Geofencing: wat het is en hoe het werkt

Inhoudsopgave:

Geofencing: wat het is en hoe het werkt
Geofencing: wat het is en hoe het werkt
Anonim

Geofencing is de mogelijkheid om een virtueel hek of denkbeeldige grens op een kaart te maken. Nadat u de grens hebt gemaakt, kunt u waarschuwingen instellen om u op de hoogte te stellen wanneer een apparaat de grens in of uit gaat.

Wat is geofencing?

Geofencing maakt gebruik van GPS (Global Positioning System), RFID (radiofrequentie-identificatie), wifi, mobiele data of combinaties van alle vier de technologieën om de locatie te bepalen van een apparaat dat wordt gevolgd.

Geofencing-technologieën en apps kunnen dingen doen als:

  • Waarschuw je wanneer je kind de school verlaat.
  • Stel gebieden in waar uw tiener mag rijden of wijs gebieden aan waar ze niet mogen gaan.
  • Combineer met smart home-systemen om verlichting, sloten en temperatuur in je huis te regelen.

Hoe geofencing werkt

Geofencing wordt gebruikt in geavanceerde locatiegebaseerde services om te bepalen wanneer een apparaat dat wordt gevolgd zich binnen een geografische grens bevindt of heeft verlaten. Om deze functie uit te voeren, heeft de geofencing-app toegang tot de re altime locatiegegevens die door het gevolgde apparaat worden verzonden. In de meeste gevallen is de informatie in de vorm van breedte- en lengtecoördinaten die zijn afgeleid van een GPS-apparaat.

De coördinaat wordt vergeleken met de grens gedefinieerd door de geofence en genereert een triggergebeurtenis voor binnen of buiten de grens. Of de gebeurtenis kan een functie vervullen, zoals het inschakelen van de lichten of het koelen van de aangewezen geofenced zone.

Image
Image

Bottom Line

In de meeste gevallen is het geofencing-volgapparaat een smartphone, computer of horloge, maar soms is het een apparaat dat is ontworpen voor een specifieke situatie. Enkele voorbeelden zijn halsbanden met ingebouwde GPS-trackers, RFID-tags die worden gebruikt om de voorraad in een magazijn te volgen en navigatiesystemen die zijn ingebouwd in auto's, vrachtwagens of andere voertuigen.

Geofencing-voorbeelden

Geofencing heeft een groot aantal toepassingen, sommige behoorlijk verrassend en sommige redelijk alledaags, maar het zijn allemaal voorbeelden van hoe deze technologie kan worden gebruikt.

Veebewaking

Een van de eerste toepassingen van geofencing was in de veehouderij. Een klein percentage van het vee in een kudde zou worden uitgerust met GPS-volgapparatuur. Als het bewaakte vee een door de geofence gedefinieerd gebied verliet, ontving de boer een waarschuwing dat de kudde zich buiten de grens had bewogen die met de geofence was gemaakt.

Geofencing bij vee is uitgebreid tot allerlei soorten boerderijdieren en wordt ook gebruikt om hun bewegingen en patronen te volgen.

Teen Driver Monitoring

Bewakingssystemen voor tienerbestuurders stellen u in staat om gebieden in te stellen waar uw tiener wel en niet kan rijden. Bovendien maken sommige van deze systemen planning mogelijk. U kunt uw kind bijvoorbeeld in het weekend naar het strand laten rijden, maar niet tijdens schooldagen. De meeste van deze systemen zijn geïnstalleerd op de smartphone van de bestuurder, maar een paar kunnen ook het ingebouwde navigatiesysteem van een auto of de OBDII-poort (On-Board Diagnostic) gebruiken.

Image
Image

Smart Home-toegang

Geofencing-technologie kan worden gecombineerd met slimme thuissystemen om lampen aan te laten gaan wanneer je thuiskomt, sloten om te ontgrendelen of te vergrendelen, of temperaturen te verhogen of te verlagen.

Een voorbeeld van geofencing in combinatie met slimme huistechnologie is HomeKit. HomeKit bevat een Leaving Home en Arriving Home set automatiseringsmacro's die worden geactiveerd door een geofence rond uw huis. Wanneer u thuiskomt, kunnen de lichten aangaan, een buitendeur kunnen worden ontgrendeld en de stereo kan afstemmen op uw favoriete zender. Wanneer u fysiek weggaat, kunnen er meer automatische acties plaatsvinden, zoals het sluiten van de garagedeur, het vergrendelen van deuren en het dimmen van lichten.

Vrachtwagendiensten

Wagenparkbeheerders gebruiken geofencing om routes voor chauffeurs te creëren. Als een vrachtwagen buiten de door de geofence gedefinieerde route rijdt, wordt er een waarschuwing naar de wagenparkbeheerder of de chauffeur gestuurd om hen te laten weten dat ze van de voorgeschreven route zijn afgedwaald.

Geofencing wordt voornamelijk gebruikt als een beveiligingstool om een vrachtwagenvloot te beschermen tegen diefstal of als een efficiëntiehulpmiddel om de kosten laag te houden door voorkeursroutes af te dwingen.

Bedrijfsmarketing

Misschien was een van de eerste gevallen van geofencing de creatie van op locatie gebaseerde mobiele advertenties om te werken op smartphones met locatieservices.

Dit soort apps kan tips of informatie geven over artikelen die in de uitverkoop zijn wanneer de smartphone in de buurt van een winkel of dienst is. Soortgelijke apps worden gebruikt in de toeristenindustrie, waarbij geofencing wordt gebruikt om informatie te verstrekken over een tentoonstelling of historische site in de buurt.

Vind je huisdier

Net als bij het bewaken van vee, gebruikt het locatiesysteem voor huisdieren een halsband met GPS om de locatie van uw huisdier te bewaken. Wanneer het huisdier de virtuele grens overschrijdt, wordt u snel gewaarschuwd. Sommige huisdiersystemen maken meerdere geofences mogelijk, elk met een andere waarschuwing. U kunt bijvoorbeeld gewaarschuwd worden wanneer uw hond in uw rozen staat, of nog erger, wanneer uw hond in de rozen van de buren staat. De systemen voor het lokaliseren van huisdieren bieden ook GPS-tracking om uw huisdier te helpen vinden als u het kwijtraakt.

Hulp bij productiviteit

Geofencing wordt in verschillende apps gebruikt om u te helpen bij de productiviteit. Geofencing kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een productiviteits-app te laten weten wanneer je een gebied verlaat of betreedt. Dus voordat u na het werk de parkeerplaats verlaat, ontvangt u mogelijk een bericht dat u eraan wordt herinnerd om op weg naar huis wat boodschappen op te halen. Wanneer u thuiskomt, wordt u er misschien aan herinnerd dat u de vuilnis buiten moet zetten.

FAQ

    Wat is een geofencing-thermostaat?

    Een geofencing-thermostaat gebruikt de GPS-mogelijkheden van een smartphone om de locatie van een huiseigenaar te volgen en past vervolgens de temperatuurinstellingen aan op die locatie, zowel thuis als onderweg. Huiseigenaren voeren hun gewenste temperatuur in wanneer ze thuis zijn, maar wanneer de huiseigenaar weg is, stelt de thermostaat de temperatuur een paar graden warmer of koeler in (afhankelijk van het seizoen) om de vraag naar energie te verminderen.

    Wat is het voordeel van een geofencing-thermostaat?

    Het belangrijkste voordeel van een geofencing-thermostaat is dat de thermostaat weet wanneer je thuis bent en wanneer je weg bent en die informatie gebruikt om de temperatuur af te stemmen op je werkelijke aanwezigheid in plaats van een vooraf ingesteld schema en een uitstekende functie voor mensen met onregelmatige schema's.

    Wie maakt geofencing-thermostaten?

    Verschillende thermostaten bieden geofencing, zoals Nest-, Ecobee- en Emerson Sensi-thermostaten.

Aanbevolen: