Hoe plaats ik luidsprekers voor mijn thuisbioscoopsysteem?

Inhoudsopgave:

Hoe plaats ik luidsprekers voor mijn thuisbioscoopsysteem?
Hoe plaats ik luidsprekers voor mijn thuisbioscoopsysteem?
Anonim

Een cruciaal onderdeel van een thuisbioscoopopstelling is het correct positioneren van luidsprekers en subwoofers. Het type luidsprekers, de vorm van de ruimte en de akoestiek zijn van invloed op de optimale plaatsing van de luidsprekers.

Wat elke luidspreker doet in een thuisbioscoop

Voordat je speakers in een surround sound-opstelling plaatst, moet je weten wat ze allemaal doen.

  • Luidsprekers voor linker-/rechterkanaal: deze luidsprekers voeren de meeste muziek en geluidseffecten uit in een film- of tv-soundtrack. Ze bieden ook een manier om geluidseffecten of dialogen die van de voorkant van het luistergebied komen, van links naar rechts of van rechts naar links te verplaatsen. Bij het luisteren naar stereomuziek werken de L/R-kanaalluidsprekers op dezelfde manier als in een tweekanaals stereosysteem.
  • Speaker van het middenkanaal: De luidspreker van het middenkanaal verankert dialogen of zang. De zang en dialoog lijken nog steeds vanuit een middenpositie te komen als je je zitpositie van links naar rechts beweegt. In de meeste gevallen kan het volume van de middenkanaalluidspreker afzonderlijk van de luidsprekers van het L/R-kanaal worden aangepast als de dialoog te laag of te luid is.
  • Subwoofer: De subwoofer reproduceert alleen de laagste basfrequenties, zoals een basdrum, een elektrische of akoestische bas, explosies en andere laagfrequente effecten (LFE). De subwoofer mag alleen actief zijn wanneer de soundtrack de luisteraar moet voorzien van laagfrequente geluidseffecten.
  • Surroundluidsprekers: Surroundluidsprekers vormen een aanvulling op de L/R-luidsprekers voor. De surround-luidsprekers reproduceren geluids- of sfeereffecten die zorgen voor een vollere, meer meeslepende luisterervaring. Surround-luidsprekers kunnen aan de zijkant, achterkant en boven de luisteraar worden geplaatst, afhankelijk van het surround-geluidsformaat.

Surroundspeakers zijn niet altijd actief. Als de soundtrack alleen dialoog of geluid van voren vereist, kunnen de surround-luidsprekers gedurende een bepaalde tijd stil of subtiel zijn. Ze komen in actie wanneer de soundtrack de reproductie van geluidseffecten vereist.

Instellingsopties luidspreker

Er zijn algemene richtlijnen voor de luidsprekerpositie die als uitgangspunt kunnen worden gevolgd. Voor de meeste basisinstallaties zijn deze richtlijnen voldoende.

De volgende voorbeelden zijn bedoeld voor een typische vierkante of enigszins rechthoekige kamer. Mogelijk moet u de plaatsing aanpassen aan andere kamervormen, typen luidsprekers en aanvullende akoestische factoren.

Image
Image

5.1-kanaals luidspreker plaatsing

Dit is de optimale opstelling voor een 5.1-kanaals systeem:

  • Luidspreker voor het middenkanaal: Plaats de luidspreker voor het middenkanaal vooraan direct voor de luisterruimte, boven of onder de televisie, het videoscherm of het projectiescherm.
  • Subwoofer: Plaats de subwoofer links of rechts van de televisie.
  • Linker- en rechterhoofd-/voorluidsprekers: Plaats de linker- en rechterhoofd-/voorluidsprekers op gelijke afstand van de middenvoorluidspreker, ongeveer 30 graden ten opzichte van het middenkanaal.
  • Linker en rechter surround-luidsprekers: Plaats de linker en rechter surround-luidsprekers aan de linker- en rechterzijde, opzij of iets achter de luisterpositie - ongeveer 90 tot 110 graden van het middenkanaal. Deze luidsprekers kunnen boven de luisteraar worden geplaatst.

6.1-kanaals luidsprekerplaatsing

In deze opstelling zijn de middenvoor- en links/rechts-hoofdluidsprekers en subwoofer hetzelfde als in een 5.1-kanaalsconfiguratie.

  • Linker- en rechtersurroundluidsprekers: Plaats de linker- en rechtersurroundluidsprekers aan de linker- en rechterkant van de luisterpositie, in lijn met of iets achter de luisterpositie ongeveer 90 tot 110 graden uit het midden. Deze luidsprekers kunnen boven de luisteraar worden geplaatst.
  • Speaker middenachter: Plaats direct achter de luisterpositie, in lijn met de middenluidspreker voor. Deze luidspreker kan hoger staan.

7.1-kanaals luidsprekerplaatsing

In deze opstelling zijn de middenvoor- en links/rechts-hoofdluidsprekers en subwoofer hetzelfde als een 5.1- of 6.1-kanaalsopstelling.

  • Linker- en rechtersurroundluidsprekers: Plaats de linker- en rechtersurroundluidsprekers aan de linker- en rechterkant van de luisterpositie, in lijn met of iets achter de luisterpositie ongeveer 90 tot 110 graden vanuit het midden. Deze luidsprekers kunnen boven de luisteraar worden geplaatst.
  • Achter/achter surround luidsprekers: Plaats de achter/achter surround luidsprekers achter de luisterpositie, iets naar links en rechts (kan boven de luisteraar staan) op ongeveer 140 tot 150 graden van de luidspreker van het voorste middenkanaal. Achter-/achterkanaal-surroundluidsprekers kunnen boven de luisterpositie worden geplaatst.

Bottom Line

Deze opstelling gebruikt dezelfde voor-, surround-, achter-/achtersurroundluidspreker en subwooferopstelling als in een 7.1-kanaalssysteem. Er zijn echter extra luidsprekers voor de hoogte links en rechts geplaatst, ongeveer drie tot zes voet boven de hoofdluidsprekers links en rechts vooraan, gericht op de luisterpositie.

Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D Audio Speaker plaatsing

Naast de 5.1-, 7.1- en 9.1-kanaals luidsprekeropstellingen zijn er immersive surround sound-formaten die een andere benadering van de plaatsing van de luidsprekers vereisen.

Dolby Atmos

Voor Dolby Atmos zijn er in plaats van 5.1, 7.1 en 9.1 nieuwe aanduidingen, zoals 5.1.2, 7.1.2, 7.1.4 en 9.1.4.

  • Luidsprekers die in een horizontaal vlak zijn geplaatst (links/rechts voor, midden en surrounds) zijn het eerste nummer.
  • De subwoofer is het tweede nummer (kan.1 of.2) zijn
  • De aan het plafond gemonteerde of verticale drivers vertegenwoordigen het laatste cijfer (meestal.2 of.4).
Image
Image

Ga naar de officiële Dolby Atmos Speaker Setup-pagina voor extra illustraties over hoe de luidsprekers kunnen worden geplaatst.

Het DTS:X surround sound-formaat vereist geen specifieke luidsprekeropstelling voor boven het hoofd. Toch werken de instellingsopties die werken voor Dolby Atmos met DTS:X.

Auro 3D Audio

Auro3D Audio gebruikt een 5.1-luidsprekerlay-out als basis (de onderste laag genoemd). Het voegt echter een extra luidsprekerhoogte toe, iets boven de 5.1-kanaals luidsprekerlay-out van de onderste laag (vijf luidsprekers boven elke luidspreker in de onderste laag).

Een extra bovenlaag, bestaande uit een enkele luidspreker/kanaal, wordt direct boven het hoofd (in het plafond) geplaatst. Deze luidspreker wordt het Voice of God-kanaal genoemd. De VOG is ontworpen om de meeslepende geluidscocon af te sluiten.

De hele opstelling bestaat uit 11 luidsprekerkanalen, plus één subwooferkanaal (11.1). Auro3D kan ook worden aangepast aan een 10.1-kanaalsconfiguratie (met het middenhoogtekanaal maar zonder het VOG-kanaal) of een 9.1-kanaalsconfiguratie (zonder de boven- en middenhoogtekanaalluidsprekers).

Image
Image

Om te helpen bij elke luidsprekeropstelling, kunt u profiteren van de ingebouwde testtoongenerator die beschikbaar is in veel thuisbioscoopontvangers om de geluidsniveaus in te stellen. Alle luidsprekers moeten op hetzelfde volume kunnen worden weergegeven. Een goedkope geluidsmeter kan hierbij helpen. De meeste thuisbioscoopontvangers hebben ook automatische instelfuncties voor luidspreker/basbeheer.

Aanbevolen: