Problemen met thuisnetwerkrouter oplossen

Inhoudsopgave:

Problemen met thuisnetwerkrouter oplossen
Problemen met thuisnetwerkrouter oplossen
Anonim

Gebruik deze richtlijnen voor probleemoplossing om netwerkproblemen met betrekking tot uw router te isoleren en op te lossen. Zorg ervoor dat u elke mogelijkheid bekijkt, aangezien u meer dan één probleem tegelijkertijd kunt ervaren.

Image
Image

Niet-overeenkomende wifi-beveiligingsinstellingen

Een veelvoorkomende oorzaak van conflicten bij het instellen van draadloze netwerken, incompatibiliteit in instellingen tussen twee Wi-Fi-apparaten (zoals de router en een pc) verhindert dat ze een netwerkverbinding tot stand brengen. Controleer de volgende instellingen op alle Wi-Fi-apparaten om er zeker van te zijn dat ze compatibel zijn:

  • Netwerkmodus: een router moet zijn ingeschakeld om alle versies van wifi te ondersteunen die door de netwerkclients worden gebruikt. Routers die bijvoorbeeld zijn geconfigureerd om in de modus alleen 802.11g te werken, ondersteunen geen 802.11n- of oude 802.11b-apparaten. Om dit soort netwerkstoringen op te lossen, wijzigt u de router om in gemengde modus te werken.
  • Beveiligingsmodus: De meeste Wi-Fi-apparaten ondersteunen verschillende netwerkbeveiligingsprotocollen (meestal varianten van WPA en WEP). Alle wifi-apparaten, inclusief routers, die tot hetzelfde lokale netwerk behoren, moeten dezelfde beveiligingsmodus gebruiken.
  • Beveiligingssleutel: Wi-Fi-beveiligingssleutels zijn wachtwoordzinnen of reeksen letters en cijfers. Alle apparaten die lid worden van een netwerk moeten worden geprogrammeerd om een Wi-Fi-sleutel te gebruiken die door de router (of draadloos toegangspunt) wordt herkend. Veel thuisnetwerkrouters (toegangspunten) ondersteunen slechts één sleutel die alle apparaten gemeenschappelijk moeten delen. Sommige nieuwere routers slaan meerdere wifi-beveiligingssleutels op in plaats van één, terwijl lokale apparaten toch verschillende sleutelinstellingen kunnen hebben.

MAC-adresbeperkingen

Veel netwerkrouters ondersteunen een functie genaamd MAC-adresfiltering. Hoewel standaard uitgeschakeld, kunnen routerbeheerders deze functie inschakelen en verbindingen beperken tot alleen bepaalde apparaten op basis van hun MAC-adresnummer.

Controleer de router om er zeker van te zijn dat MAC-adresfiltering is uitgeschakeld of dat het MAC-adres van het apparaat is opgenomen in de lijst met toegestane verbindingen.

Bottom Line

Zorg ervoor dat stekkerdozen zijn ingeschakeld en elektriciteit krijgen van het stopcontact. Zorg er indien van toepassing voor dat de Ethernet-kabels goed vastzitten; de connectoren moeten een klikkend geluid maken wanneer ze op hun plaats worden geklikt. Als de router geen verbinding met internet kan maken, maar verder normaal werkt, controleer dan of de modemkabels goed zijn aangesloten.

Oververhitting of overbelasting

Het downloaden van grote bestanden of het gedurende lange tijd streamen van gegevens zorgt ervoor dat een thuisnetwerkrouter warmte genereert. In sommige gevallen raken routers oververhit door de aanhoudende zware belasting. Een oververhitte router gedraagt zich onvoorspelbaar, waardoor apparaten uiteindelijk worden losgekoppeld van het lokale netwerk en crashen.

De router uitschakelen en laten afkoelen lost het probleem tijdelijk op, maar als het vaak voorkomt, zorg er dan voor dat de router goed wordt geventileerd (geen ventilatieopeningen geblokkeerd) en overweeg om hem naar een koelere locatie te verplaatsen.

Thuisrouters kunnen doorgaans tien of meer verbonden clients aan, maar als te veel apparaten tegelijkertijd actief gebruik maken van het netwerk, kunnen soortgelijke overbelastingsproblemen optreden. Zelfs als er geen fysieke oververhitting is, veroorzaakt de hoge netwerkactiviteit uitval. Overweeg in deze gevallen een tweede router aan het netwerk toe te voegen om de belasting beter aan te kunnen.

Draadloze signaalbeperkingen

Omdat het bereik van wifi-radiosignalen beperkt is, mislukken thuisnetwerkverbindingen soms omdat de radio van een apparaat die van de router niet kan bereiken.

Signalen kunnen om verschillende redenen worden geblokkeerd. Sommige mensen ervaren draadloze storingen zodra iemand de magnetron aanzet. Garagedeuropeners en andere consumentengadgets kunnen ook interfereren met de signalen van Wi-Fi-netwerken, met name die welke de 2,4 GHz-radiobanden gebruiken.

In dichtbevolkte gebieden is het ook gebruikelijk dat de signalen van verschillende wifi-netwerken door elkaar lopen. Zelfs in uw huis kunt u een of meer draadloze netwerken van uw buren ontdekken wanneer u verbinding probeert te maken met het uwe.

Om deze draadloze radiostoring en bereikbeperkingen te omzeilen, wijzigt u het wifi-kanaalnummer op de router of verplaatst u de router. Overweeg ook om de naam van je router te wijzigen als een buurman dezelfde gebruikt.

Defecte of verouderde hardware of firmware

Het is niet ongebruikelijk dat routers falen na jarenlang regelmatig gebruik. Blikseminslagen en andere stroompieken kunnen de circuits van netwerkapparatuur beschadigen. Omdat ze weinig bewegende delen hebben, is het repareren van een netwerkrouter zelden praktisch. Zet een deel van uw budget opzij om uw router periodiek te vervangen. Overweeg ook om wat reservekabels en een goedkope back-uprouter te bewaren om te helpen bij het oplossen van noodgevallen.

Voordat u uw router definitief opgeeft, moet u proberen de firmware van de router bij te werken. Soms is er geen firmware-update beschikbaar, maar in andere gevallen kan nieuwere firmware oplossingen bevatten voor overbelasting of signaleringsproblemen.

Aanbevolen: