bevinden zich meestal onder de bestuurderszijde van het dashboard of in de motorruimte.

  3. Steek de sleutel in het contact en draai het contact in de accessoirestand.
  4. Als de scantool niet automatisch wordt ingeschakeld, raadpleeg dan de gebruikershandleiding en zet hem aan.

  5. Voer indien nodig het voertuigidentificatienummer (VIN) in de scantool in.
  6. Zoek naar een scanoptie op de scantool. Er kan een fysieke knop zijn of u moet mogelijk door de menu-opties op het scherm bladeren.
  7. Wacht tot de scan is voltooid en noteer eventuele foutcodes.
  8. Gebruik de ingebouwde kennisbank van de scantool of zoek op internet naar meer informatie over de foutcodes.
  9. Afhankelijk van uw scantool kunt u mogelijk ook opgeslagen gegevens en wachtende codes bekijken voor meer nuttige diagnostische informatie.
  10. Nadat je het probleem hebt gediagnosticeerd en opgelost, gebruik je de scantool om de foutcodes te wissen. U moet dan met het voertuig rijden totdat de scantool meldt dat alle gereedheidscontroles worden uitgevoerd.

Het belang van kennisbanken van scantools

Naast de interface met het diagnostische systeem aan boord van een voertuig, is het andere belangrijke dat een scantool kan doen, u voorzien van een soort kennisbank. De specifieke informatie in de kennisbank verschilt van fabrikant tot fabrikant, maar het is bijna onmogelijk om het belang van goede informatie over het oplossen van problemen te overschatten.

Tenzij je relevante eerdere ervaring hebt met het specifieke probleem waarmee je te maken hebt, kan een goede kennisbank je tijd besparen. Scanners met informatie over het oplossen van problemen en andere tips geven u doorgaans de definitie van een code, de mogelijke fouten die ertoe kunnen leiden dat die code wordt verzonden en de tests die u kunt doen om de oorzaak van het probleem op te sporen.

Bottom Line

De beste scantools bieden u in wezen een one-stop-shop met functionaliteit voor het lezen van codes en gegevens, geavanceerde kennisbanken en tips voor probleemoplossing, en een ingebouwde scoop en andere meters. Sommige van deze tools, zoals de professionele Snap-On MODIS, zijn duur, maar ze bieden alle tools die je nodig hebt om defecte componenten te identificeren, testen en diagnosticeren.

Premium Scan Tool- alternatieven

Hoewel professionele scantools onbetaalbaar kunnen zijn, kunt u veel van dezelfde functionaliteit bereiken zonder de bank te verslaan. Enkele dingen die u misschien in uw gereedschapskist wilt hebben, zijn:

  • Een goede scantool van consumentenkwaliteit of ELM327-scanner
  • Een multimeter en, indien mogelijk, scope
  • Toegang tot internet

Hoewel bronnen op internet geen directe 1:1-vervanging bieden voor het type informatie over probleemoplossing dat u krijgt met een professionele scantool, is dit een meer betaalbare manier om te gaan.

Een goede scantool voor consumenten (of een ELM327-scanner en de juiste software) zal u op het juiste spoor brengen en u kunt de informatie die uw tool biedt aanvullen met een online OBD-II-codekaart en probleemoplossing informatie. Nadat je de waarschijnlijke boosdoener hebt opgespoord, kunnen tools zoals een multimeter en scope je helpen bepalen of bepaalde componenten al dan niet slecht zijn.

FAQ

    Waarom start mijn auto niet, ook al werken de lichten?

    Als je auto niet start maar de lichten goed werken, kan dit een van de vele problemen zijn, waaronder een lege batterij. Controleer de zekeringen, smeltbare verbindingen, starter en contactschakelaar.

    Waarom gaat de accu van mijn auto steeds dood?

    Veelvoorkomende oorzaken van een lege auto-accu zijn gecorrodeerde of losse accuverbindingen, extreem hoge of koude temperaturen, problemen met het laadsysteem, koplampen of lichtkoepels die 's nachts aan blijven en andere parasitaire afvoeren in het elektrische systeem.

    Waarom brandt mijn ABS-lampje?

    Mogelijke redenen waarom het ABS-lampje brandt, zijn onder meer lage remvloeistof en beschadigde wielsnelheidssensoren. Rijden terwijl het ABS-lampje brandt, kan gevaarlijk zijn, dus laat het onmiddellijk nakijken.

    Wat zijn enkele andere diagnostische hulpmiddelen voor doe-het-zelf autoreparatie?

    Naast scantools en codelezers, omvatten andere essentiële hulpmiddelen voor doe-het-zelfreparatie een 12v-testlamp, monteurstethoscoop, timinglicht, vacuümmeter, vacuümpomp en brandstofdrukmeter.

    Hoe reset je een ABS-lampje zonder scantool?

    Je hebt een gezekerde jumper nodig die werkt met de Data Link Connector (DLC). Zoek de DLC in je auto, sluit de jumperdraad correct aan, steek de auto aan zonder de motor te starten en pomp acht keer op de rem. Het ABS-lampje gaat uit als je succesvol bent. Wees altijd voorzichtig bij het gebruik van jumperdraden in een auto.

Aanbevolen: