Wat Bass Management is en hoe het werkt

Inhoudsopgave:

Wat Bass Management is en hoe het werkt
Wat Bass Management is en hoe het werkt
Anonim

De thuisbioscoopervaring is niet compleet zonder de donderende bas die een kamer doet schudden. Na het aansluiten van de componenten en luidsprekers kun je echter niet alles aanzetten, het volume verhogen en denken dat je geweldig home theater-geluid hoort. Er is meer voor nodig.

De hoge en middentonen (zang, dialoog, wind en de meeste muziekinstrumenten) en basfrequenties (elektrische en akoestische bas, explosies en aardbevingen) moeten naar de juiste luidsprekers worden gestuurd en worden doorverwezen naar als basbeheer.

Image
Image

Surroundgeluid en bas

Muziek (vooral rock, pop en rap) kan laagfrequente informatie bevatten waarvan een subwoofer kan profiteren. Wanneer films (en sommige tv-programma's) worden gemixt voor dvd en Blu-ray Disc, worden geluiden aan elk kanaal toegewezen.

In surround-indelingen wordt de dialoog toegewezen aan het middenkanaal, worden de hoofdeffectgeluiden en muziek voornamelijk toegewezen aan de linker- en rechtervoorkanalen en worden extra geluidseffecten toegewezen aan de surroundkanalen.

Sommige surround sound-indelingen wijzen geluiden toe aan hoogte- of overheadkanalen. Ze wijzen de extreem lage frequenties vaak toe aan hun eigen kanaal, het.1-, subwoofer- of LFE-kanaal

Bassbeheer implementeren

Een thuisbioscoopsysteem (meestal verankerd door een thuisbioscoopontvanger) moet geluidsfrequenties distribueren naar de juiste kanalen en luidsprekers om een bioscoopachtige ervaring na te bootsen. Basbeheer biedt deze tool.

U kunt het basbeheer automatisch of handmatig uitvoeren. Voordat u begint, plaatst u de luidsprekers op de juiste locaties, sluit u ze aan op uw thuisbioscoopontvanger en geeft u aan waar de geluidsfrequenties heen moeten.

Stel uw luidsprekerconfiguratie in

Voor een standaard 5.1-kanaalsconfiguratie sluit u de linker/rechter voorluidsprekers, de middenluidspreker en de linker/rechter surround-luidsprekers aan. Als u een subwoofer heeft, sluit deze dan aan op de subwoofer-voorversterkeruitgang van de receiver.

Image
Image

Nadat je de luidsprekers met (of zonder) een subwoofer hebt aangesloten, ga je naar het instellingenmenu op het scherm van de thuisbioscoopontvanger en zoek je het luidsprekerconfiguratie- of configuratiemenu. Er moet een optie zijn om de ontvanger te vertellen welke luidsprekers en subwoofer zijn aangesloten.

Image
Image

Stel de signaalroutering en luidsprekergrootte van de luidspreker/subwoofer in

Na het bevestigen van de luidsprekeropstelling, geeft u aan hoe de geluidsfrequenties tussen de luidsprekers en de subwoofer moeten worden gerouteerd.

  • Als je vloerstaande luidsprekers hebt maar geen subwoofer, geef dan aan dat je geen subwoofer hebt. De ontvanger leidt de lage frequenties naar de woofers in uw vloerstaande luidsprekers. Stel de vloerstaande luidsprekers ook in op groot als daarom wordt gevraagd.
  • Als je vloerstaande luidsprekers en een subwoofer hebt, geef dan aan dat je een gemengde (of beide) luidspreker/subwoofer-opstelling hebt. De receiver stuurt de lage frequenties naar de woofers in je vloerstaande speakers en de subwoofer. Stel de vloerstaande luidsprekers in op groot als daarom wordt gevraagd.
  • Als je vloerstaande luidsprekers en een subwoofer hebt, stuur dan de lage frequenties naar de subwoofer door de vloerstaande luidsprekers als klein aan te duiden. Zelfs als de vloerstaande luidsprekers basfrequenties kunnen pompen, is de kans groot dat ze niet de extreem lage frequenties kunnen reproduceren die een goede subwoofer kan.
  • Door lagere frequenties alleen naar de subwoofer te verplaatsen, breidt u de lagefrequentierespons verder uit, zelfs als u vloerstaande luidsprekers heeft. Omdat de subwoofer meestal een ingebouwde versterker heeft, ontlast u de ontvanger die deze kan gebruiken om de midden- en hoge frequenties van stroom te voorzien.
  • Experimenteer met beide opties voor vloerstaande luidsprekers (alleen gemengd of subwoofer) voor lage frequenties en hoor wat het beste voor jou werkt. U kunt de instellingen altijd opnieuw doen.
  • Als je boekenplankluidsprekers hebt voor de rest van de kanalen in combinatie met een subwoofer, leid alle lage frequenties dan alleen naar de subwoofer. Dit ha alt de laagfrequente belasting van de kleinere luidsprekers omdat ze geen lagere basfrequenties kunnen reproduceren. Stel alle luidsprekers in op klein als daarom wordt gevraagd.

Subwoofer vs. LFE

Bij het beslissen welke van de bovenstaande opties u wilt gebruiken, bevatten de meeste filmsoundtracks op dvd, Blu-ray Disc en sommige streamingbronnen een specifiek LFE-kanaal (Low-Frequency Effects) (Dolby- en DTS-surroundformaten).

Image
Image

Het LFE-kanaal bevat specifieke, extreem lage frequentie-informatie die alleen kan worden doorgegeven via de subwoofer-voorversterkeruitgang van de receiver. Als je de ontvanger vertelt dat je geen subwoofer hebt, heb je geen toegang tot de specifieke laagfrequente informatie die op dat kanaal is gecodeerd. Andere laagfrequente informatie die niet specifiek naar het LFE-kanaal is gecodeerd, kan echter naar andere luidsprekers worden gerouteerd.

Veel thuisbioscoopontvangers bieden uitgangen voor twee subwoofers.

Image
Image

Geautomatiseerd basbeheer

Na het aanwijzen van signaalrouteringsopties voor luidsprekers/subwoofers, is een manier om de rest van het proces af te ronden het gebruik van ingebouwde automatische luidsprekerconfiguratieprogramma's die veel thuisbioscoopontvangers bieden.

Voorbeelden van automatische luidsprekerconfiguratiesystemen zijn Anthem Room Correction (Anthem AV), Audyssey (Denon/Marantz), AccuEQ (Onkyo), MCACC (Pioneer), DCAC (Sony) en YPAO (Yamaha).

Image
Image

Hoewel er variaties zijn in hoe elk van deze systemen werkt, is dit wat ze gemeen hebben:

  • Er wordt een speciale microfoon meegeleverd die u op de primaire luisterpositie plaatst en die ook wordt aangesloten op uw thuisbioscoopontvanger.
  • Nadat je de microfoon hebt aangesloten, druk je op een startknop of selecteer je een startoptie in een schermmenu. Soms wordt het startmenu automatisch ingeschakeld wanneer u de microfoon aansluit.
  • De ontvanger zendt vervolgens zelfgegenereerde testtonen uit van elke luidspreker die de microfoon oppikt en terugstuurt naar de ontvanger.
  • De ontvanger analyseert de informatie en bepa alt de luidsprekerafstand, balanceert de uitgangsniveaus tussen de luidsprekers en vindt de beste punten waar de frequenties zijn verdeeld tussen de luidsprekers en de subwoofer.

Hoewel handig voor de meeste opstellingen, is deze methode niet altijd nauwkeurig. Soms kan het de luidsprekerafstand en de frequentiepunten van de luidspreker/subwoofer verkeerd berekenen, waardoor de uitvoer van het middenkanaal te laag of de subwooferuitvoer te hoog wordt ingesteld. U kunt deze desgewenst echter achteraf handmatig corrigeren.

Bottom Line

Als je meer avontuurlijk bent en de tijd hebt, kun je basbeheer handmatig implementeren. Om dit te doen, moet u niet alleen de luidsprekerconfiguratie, signaalroutering en grootte instellen, maar ook de crossover-frequentie instellen.

Wat is de crossover-frequentie en hoe stel je deze in

De crossover is het frequentiepunt in basbeheer, waar midden/hoge en lage frequenties (uitgedrukt in Hz) worden verdeeld over de luidsprekers en subwoofer.

Frequenties boven het crossover-punt worden toegewezen aan de luidsprekers. Frequenties onder dat punt worden toegewezen aan de subwoofer.

Het crossover-punt voor een subwoofer kan ook worden aangeduid als LPF (Low Pass Filter).

Hoewel specifieke luidsprekerfrequentiebereiken variëren tussen specifieke merken en modellen (dus de noodzaak om aanpassingen te maken), zijn enkele algemene richtlijnen voor crossover-instellingen opgenomen.

  • Als je boekenplank-/satellietluidsprekers gebruikt, ligt het scheidingspunt tussen de luidsprekers en de subwoofer meestal tussen 80 Hz en 120 Hz.
  • Als je vloerstaande luidsprekers gebruikt, kun je het crossover-punt tussen de luidsprekers en de subwoofer lager instellen, bijvoorbeeld rond de 60 Hz.

Een manier om een goed crossover-punt te vinden, is door de specificaties van de luidspreker en subwoofer te controleren om te bepalen wat de fabrikant aanduidt als de bottom-end respons van de luidsprekers en de top-end respons van de subwoofer in Hz. U kunt dan naar de luidsprekerinstellingen van de thuisbioscoopontvanger gaan en die punten als richtlijn gebruiken.

Image
Image

Een handig hulpmiddel bij het instellen van crossover-punten is een dvd- of Blu-ray-testschijf met een audiotestgedeelte, zoals Digital Video Essentials.

The Bottom Line

Er komt meer bij kijken om de baservaring van je sokken te blazen dan je luidsprekers en subwoofer aan te sluiten, je systeem aan te zetten en het volume hoger te zetten.

Door de best passende luidspreker- en subwooferopties voor uw behoeften en budget aan te schaffen, extra tijd te nemen om de luidsprekers en subwoofer op de beste locaties te plaatsen en basbeheer te implementeren, zult u een meer bevredigende thuisbioscoop-luisterervaring ontdekken.

Om het basbeheer effectief te laten zijn, moet er een soepele, continue overgang zijn, zowel in frequentie- als volume-uitvoer, terwijl geluiden van de luidsprekers naar de subwoofer gaan. Zo niet, dan voel je een ongelijkmatigheid in je luisterervaring, alsof er iets ontbreekt.

Of je het geautomatiseerde of handmatige pad naar basbeheer gebruikt, is aan jou. Raak niet zo verstrikt in de technische dingen dat u het grootste deel van uw tijd besteedt aan het maken van aanpassingen in plaats van te genieten van uw favoriete muziek en films.

Het belangrijkste is dat je thuisbioscoopopstelling goed voor je klinkt.

Aanbevolen: