Een map met een wachtwoord beveiligen

Inhoudsopgave:

Een map met een wachtwoord beveiligen
Een map met een wachtwoord beveiligen
Anonim

Als je belangrijke bestanden op je Mac of pc hebt die je privé wilt houden, zijn er verschillende beveiligingsmaatregelen die je kunt nemen om de informatie te beschermen. Een veel voorkomende is om uw computer te vergrendelen wanneer u deze niet gebruikt, dus een wachtwoord is vereist om het inlogscherm te omzeilen. U kunt mappen ook met een wachtwoord beveiligen, wat handig is als u een gedeelde laptop of desktop gebruikt.

Als je hulp nodig hebt bij het onthouden van wachtwoorden, gebruik dan een wachtwoordbeheerder. De beste vind je in onze gids voor de beste wachtwoordmanagers.

Een map beveiligen met een wachtwoord in Windows

Omdat de meeste versies van Windows geen bestanden met een wachtwoord kunnen beveiligen, hebt u een toepassing van derden nodig, zoals 7-Zip. 7-Zip is een gratis en open-source hulpprogramma voor bestandsarchief dat mappen beschermt met een wachtwoord.

Volg deze stappen om uw mappen met een wachtwoord te beveiligen met 7-Zip:

  1. Download 7-Zip en installeer het op uw computer.
  2. Zoek de map die u met een wachtwoord wilt beveiligen, klik er met de rechtermuisknop op en kies 7-Zip > Toevoegen aan archief.

    Image
    Image
  3. Voer in het gedeelte Encryption uw wachtwoord in en selecteer vervolgens OK.

    U kunt andere kenmerken en instellingen voor de gecomprimeerde map wijzigen. Deze instellingen omvatten het archiefformaat (het is standaard 7Z), de locatie waar het archief is opgeslagen en het compressieniveau (zet het op Store om geen compressie te gebruiken).

    Image
    Image
  4. Test de met een wachtwoord beveiligde map door deze te openen in Windows Verkenner. U zou een wachtwoordprompt moeten zien.

    Image
    Image

Vanaf nu moet iedereen die probeert de bestanden in het archief te bekijken of uit te pakken een wachtwoord invoeren.

De originele map staat nog steeds op de computer en is toegankelijk zonder wachtwoord. Alleen het nieuw aangemaakte archiefbestand is beveiligd met een wachtwoord. Verwijder de originele map in Windows Verkenner.

Beveiligen met een wachtwoord met de ingebouwde codering van Windows

Als u geen toepassing van derden wilt gebruiken, is er mogelijk een alternatief beschikbaar, afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt. Als u bijvoorbeeld Windows 10 Professional Edition hebt, is er een geïntegreerde coderingsfunctie genaamd Encrypted File System (EFS) die een bepaald beveiligingsniveau aan uw gevoelige mappen kan toevoegen.

Volg de volgende stappen om te bepalen of je al dan niet toegang hebt tot deze functie:

  1. Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt versleutelen en selecteer Eigenschappen.
  2. Kies de knop Geavanceerd.

    Image
    Image
  3. Kijk in de Kenmerken comprimeren of versleutelen voor het Inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen aankruisvak. Als het beschikbaar is, schakelt u het selectievakje in.

    Image
    Image
  4. Selecteer OK en kies de gewenste instellingen wanneer daarom wordt gevraagd.

Uw map en de inhoud ervan zijn versleuteld en zijn alleen toegankelijk via uw account. Iemand die is ingelogd op uw Windows-account heeft toegang tot deze map zonder wachtwoord, dus het is geen perfecte oplossing.

Beveilig een map met een wachtwoord in macOS

Mac-gebruikers kunnen afzonderlijke mappen met een wachtwoord beveiligen zonder software van derden met behulp van de Schijfhulpprogramma-app van het besturingssysteem. Zo doe je het:

  1. Open Schijfhulpprogramma. De gemakkelijkste manier is via Finder, via Applications > Utilities.
  2. Ga naar Bestand > Nieuwe afbeelding > Afbeelding uit map.

    Image
    Image
  3. Zoek en selecteer de map die u wilt beveiligen met een wachtwoord en selecteer vervolgens Kies.

    Image
    Image
  4. Wijzig het Encryption type in 128-bit AES-encryptie (aanbevolen) of 256-bit AES-encryptie (veiliger, maar langzamer).

    Image
    Image
  5. Voer uw wachtwoord in beide vakken in en selecteer vervolgens Choose.

    Image
    Image
  6. Selecteer het Beeldformaat vervolgkeuzemenu en kies vervolgens lezen/schrijven.

    U kunt het DMG-bestand een aangepaste naam geven en een andere locatie kiezen om het op te slaan.

    Image
    Image
  7. Selecteer Opslaan.

    Image
    Image
  8. Wacht terwijl de met een wachtwoord beveiligde map is gemaakt. Het is voltooid wanneer u het bericht Operation geslaagd ziet. Selecteer Done om de prompt te sluiten. U kunt Schijfhulpprogramma ook afsluiten.

Bij het openen van uw nieuw beveiligde map, wordt er een schijfkopie gemaakt met de bestanden zodra u het wachtwoord met succes hebt ingevoerd - meestal naast het beveiligde archief. Wanneer u klaar bent met het openen van de inhoud van de map, verwijdert u deze schijfkopie door deze naar de prullenbak te slepen. Als dat niet het geval is, laat u de inhoud vrij zonder wachtwoordbeveiliging.

Encryptie versus wachtwoordbeveiligde bestanden en mappen

Nu je weet hoe je je mappen en bestanden moet beschermen, is het belangrijk om het verschil te kennen tussen codering en wachtwoordbeveiliging.

Als een map of set bestanden is beveiligd met een wachtwoord, worden de gegevens niet gewijzigd of herschikt. Dit beveiligingsniveau vereist een wachtwoord om toegang te krijgen tot de bestanden.

Wanneer dezelfde bestanden worden versleuteld, worden de bijbehorende gegevens vervormd op een manier die nieuwsgierige blikken heel moeilijk zouden kunnen ontcijferen. Om de gegevens terug te brengen naar hun niet-versleutelde vorm, voert u een toegangscode of wachtwoord in. Het verschil is dat als iemand toegang krijgt tot deze bestanden in gecodeerde vorm en ze de coderingssleutel of toegangscode niet kennen, de inhoud onleesbaar en nutteloos is.

Aanbevolen: