DTS Neo:X: wat is het en hoe werkt het?

Inhoudsopgave:

DTS Neo:X: wat is het en hoe werkt het?
DTS Neo:X: wat is het en hoe werkt het?
Anonim

DTS Neo:X is een 11.1-kanaals surround sound-formaat. Het is vergelijkbaar met de Dolby ProLogic IIz en Audyssey DSX surround sound-verwerkingsformaten, die zowel hoogte- als breedkanaalverbetering bieden.

Hoe DTS Neo:X werkt

Net als de ProLogic IIz en Audyssey DSX, vereist DTS Neo:X geen studio's om soundtracks specifiek voor het 11.1-kanaals geluidsveld te mixen. Toch heeft DTS Neo:X de mogelijkheid en levert dit een nauwkeuriger resultaat op.

DTS Neo:X zoekt echter, zonder het einde van het mixen te optimaliseren, naar signalen die al aanwezig zijn in stereo-, 5.1- of 7.1-kanaals soundtracks. Het plaatst die signalen in de front height en wide kanalen die worden gedistribueerd naar extra front height en rear height luidsprekers, waardoor een meer omhullende 3D-luisteromgeving mogelijk wordt.

DTS Neo:X kanaal- en luidsprekerconfiguraties

Om het maximale voordeel van DTS Neo:X-verwerking te ervaren, moet u een thuisbioscoopontvanger hebben met een configuratie met 11 luidsprekers. Dat betekent dat hij 11 versterkingskanalen en een subwoofer ondersteunt.

In een volledige 11.1-kanaals DTS Neo:X-opstelling is de luidsprekeropstelling als volgt:

  • Linksvoor
  • Hoogte linksvoor
  • Middenvoor
  • Rechtsvoor
  • Hoogte rechtsvoor
  • Breed links
  • Breed rechts
  • Surround links
  • Surround links hoogte
  • Rechts omringen
  • Surround juiste hoogte
  • Subwoofer (11.2-kanaals setup gebruikt twee subwoofers)
Image
Image

Een alternatieve luidsprekeropstelling zou de linker- en rechter-surroundluidsprekers verwijderen en in plaats daarvan extra linker- en rechterluidsprekers opnemen tussen de linker- en rechtervoor- en linker- en rechterbrede luidsprekers.

Deze variatie in luidsprekerlay-out breidt het surround-geluidsveld uit en vult de openingen tussen de surround- en voorluidsprekers. Het voegt ook een groter geluidsbeeld aan de voorkant toe met hoogtekanalen die boven de voorluidsprekers links en rechts vooraan zijn geplaatst en extra geluid dat van de achterkant komt via achterste surround-hoogteluidsprekers. Het geluid van deze luidsprekers projecteert ook in de richting van de luisterpositie, waardoor het gevoel wordt gegeven dat geluiden van bovenaf komen.

Dat zijn veel sprekers. Hoewel het wenselijk is om een DTS Neo:X-compatibele thuisbioscoopontvanger te hebben die 11 kanalen ingebouwde versterking ondersteunt, kunt u deze ook opnemen in een thuisbioscoopontvanger met negen kanalen ingebouwde versterking met voorversterkeruitgangen voor aansluiting naar externe versterkers die de benodigde extra 10e en 11e kanalen toevoegen.

DTS Neo:X kan ook worden geschaald om te werken binnen een 9.1- of 7.1-kanaalsomgeving, en sommige thuisbioscoopontvangers bevatten de 7.1- of 9.1-kanaalsopties. In deze opstellingen worden de extra kanalen ingeklapt met de bestaande 9.1 of 7.1 kanaals layout. Het is mogelijk niet zo effectief als de gewenste 11.1-kanaals setup. Toch biedt het een uitgebreidere surround sound-ervaring dan de typische 5.1-, 7.1- of 9.1-kanaalslay-out.

Extra bediening inbegrepen bij DTS Neo:X

Voor extra surround-bediening ondersteunt DTS Neo:X drie luistermodi:

  • Cinema: Biedt extra nadruk op het middenkanaal om te voorkomen dat de dialoog in de surround-geluidsomgeving verloren gaat.
  • Muziek: Biedt stabiliteit aan het middenkanaal en zorgt voor kanaalscheiding van de rest van de elementen in de soundtrack.
  • Game: Biedt meer gedetailleerde geluidsplaatsing en directionaliteit, vooral in de brede en hoogtekanalen, voor een volledig meeslepende surround sound-ervaring.

DTS vervangt Neo:X door DTS:X

DTS Neo:X moet niet worden verward met DTS:X, een objectgebaseerd surround sound-coderingsformaat dat in 2015 werd geïntroduceerd. Het omvat onderdompeling in overheadgeluid en is een standaard surround sound-optie op de meeste middentonen en hoogwaardige thuisbioscoopontvangers. DTS:X kan worden beschouwd als een geëvolueerde versie van Neo:X.

Voor sommige thuisbioscoopontvangers heeft de toevoeging van DTS:X de noodzaak voor DTS Neo:X op toekomstige apparaten geëlimineerd. U zult waarschijnlijk niet zowel Neo:X als DTS:X op dezelfde ontvanger zien.

Sommige eerdere thuisbioscoopontvangers die zijn uitgerust met DTS Neo:X accepteren een DTS:X-firmware-update. In deze gevallen, zodra de DTS:X-firmware-update is geïnstalleerd, wordt de DTS Neo:X-functie overschreven en niet langer toegankelijk.

Als je een ontvanger met Neo:X hebt, kan er automatisch een firmware-update worden geleverd. Als je het niet zeker weet, neem dan contact op met de klanten- of technische ondersteuning van je specifieke merk en model om te zien of het beschikbaar is.

Als u een thuisbioscoopontvanger bezit die DTS Neo:X biedt en niet kan worden geüpgraded naar DTS:X, zal deze nog steeds werken zoals ontworpen. Als u overstapt naar een nieuwe home theater receiver, krijgt u DTS:X en de DTS Neural Upmixer. DTS:X vereist specifiek gecodeerde inhoud, maar de Neural Upmixer werkt op een vergelijkbare manier als DTS Neo:X omdat het een vergelijkbaar meeslepend effect creëert door hoogte- en brede signalen te extraheren met bestaande 2, 5.1 of 7.1-kanaals inhoud.

Aanbevolen: