6 Redenen waarom je auto-accu steeds doodgaat

Inhoudsopgave:

6 Redenen waarom je auto-accu steeds doodgaat
6 Redenen waarom je auto-accu steeds doodgaat
Anonim

Als de accu van je auto een keer leeg is, is het misschien verleidelijk om het af te schrijven als een toevalstreffer. Accu's van auto's kunnen om een groot aantal verschillende redenen doodgaan, en er is altijd een kans dat wat er ook mis is gegaan, niet nog een keer fout gaat. Maar als de accu van je auto steeds maar weer leeg raakt, is het een vrij veilige gok dat er een onderliggend probleem is dat moet worden opgelost voordat je ergens vastloopt.

Image
Image

Waarom gaan autobatterijen dood?

De lijst met problemen die ervoor kunnen zorgen dat een auto-accu doodgaat, is zo lang dat hij bijna oneindig wordt, maar vrijwel elke accumoordenaar die er is, kan worden ingedeeld in de drie basiscategorieën van accuproblemen, problemen met het elektrische systeem en eenvoudig gebruikersfout. Sommige hiervan kunnen thuis worden behandeld, en andere zullen waarschijnlijk een bezoek aan uw monteur vereisen, maar u weet het pas zeker als u uw mouwen opstroopt en erin graaft.

Het is ook belangrijk op te merken dat wanneer de meeste mensen praten over een batterij die herhaaldelijk leeg raakt, ze het hebben over een situatie waarin het voertuig niet start nadat het voor langere tijd geparkeerd heeft gestaan. Als uw batterij leeg lijkt te raken terwijl u over de weg rijdt, is de kans groter dat u een probleem heeft met het oplaadsysteem (we zullen ook die situatie behandelen).

Wat zorgt ervoor dat een auto-accu blijft afsterven?

Enkele van de meest voorkomende redenen waarom een auto-accu herhaaldelijk doodgaat, zijn losse of gecorrodeerde accu-aansluitingen, aanhoudende elektrische afvoeren, oplaadproblemen, constant meer stroom vragen dan de dynamo kan leveren, en zelfs extreme weersomstandigheden. Sommige van deze problemen zijn voldoende om op zichzelf een batterij te doden, terwijl andere meestal gepaard gaan met een batterij die al zwak is of op zijn laatste benen loopt.

  1. Koplampen of lichtkoepels aan.

    1. Koplampen, of zelfs een zeer schemerige lichtkoepel, zullen een batterij 's nachts leeg laten lopen.
    2. Controleer of er binnenverlichting is als het buiten donker is.
    3. Sommige koplampen zijn ontworpen om een tijdje aan te blijven, maar een defect systeem kan ze permanent aan laten.
  2. Batterij in zwakke of slechte staat.

    1. Een slecht onderhouden of zwakke batterij houdt de lading mogelijk niet goed vast.
    2. Zelfs kleine afvoeren, zoals de geheugenfunctie in uw autoradio, kunnen een zeer zwakke batterij doden.
  3. Gecorrodeerde of losse accuverbindingen.

    1. Gecorrodeerde accu-aansluitingen kunnen voorkomen dat het laadsysteem uw accu bijvult tijdens het rijden.
    2. Losse batterijverbindingen kunnen ook problemen veroorzaken.
  4. Andere parasitaire afvoeren in het elektrische systeem.

    1. Parasitaire afvoeren kunnen moeilijk te vinden zijn, maar ze zijn volledig in staat om lege batterijen te doden.
    2. Veelgebruikte afvoeren zijn onder meer dashboardkastje en kofferbakverlichting die gaan branden of blijven branden als dat niet het geval is.
  5. Extreem warme of koude temperaturen.

    1. Hot of koud weer zal een batterij die nieuw of in goede staat is niet doden, maar een zwakke of oude batterij kan in extreme omstandigheden defect raken.
    2. Extreem warm of koud weer kan ook andere onderliggende problemen vergroten.
  6. Problemen met het laadsysteem.

    1. Als een batterij tijdens het rijden leeg lijkt te raken, kan het zijn dat het laadsysteem defect is.
    2. Losse of uitgerekte riemen en versleten spanners kunnen ervoor zorgen dat een dynamo niet meer werkt.

Koplampen, lichtkoepels en andere accessoires controleren

Autoaccu's zijn ontworpen om koplampen, lichtkoepels en diverse andere accessoires van stroom te voorzien wanneer de motor is uitgeschakeld, maar ze hebben een zeer beperkte capaciteit om dit te doen. Dat betekent dat als er iets aan blijft nadat de motor is afgezet, de batterij vrijwel zeker leeg zal raken.

Het aan laten staan van de koplampen kan een zwakke batterij doden in de tijd die je nodig hebt om een korte boodschap te doen, zoals boodschappen doen, maar zelfs een kleine binnenverlichting kan een batterij 's nachts leeg laten lopen. Dus als je te maken hebt met een batterij die keer op keer leeg raakt, is het de moeite waard om er 's nachts naar te kijken wanneer het donker is, wanneer een zwakke of gedimde lichtkoepel gemakkelijker te zien is.

Sommige nieuwere voertuigen zijn ook ontworpen om de koplampen, lichtkoepels of zelfs de radio een tijdje aan te laten nadat je de motor hebt afgezet en de sleutels hebt verwijderd. Als alles correct werkt, kun je weglopen van een voertuig als dit, en alles wordt uitgeschakeld op een timer. Als je een half uur of een uur later terugkomt en dingen zoals de koplampen nog aan zijn, is dat waarschijnlijk de reden waarom je batterij leeg is.

Een auto-accu onderhouden en testen

Image
Image

Als je niets voor de hand liggend ziet, zoals koplampen of een lichtkoepel die aan blijft, dan is het volgende dat je moet controleren de batterij zelf. Veel batterijproblemen kunnen worden verholpen met basisonderhoud, en een slecht onderhouden batterij houdt geen lading vast zoals toen hij nieuw was.

Als je batterij niet is verzegeld, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke cel goed is gevuld met elektrolyt. Als je in de cellen kijkt en ziet dat het elektrolytniveau onder de toppen van de loden platen is gedaald, is dat een probleem.

Batterijcellen moeten worden aangevuld met gedestilleerd water, maar rechtstreeks naar de kraan gaan is meestal prima, afhankelijk van de kwaliteit van het water waar je woont. U kunt uw batterij ook testen met een goedkoop hulpmiddel, een hydrometer genaamd, waarmee u het soortelijk gewicht van de elektrolyt in elke cel kunt controleren. Als een of meer cellen erg leeg zijn nadat de batterij volledig is opgeladen, is dat een teken dat de batterij moet worden vervangen.

Een andere manier om uw batterij te controleren, is door een duurdere tool te gebruiken, een load-tester genaamd. Deze tool belast de accu die het trekken van een startmotor simuleert en stelt u in staat om zowel de geladen als de onbelaste accuspanning te zien. Sommige winkels en onderdelenwinkels zullen je batterij gratis testen als je geen laadtester hebt, terwijl andere een nominaal bedrag in rekening brengen.

Als je besluit om je eigen load-tester op te halen, is het belangrijk om te onthouden dat batterijen die intern zijn kortgesloten, onder de juiste omstandigheden kunnen exploderen. Daarom is het zo belangrijk om beschermende kleding te dragen als je in de buurt van een batterij werkt.

Controleren op losse of gecorrodeerde autoaccu-aansluitingen

Wanneer u een visuele inspectie van uw batterij uitvoert, kunt u corrosie opmerken rond de batterijpolen, kabels of connectoren. De corrosie is in sommige situaties misschien niet eens merkbaar, of u ziet mogelijk grote witte, blauwe of groene bloemen van gecorrodeerd materiaal.

Als er corrosie aanwezig is tussen uw accupolen en kabelconnectoren, zal dit interfereren met het vermogen van de startmotor om stroom van de accu te trekken en het vermogen van het laadsysteem om de accu af te vullen.

Corrosie van batterijverbindingen en kabels verwijderen

Image
Image

Accucorrosie kan worden gereinigd met zuiveringszout, water en een harde borstel. Het is echter van vitaal belang om te voorkomen dat er zuiveringszout in de batterijcellen terechtkomt. Het is ook belangrijk op te merken dat als u een mengsel van zuiveringszout en corrosie op het oppervlak van uw oprit of de vloer van uw garage laat achterblijven, u een vlek kunt krijgen die moeilijk of onmogelijk te verwijderen is.

Corrosie kan ook worden verwijderd van accupolen en kabelconnectoren met schuurpapier of een speciaal ontworpen gereedschap. Deze gereedschappen hebben meestal de vorm van draadborstels die heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Na gebruik van een van deze tools zien de accupolen er helder en schoon uit en krijgt u een veel betere elektrische verbinding.

Het is ook uiterst belangrijk dat de batterijverbindingen goed vast zitten. Als je merkt dat de accukabels los zitten, is de kans groot dat je een groot deel van je probleem hebt gevonden.

Als u uw grond- en stroomaccukabels naar het frame, het start- en aansluitblok of de zekeringkast kunt traceren, moet u er ook voor zorgen dat deze verbindingen stevig en vrij van corrosie zijn.

Controleren op een parasitaire afvoer

Als de accu van je auto steeds maar weer leeg raakt, is een van de eenvoudigste verklaringen dat er een soort afvoer van het systeem is die aanhoudt nadat je de sleutels hebt verwijderd en de deuren hebt vergrendeld. Zelfs als je voor de hand liggende dingen zoals de koplampen en de lichtkoepel al hebt uitgesloten, kan er nog steeds een afvoer in je systeem zijn.

De gemakkelijkste manier om te controleren op een afvoer is door een accukabel los te koppelen en te controleren op stroom. Als je hiervoor een multimeter gebruikt, is het erg belangrijk om de hoogst mogelijke stroomsterkte-instelling te gebruiken. Anders loopt u het risico dat er een dure zekering in uw meter springt. Sommige meters hebben ook een inductieve klem die de stroom kan controleren zonder iets los te koppelen.

Je kunt ook een afvoer controleren met een testlampje, dat is minder nauwkeurig. Dit wordt op dezelfde manier gedaan, door de minkabel van de accu los te koppelen en een circuit te maken tussen de minpool van de accu en aarde. Als het testlampje gaat branden, is er een soort afvoer aanwezig in het systeem.

Het probleem met het gebruik van een testlamp is dat het heel moeilijk kan zijn om te bepalen hoeveel van een afvoer aanwezig is, alleen al door de helderheid van het licht.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van een parasitaire afvoer zijn de kofferbak, het dashboardkastje en andere lampjes die branden vanwege een of andere storing. Deze en andere binnenverlichting zijn ontworpen om automatisch uit te schakelen, en als ze dat niet doen, zijn ze volledig in staat om een lege batterij 's nachts leeg te maken.

In de meeste gevallen is de enige manier om een parasitaire afvoer op te sporen een eliminatieproces. De eenvoudigste manier om dit type diagnose uit te voeren, is door uw multimeter of testlampje aangesloten te laten en afzonderlijke zekeringen te verwijderen totdat de afvoer verdwijnt. U moet dan het bijbehorende circuit identificeren, zodat u het specifieke onderdeel kunt opsporen dat een probleem veroorzaakt.

Omgaan met extreem weer, problemen met het oplaadsysteem en zwakke batterijen

Extreem warm of koud weer kan ook problemen opleveren voor je batterij, maar dit is meestal alleen een probleem als de batterij al zwak is. Als je de batterij test, en hij is goed, en de verbindingen zijn strak en schoon, dan zou het weer er niet voor moeten zorgen dat hij herhaaldelijk doodgaat.

Problemen met het laadsysteem kunnen er ook voor zorgen dat een batterij herhaaldelijk leeg raakt, hoewel je meestal ook een bepaald niveau van rijproblemen zult opmerken. Een eenvoudig ding dat u thuis kunt controleren, is de dynamoriem, die relatief strak en vrij van scheuren moet zijn. Als de riem los lijkt te zitten, kan het zijn dat de dynamo niet voldoende stroom genereert om de batterij op te laden, naast het uitvoeren van al het andere.

Wat als uw batterij steeds leeg raakt tijdens het rijden?

Als het lijkt alsof je batterij steeds leeg raakt terwijl je in je auto rijdt, is het probleem waarschijnlijk niet de batterij. Het doel van een auto-accu is om de startmotor van stroom te voorzien en elektriciteit te leveren om accessoires zoals lichten en uw radio te laten werken wanneer de motor is uitgeschakeld. Zodra de motor draait, neemt het laadsysteem het over. Dus als het lijkt alsof de batterij leeg raakt terwijl de motor draait, is er waarschijnlijk een probleem met uw laadsysteem.

Zoals eerder vermeld, is de riem het enige onderdeel van het laadsysteem dat u echt kunt controleren of testen zonder speciale apparatuur. Als uw dynamoriem los zit, kunt u deze mogelijk strakker maken. Het kan ook zijn dat u een riem heeft die een automatische spanner gebruikt, in dat geval kan dat ook het probleem zijn. Riemen kunnen ook uitrekken naarmate ze ouder worden.

Het probleem met het thuis controleren van een laadsysteem

Als je een multimeter met een inductieve klem hebt, kun je de output van de dynamo technisch controleren, maar dit type diagnose is moeilijk zonder meer gespecialiseerde tools en een kennisbank met betrekking tot de specifieke dynamo. Als u bijvoorbeeld een dynamo probeert te testen door een accukabel los te koppelen terwijl de motor draait, is dat geen goed idee als u in een modern voertuig rijdt.

Sommige onderdelenwinkels en reparatiebedrijven zullen uw dynamo gratis testen, en andere zullen diagnostische kosten in rekening willen brengen. Het is echter belangrijk op te merken dat er een verschil is tussen een eenvoudige test en een diepgaande diagnose die het probleem daadwerkelijk bij de wortel aanpakt.

In de meeste gevallen waarin een dynamo niet oplaadt en de motor daadwerkelijk afslaat, is het gewoon een geval van een slechte dynamo die moet worden herbouwd of vervangen. Er zijn echter verschillende redenen waarom het elektrische systeem van een auto tijdens het rijden kan uitvallen, en nog meer redenen waarom een motor gewoon doodgaat.

Hoe u kunt voorkomen dat uw batterij herhaaldelijk doodgaat

Hoewel het waar is dat elke afzonderlijke batterij uiteindelijk moet sterven, is de sleutel tot het verlengen van de levensduur van een loodzuuraccu zoals die in uw auto, deze goed te onderhouden en in goede staat te houden. Als je te maken hebt met een situatie waarin je batterij keer op keer leeg raakt, is de kans groot dat elke keer dat hij zo sterft, de uiteindelijke levensduur van de batterij wordt verkort.

Door corrosie te voorkomen, ervoor te zorgen dat de batterijverbindingen goed vast zitten en de elektrolyt in een niet-verzegelde batterij niet te laten vallen, kunt u ervoor zorgen dat uw batterij veel langer meegaat.

Er is misschien niet veel dat u kunt doen om andere problemen te voorkomen, zoals een plotselinge parasitaire afvoer, maar het tijdig oplossen van dat soort problemen kan ook helpen de levensduur van uw batterij te verlengen. Een accu-tender kan ook helpen in de winter als het bijzonder koud wordt waar je woont, of als je van plan bent om voor langere tijd niet met de auto te rijden.

Aanbevolen: