Een secundaire as toevoegen in Excel

Inhoudsopgave:

Een secundaire as toevoegen in Excel
Een secundaire as toevoegen in Excel
Anonim

Wat te weten

  • Selecteer de lijn (of grafiek) die bij de tweede gegevensreeks hoort. Selecteer op het tabblad Hulpmiddelen voor grafieken Format.
  • Kies Formaatselectie aan de linkerkant van het scherm. Selecteer Secundaire as in het rechterdeelvenster.
  • Pas de tweede as aan door de tekstuitlijning of -richting of de getalnotatie te wijzigen. De secundaire as verschijnt aan de rechterkant.

Dit artikel legt uit hoe je een secundaire as aan een grafiek in Excel kunt toevoegen, zodat je verschillende dingen in dezelfde grafiek kunt bekijken. Deze instructies werken in Excel in Microsoft 365, Excel 2019, Excel 2016 en Excel 2013.

Een secundaire as toevoegen in Excel

De grafieken van Excel bieden u verschillende manieren om uw gegevens te visualiseren. Voor grafieken die gebruikmaken van een X-en-Y-aslay-out, hebt u de mogelijkheid om een reeks gegevens te bekijken, waardoor u twee verschillende dingen kunt vergelijken, maar die dingen hebben meestal dezelfde maateenheid. Een secundaire as wordt gebruikt om twee dingen te vergelijken die niet dezelfde maateenheid hebben.

  1. Selecteer eerst de regel (of kolom) die bij de tweede gegevensreeks hoort.

    Image
    Image
  2. Door een element in een grafiek te selecteren, verschijnt het tabblad Hulpmiddelen voor grafieken in het lint.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Format tab.

    Image
    Image
  4. Uiterst links zou het vak Huidige selectie al de serie moeten weergeven die u hebt geselecteerd. In dit voorbeeld is dat de serie 'Werknemers'.

    Image
    Image
  5. Selecteren Formaatselectie.

    Image
    Image
  6. Nu, in het rechterdeelvenster, onder Reeksopties, selecteer Secundaire as.

    Image
    Image
  7. Eenmaal toegevoegd, kan deze tweede as worden aangepast, net als de primaire as. U kunt de uitlijning of richting van de tekst wijzigen, de tekst een uniek aslabel geven of de getalnotatie wijzigen.
  8. Kijk nu naar je grafiek. De secundaire as verschijnt aan de rechterkant en Excel zal zelfs enkele standaardschattingen maken met betrekking tot schaal. Vergeleken met de eerste versie van deze grafiek, maakt het toevoegen van een tweede as het veel gemakkelijker om de trends te vergelijken.

    Image
    Image

Wanneer u een secundaire as in Excel moet gebruiken

Beschouw dit voorbeeld van de inkomsten van een bedrijf versus de uitgaven van de afgelopen vijf jaar.

Image
Image

Beide worden gemeten in dollars, dus we kunnen een lijngrafiek maken die beide in dezelfde weergave laat zien om de relatie te bepalen.

Image
Image

Zoals je kunt zien, geeft de y-as aan de linkerkant de USD-eenheden weer, maar wat als je wilt zien of er een vergelijkbare trend is als het gaat om kosten en werknemers? De eenheid voor Werknemers is mensen, geen dollars, dus je kunt de bestaande y-as niet zo goed gebruiken. Hier moet u een tweede as toevoegen om ervoor te zorgen dat uw lezer nauwkeurig kan begrijpen wat de cijfers betekenen.

Image
Image

Een tweede reden is dat de twee reeksen geen gegevens van dezelfde grootte hebben. Denk bijvoorbeeld aan de omzet van het bedrijf versus de medewerkers. Bovenstaande grafiek laat zien dat het samen gevisualiseerd weinig inzicht geeft, omdat het aantal medewerkers zo laag is dat je niet kunt bepalen wat ermee gebeurt.

In plaats daarvan kun je een tweede as toevoegen die zowel zijn eigen eenheden als een eigen schaal heeft, zodat je de twee echt kunt vergelijken.

Aanbevolen: