Acht redenen waarom uw auto stinkt en hoe u slechte autogeuren kunt verhelpen

Inhoudsopgave:

Acht redenen waarom uw auto stinkt en hoe u slechte autogeuren kunt verhelpen
Acht redenen waarom uw auto stinkt en hoe u slechte autogeuren kunt verhelpen
Anonim

Als je auto een beetje stinkt, probeert hij je iets te vertellen. Net als het kenmerkende geluid van een ratelende distributieketting of het klikken van een slechte homokineet, geven slechte autogeuren vaak aan dat er ergens in uw auto iets mis is. Door goed op de geur van uw auto te letten, kunt u de boosdoener opsporen en repareren.

Hier zijn acht van de belangrijkste redenen waarom je auto zou kunnen stinken en wat je eraan moet doen.

De remmen of koppeling hebben aandacht nodig

Image
Image

Bijbehorende geur: Acrid.

Wanneer ruikt het: Meestal wanneer het voertuig in beweging is en soms wanneer de remmen of koppeling worden bediend.

Waarom het ruikt: Harde, scherpe geuren betekenen meestal dat rem- of koppelingsmateriaal is verbrand. Op je remmen rijden of de parkeerrem aan laten staan zijn beide manieren om je auto zo te laten ruiken. Een vastzittende remklauw of vastgelopen parkeerremkabel kan ook het werk voor u doen.

Een verbrande koppeling ruikt naar remblokken die te heet worden, wat kan worden veroorzaakt door op de koppeling te rijden. Het kan ook betekenen dat de koppeling slipt, hetzij omdat deze versleten is of moet worden afgesteld. In systemen met hydraulische koppelingen kan een slippende koppeling ook wijzen op een probleem met het hydraulische systeem.

Als het meer een geur van brandend rubber is, wil je misschien minder peel-outs doen.

De verwarmingskern lekt

Image
Image

Bijbehorende geur: Zoet, zoals snoep of ahornsiroop.

Wanneer ruikt het: De verwarming is ingeschakeld, de motor is opgewarmd of soms nadat u de motor hebt afgezet.

Waarom het ruikt: Antivries ruikt zoet. Het ruikt zo zoet dat het volgens de wet een bitterstof bevat om te voorkomen dat dieren en kinderen drinken wat naar een heerlijke traktatie ruikt.

Als je iets mierzoet ruikt in je auto en je weet zeker dat je niet per ongeluk ahornsiroop door je verwarmingsroosters hebt gedumpt, ruik je waarschijnlijk antivries. Het is waarschijnlijk de verwarmingskern. Als je het sterk ruikt in de auto en een filmachtige mist op de voorruit opmerkt wanneer de verwarming aan staat, is dat nog een hint.

Als er antivries op de vloer in je auto ligt, is dat ook een goede aanwijzing. Als je het je niet kunt veroorloven om het te repareren, omzeil dan de lekkende kern en bekijk enkele alternatieven voor autoverwarming.

Water komt waar het niet hoort

Image
Image

Bijbehorende geur: Muf.

Wanneer ruikt het: Altijd of na een regenbui.

Waarom het ruikt: Een beschimmelde of milde geur geeft aan dat er water in uw auto komt en zich daar verzamelt. Lekkende deur- of raamafdichtingen kunnen water binnenlaten, dus als u natte stoelen of vloerbedekking aantreft, is dat waarschijnlijk het probleem.

Een airco-verdamper is ook een veelvoorkomende oorzaak van deze specifieke geur.

Je hebt een olielek

Image
Image

Bijbehorende geur: brandende olie.

Wanneer ruikt het: De motor is heet, of u nu rijdt of niet.

Waarom het stinkt: Als er olie op een deel van het uitlaatsysteem druppelt, brandt het. Dit stinkt en kan grote hoeveelheden dikke, blauwe rook veroorzaken als het lek al erg genoeg is. De oplossing is eenvoudig genoeg: verwijder het lek. Je oprit zal je dankbaar zijn.

De katalysator is kapot

Image
Image

Bijbehorende geur: Zwavel.

Wanneer ruikt het: Als de motor draait.

Waarom het stinkt: Katalysatoren zijn emissiebeheersingscomponenten die uitlaatgassen veranderen om schadelijke emissies te verminderen. Als ze niet goed werken, veranderen ze soms uitlaatgassen om te ruiken alsof iemand het grootste deel van de afgelopen week rotte eieren naar je auto heeft gegooid. De oplossing is om de katalysator te vervangen en te repareren wat het defect heeft veroorzaakt, ervan uitgaande dat het niet verslijt.

Sommige smeermiddelen die worden gebruikt in handgeschakelde transmissies en tussenbakken ruiken naar zwavel naarmate ze ouder worden, wat je misschien opmerkt als ze gaan lekken. Als dat het probleem is waarmee u te maken heeft, vervang dan het smeermiddel en repareer het lek.

Gas komt waar het niet hoort

Image
Image

Bijbehorende geur: Aromatische koolwaterstoffen (ruw gas).

Wanneer ruikt het: Altijd als de motor draait of op bijzonder warme dagen.

Waarom het stinkt: Als je een sterke gaslucht ruikt die uit je auto komt, is de kans groot dat er iets heel erg mis is gegaan. Een beetje gasgeur is oké, vooral als je auto een carburateur heeft, maar voertuigen met brandstofinjectie zouden normaal gesproken niet sterk naar gas moeten ruiken.

Lekke brandstofleidingen, vastzittende injectoren, slechte brandstofdrukregelaars en tal van andere problemen kunnen leiden tot brandstoflekken of genoeg gas in de motor lozen om een geur te veroorzaken. In ieder geval is het een goed idee om de bron van het lek eerder vroeger dan later op te sporen.

Uw boodschappen zijn afgelopen week onder de stoel gerold

Image
Image

Geassocieerde geur: Dood.

Wanneer ruikt het: Nadat je thuiskomt van de supermarkt en merkt dat ze je een paar bananen tekort hebben gedaan.

Waarom het stinkt: De meeste redenen waarom een auto stinkt, hebben te maken met een mechanische storing of storing, maar er zijn ook externe bronnen.

Voordat je je auto naar je favoriete monteur brengt om te vragen waarom hij naar de dood ruikt, kijk dan onder de stoelen. Er is een kans dat een product, een vuile luier of een ander onwelriekend voorwerp eronder is gerold.

Iemand heeft opgestoken in uw auto

Image
Image

Bijbehorende geur: Rook.

Wanneer ruikt het: Altijd.

Waarom het ruikt: Deze is iets duidelijker dan de andere, en je weet waarschijnlijk al waarom hij stinkt. Rook van sigaren en sigaretten is een van de meest hardnekkige autogeuren. Zelfs speciale maatregelen, zoals roken met de ramen naar beneden, helpen niet veel.

Als je auto eenmaal is aangetast door deze bron van slechte geuren, is het repareren ervan een monumentale taak. Stinkende resten nestelen zich in het tapijt en de bekleding, bedekken de ramen en het dashboard, en geen enkele hoeveelheid luchtverfrissers helpt.

Bekijk voor hulp onze volledige gids voor het verwijderen van sigaretten- en rookgeuren uit auto's.

Aanbevolen: