Problemen met HDMI-verbinding oplossen

Inhoudsopgave:

Problemen met HDMI-verbinding oplossen
Problemen met HDMI-verbinding oplossen
Anonim

Als het standaard verbindingsapparaat voor tv's, gameconsoles, mediastreamers, settopboxen en videoprojectoren, is HDMI een belangrijk onderdeel van elke entertainmentopstelling.

Deze gids voor probleemoplossing is van toepassing op alle HDMI-gerelateerde apparaten, of het nu een computer, tv, enz. is.

Waarom HDMI-problemen gebeuren

HDMI moet het gemakkelijk maken om al je apparaten aan te sluiten met één HDMI-kabel voor zowel audio als video. Om dit te doen, moeten aangesloten apparaten een "licentie" hebben om met elkaar te communiceren via een standaard die bekend staat als HDCP.

Dit vermogen om media en apparaten te herkennen en te communiceren wordt de "HDMI-handshake" genoemd." Als de handshake niet werkt, betekent dit dat de HDCP-codering die is ingebed in het HDMI-signaal niet wordt herkend door een of meer van de aangesloten apparaten. Dit resulteert er meestal in dat u uw films niet kunt bekijken of uw videogames kunt spelen.

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om dit probleem te omzeilen. Hier leest u hoe u problemen met HDMI kunt oplossen.

Problemen met HDMI-verbinding oplossen

Problemen met een defecte HDMI-verbinding oplossen

Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen bij het oplossen van HDMI-verbindingsproblemen, zodat u weer kunt gamen of kijken.

  1. Controleer de HDMI-kabelaansluitingen: Zorg ervoor dat de kabel aan beide uiteinden goed vastzit. HDMI-aansluitingen passen niet zo strak als een component- of composietvideo-aansluiting en glippen soms uit. Als dit vaak gebeurt, overweeg dan om sloten voor uw HDMI-kabels of zelfsluitende kabels te kopen.
  2. Keer de inschakelvolgorde voor uw apparaten om: als u de neiging heeft om eerst uw tv in te schakelen, gevolgd door andere apparaten, probeer dan eerst de secundaire apparaten in te schakelen, gevolgd door de TV. Als je verschillende HDMI-componenten hebt, probeer ze dan in verschillende volgordecombinaties op te starten.

    Zodra u de beste volgorde voor het inschakelen hebt bepaald, kunt u deze opschrijven voor toekomstig gebruik.

  3. Probeer een andere HDMI-ingang: Schakel met uw afstandsbediening over naar een andere ingang op de tv en schakel vervolgens terug naar HDMI om te zien of het signaal correct wordt vergrendeld. Als dat niet lukt, sluit u uw apparaat aan op een andere HDMI-ingang en herha alt u de bovenstaande stappen.

    Zorg ervoor dat u de juiste invoer selecteert voor het apparaat dat u probeert te gebruiken, of het nu een gameconsole of een Blu-ray-speler is. Sommige apparaten zijn afgestemd op specifieke kanaalingangen en vereisen dat je op die ingang van de afstandsbediening van je tv afstemt.

  4. Controleer de resolutie-instelling van uw bronapparaat: Als uw HDMI-apparaat een instellingenmenu heeft om de videoresolutie te regelen, controleer dan of deze is ingesteld op AUTO. Als dit het geval is, stelt u deze opnieuw in zodat deze overeenkomt met de ingebouwde resolutie van uw tv of videoprojector, zoals 720p, 1080p of 4K, als u een voor 4K geschikte tv of videoprojector hebt.
  5. Gebruik het eliminatieproces: Als uw apparaat is aangesloten op een audio-ontvanger of een andere tussenpersoon, verwijdert u de HDMI-verbinding en sluit u deze rechtstreeks aan op de tv. Als dat werkt, is de ontvanger of het tussenapparaat dat u gebruikt waarschijnlijk het probleem. Houd de HDMI-bron aangesloten op uw tv en maak een aparte audioverbinding van uw apparaat naar de tv totdat u het probleem met de ontvanger kunt vaststellen.

    Als het probleem de HDMI-ingang op de audio-ontvanger is, kunt u mogelijk nog steeds de audio-ingangen van de ontvanger gebruiken om geluid van uw HDMI-apparaat te verzenden.

  6. Controleer op firmware-updates: controleer online op firmware-updates voor uw tv, HDMI-apparaat of audio-ontvanger. Zoek ook naar opmerkingen of klachten van gebruikers over problemen met HDMI-handshake en volg discussies en links naar de voorgestelde oplossing.

Problemen met een defecte HDMI-verbinding op een HDR-tv oplossen

Het is bekend dat de implementatie van HDR in veel 4K Ultra HD-tv's HDMI-verbindingsproblemen veroorzaakt. Als je een HDR-tv (High Dynamic Range) hebt en geen van de bovenstaande stappen werkt, volg dan deze tips voor het oplossen van problemen:

  1. Zorg ervoor dat uw audio-ontvanger of ander intermediair apparaat HDR-compatibel is.
  2. Zorg ervoor dat de firmware van de tv van de videoprojector up-to-date is.

  3. Als je dat nog niet hebt gedaan, vervang dan je HDMI-kabel door een Hi-Speed HDMI-kabel met snelheden van minimaal 10,2 Gbps, maar bij voorkeur 18 Gbps.
  4. Als je een HDR-apparaat hebt, zoals een UHD Blu-ray-speler of streamingapparaat, aangesloten op een HDR-compatibele tv, is het mogelijk dat de tv de HDR-gecodeerde inhoud niet herkent. Wanneer een HDR-tv of videoprojector een HDR-signaal detecteert, moet er een bevestiging op het scherm verschijnen. Als dit niet het geval is, is het probleem mogelijk eerder een kwestie van compatibiliteit dan van connectiviteit.
  5. Als uw tv of videoprojector de HDR-bron nog steeds niet herkent na het wijzigen van de instellingen en het upgraden van kabels, neem dan contact op met de technische ondersteuning voor de tv of het HDMI-bronapparaat.

Problemen oplossen met HDMI-naar-DVI- of DVI-naar-HDMI-verbindingsproblemen

Image
Image

Als u probeert een HDMI-apparaat aan te sluiten op een tv met DVI-aansluiting, moet u mogelijk een HDMI-naar-DVI-conversiekabel gebruiken. Als alternatief kunt u een HDMI-kabel gebruiken met een toegevoegde HDMI-naar-DVI-adapter of een DVI-kabel met een DVI-naar-HDMI-adapter. Dit maakt communicatie tussen de HDMI- en DVI-apparaten mogelijk.

Hoewel HDMI zowel video- als audiosignalen kan doorgeven, kunnen DVI-verbindingen alleen videosignalen doorgeven. Dit betekent dat als u een HDMI-bronapparaat aansluit op een met DVI uitgeruste tv, u een aparte audioverbinding moet maken. Afhankelijk van de tv kan dit worden gedaan met een RCA- of 3,5 mm (AUX) audio-aansluiting.

Oudere met DVI uitgeruste tv's hebben mogelijk niet de firmware om een HDMI-bronapparaat te herkennen. Neem contact op met de fabrikant van uw apparaat om verder te gaan.

Hoe een defecte HDMI-verbinding met een laptop of computer op te lossen

Als je een pc of laptop als broncomponent probeert te gebruiken, zorg er dan voor dat je computerinstellingen HDMI aanwijzen als de standaarduitgangsaansluiting. Als u geen afbeelding van uw laptop op uw tv-scherm kunt krijgen, probeer dan deze tips voor het oplossen van problemen:

  1. Start uw computer op met de HDMI-kabel aangesloten op een tv die al aan staat.
  2. Start uw computer op terwijl de tv uit staat en zet de tv aan.
  3. Start uw computer op en zet de tv aan voordat u de HDMI-kabel aansluit.

    Als je tv een Video Graphics Array (VGA)-ingang heeft, moet je die mogelijk gebruiken in plaats van HDMI.

Problemen met een defecte HDMI-verbinding oplossen met draadloze HDMI

Draadloze HDMI-apparaten - apparaten die een externe zender gebruiken om audio-/videosignalen draadloos naar een ontvanger te verzenden - kunnen ook verbindingsproblemen veroorzaken.

Er zijn twee hoofdformaten voor "draadloze HDMI", die elk hun eigen productgroep ondersteunen: WHDI en Wireless HD (WiHD). Deze zijn bedoeld om het gemakkelijker te maken om HDMI-apparaten zonder kabel aan te sluiten. Volg deze stappen voor probleemoplossing als u een draadloos HDMI-apparaat probeert aan te sluiten:

  1. Verander de afstand en positie van de draadloze apparaten. Net als bij wifi hangt een succesvolle draadloze HDMI-verbinding af van minimale afstand, een duidelijke line-of-site en beperkte interferentie. Voor bijzonder lange afstanden zijn er extra HDMI-verbindingsopties om te overwegen.
  2. Probeer verschillende inschakelsequenties zoals hierboven vermeld.
  3. Controleer de productspecificaties en compatibiliteit met elk draadloos HDMI-apparaat. Draadloze HDMI-apparaten hebben veel technische verschillen als het gaat om merk-, model- en industriestandaarden, en het kan zijn dat apparaten in de loop van de tijd niet compatibel zijn.

FAQ

    Hoe sluit ik een laptop aan op mijn tv via HDMI?

    Sluit uw laptop aan op uw tv door het ene uiteinde van de HDMI-kabel op uw tv aan te sluiten en het andere op uw computer. Zorg ervoor dat u uw HDMI-In-bron op uw tv aanpast aan de HDMI-poort die u gebruikt. Mogelijk hebt u een specifieke HDMI-adapter nodig voor uw laptopmodel.

    Hoe sluit ik mijn tv aan op een settopbox via HDMI?

    Sluit je tv aan op een settopbox met een HDMI-kabel en schakel vervolgens de ingang op je tv over naar de HDMI-poort die je hebt gekozen. Bij sommige HDTV's kun je de poort pas selecteren als je daadwerkelijk verbinding hebt gemaakt.

    Hoe gebruik ik een HDMI-schakelkast?

    Om een HDMI-schakelkast te installeren, sluit u elk apparaat met HDMI-kabels aan op de ingangen op de schakelkast. Sluit vervolgens uw televisie aan op de HDMI-uitgang op de schakelkast.

Aanbevolen: