Hoe installeer je een SSD op je laptop

Inhoudsopgave:

Hoe installeer je een SSD op je laptop
Hoe installeer je een SSD op je laptop
Anonim

Wat te weten

  • Maak een Systeemkopieback-up. Verwijder bestanden en verwijder programma's die u niet gebruikt. Sluit de SSD aan op de laptop via de SATA-naar-USB-adapter.
  • Klik onder Harde-schijfpartities maken en formatteren met de rechtermuisknop op de SSD. Selecteer Schijf initialiseren. Kloon de harde schijf naar de SSD met software.
  • Schakel de computer uit en ontkoppel hem. Verwijder de harde schijf en plaats de SSD. Opnieuw opstarten.

Dit artikel legt uit hoe je een SSD in je laptop installeert. Deze informatie is alleen van toepassing als u het paneel aan de onderkant van uw laptop kunt verwijderen om toegang te krijgen tot de bestaande harde schijf die u wilt vervangen.

Hoe installeer je een SSD in je laptop

Controleer de upgrademogelijkheden van uw laptop om te zien of u de harde schijf kunt openen en verwijderen via een verwijderbaar paneel aan de onderkant van uw laptop. Als uw laptop een verzegeld onderpaneel heeft, is het proces moeilijker. Raadpleeg de handleiding van de laptop om erachter te komen hoe u toegang krijgt tot de harde schijf.

Upgraden van een harde schijf naar een solid-state schijf is een van de beste dingen die je kunt doen om je laptop sneller te maken. Het hele proces van het installeren van een SSD kan overweldigend zijn. Het kan even duren, vooral tijdens het back-up- en herstelproces, dus wees geduldig.

  1. Maak een back-up van de systeemkopie voordat u begint. Open het Configuratiescherm, selecteer Systeem en beveiliging > Bestandsgeschiedenis > Back-up systeemkopie en selecteer vervolgens een extern netwerk of harde schijf.

    Image
    Image

    Voor mappen die te groot zijn om op uw SSD te passen, zoals media en persoonlijke documenten, kunt u overwegen een extra externe harde schijf aan te schaffen om er een back-up van te maken. Op die manier heeft uw SSD voldoende ruimte om de systeembestanden te klonen.

  2. Ruim uw schijf op door onnodige bestanden te verwijderen en programma's te verwijderen die u niet meer gebruikt. Om programma's te verwijderen, opent u het Configuratiescherm, selecteert u Programma's > Een programma verwijderen, selecteert u een programma en selecteert u Verwijderen.

    Image
    Image
  3. Sluit uw SSD aan op de laptop via de SATA-naar-USB-adapter. De SSD zou onmiddellijk moeten verschijnen. Als dat niet het geval is, initialiseert u het via het hulpprogramma Schijfbeheer van Windows.
  4. Klik onder Harde-schijfpartities maken en formatteren met de rechtermuisknop op de SSD-schijf en selecteer Schijf initialiseren.
  5. Zorg ervoor dat de C:-schijf een ruimte krijgt toegewezen die kleiner is dan de SSD terwijl u zich in Schijfbeheer bevindt. Als dat niet het geval is, selecteert u Shrink om het formaat te wijzigen.

  6. Gebruik betaalde of gratis software voor het maken van back-ups en klonen om uw bestaande harde schijf naar uw nieuwe SSD-schijf te klonen.
  7. Zodra het klonen is voltooid, zet u de computer uit, koppelt u alles los, inclusief eventuele externe harde schijven, en de batterij als deze extern is.
  8. Verwijder het achterpaneel van de laptop en gebruik vervolgens de kruiskopschroevendraaier om de harde schijf van de laptop los te schroeven.
  9. Til de harde schijf op in een hoek van 30-45 graden en trek hem voorzichtig naar achteren om hem los te maken.
  10. Om de SSD te installeren, plaatst u deze in een hoek van 30-45 graden in de sleuf en duwt u deze vervolgens naar voren totdat deze op zijn plaats klikt. Als u klaar bent, schroeft u het vast en plaatst u het achterpaneel op uw laptop terug.
  11. Start je computer op. Uw SSD zou klaar moeten zijn voor gebruik.

De items die u nodig hebt om een nieuwe SSD te installeren

Je hebt het volgende nodig:

  • De SSD
  • Een kleine kruiskopschroevendraaier
  • Een aparte externe harde schijf (optioneel).

De beschikbare opslagruimte op de SSD moet op zijn minst groot genoeg zijn voor de partitie van het besturingssysteem en eventuele vereiste systeemherstelpartities. Een SSD van 250 GB of 500 GB zou moeten volstaan. Terwijl je toch bezig bent, koop je een SATA-naar-USB-adapter of een externe behuizing voor je SSD voor het kloonproces.

De kleine kruiskopschroevendraaier is om het achterpaneel van je laptop te openen en de aparte externe harde schijf is voor alle grote mappen waarvan je een back-up wilt maken die niet op je SSD's passen. De externe harde schijf is ook handig voor het maken van een volledige back-up van uw systeem.

Zorg ervoor dat de nieuwe SSD goed past

Vind een SSD die bij uw laptop past. De meeste laptops hebben een 2,5-inch harde schijf nodig, terwijl de kleinere 1,8-inch schijven nodig hebben. Dikte is ook een factor, waarbij de meeste harde schijven 7 mm of 9,5 mm dik zijn.

Wat de interface betreft, zijn er de SATA (Serial Advanced Technology Attachment) en IDE (Integrated Drive Electronics) interfaces. SATA is de modernere, terwijl de IDE-interface vaker wordt aangetroffen in laptops die vóór 2008 zijn gemaakt. De meeste laptops hebben een 2,5-inch SATA-schijf nodig, maar controleer voor de zekerheid de handleiding van uw laptop. Een schijf van 7 mm past in een sleuf van 9,5 mm, en u kunt afstandhouders toevoegen om hem strakker te laten passen.

Aanbevolen: