USB4: Alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

USB4: Alles wat u moet weten
USB4: Alles wat u moet weten
Anonim

USB is overal in de technische wereld. Alle moderne apparaten hebben een USB-poort en de meeste nieuwe worden geleverd met een compatibele kabel voor opladen en gegevensoverdracht. USB4 is in die termen niet anders, en in feite gebruikt het zelfs dezelfde USB-C-kabel die sommige bestaande USB-apparaten nodig hebben.

Wat is USB4?

Omdat USB4 is gebaseerd op de Thunderbolt 3-standaard, is het twee keer zo snel als de USB-versie ervoor en bevat het de videobandbreedte van DisplayPort 2.0.

USB4-apparaten en -kabels zullen er niet anders uitzien dan uw typische USB 3-apparaat, maar achter de schermen zijn er een paar verbeteringen die het ten opzichte van eerdere versies katapulteren, dingen die u vooral belangrijk vindt als u een fervent bent gamer.

Apparaten kwamen in 2021 in de schappen.

Image
Image

USB-tijdlijn

Als je een opfriscursus nodig hebt, volgt hier een korte blik op de releasedatum en bandbreedtelimieten van de laatste paar USB-versies:

  • USB4: 2019; 40 Gbps
  • USB 3.2: 2017; 20 Gbps
  • USB 3.1: 2013; 10 Gbps
  • USB 3.0: 2008; 5 Gbps

Dat naamgevingsschema van USB 3.x is verouderd, maar blijft hier kortheidshalve. Ze hebben nu nieuwe namen.

USB4 is meer dan snelheid

USB4 heeft eigenlijk twee snelheidsclassificaties: 20 Gbps voor USB4 Gen 2x2 en 40 Gbps voor Gen 3x2. De eerste is een vereiste voor alle compatibele hosts, apparaten en hubs, terwijl de laatste alleen verplicht is voor USB4-hubs.

Dat is snel, daar bestaat geen twijfel over. Maar USB4 biedt meer dan alleen extra snelheid:

Flexibele bandbreedte

Als u meer dan één apparaat tegelijk gebruikt, kan USB4 begrijpen hoeveel bandbreedte de apparaten nodig hebben en elk van de juiste hoeveelheid voorzien. Als u bijvoorbeeld een monitor gebruikt en gegevens overdraagt via een externe harde schijf, zullen ze allebei op zichzelf goed genoeg werken zonder te veel bandbreedte weg te zuigen van het andere apparaat.

Een vergelijkbare functie, mogelijk via DisplayPort 2.0-ondersteuning, is de mogelijkheid van USB4 om over te schakelen naar de modus voor één richting. Door de vier banen van de kabel tegelijk aan te boren via de DisplayPort "Image"-modus, kan deze de volledige 80 Gbps gebruiken voor een aantal echt indrukwekkende bandbreedteprestaties, zoals voor een vloeiende weergave op een 8K-monitor. alt="

Krachtig opladen

Alle USB4-apparaten ondersteunen USB Power Delivery (USB PD), wat alleen betekent dat ze kunnen worden gebruikt voor het opladen van andere apparaten. Uw laptop kan bijvoorbeeld worden gebruikt om uw telefoon via USB4 op te laden, net zoals bij oudere standaarden. Of je monitor die op de muur is aangesloten, kan worden gebruikt om je laptop van stroom te voorzien.

Echter, net zoals deze nieuwe versie van USB sneller is als het gaat om gegevensoverdracht, kan hij ook meer stroom leveren aan je apparaten. Tot 100 watt kan worden geleverd via een USB4-poort, dus als uw apparaat snel opladen ondersteunt, kunt u nog snellere power-ups verwachten.

En vergelijkbaar met hoe gegevensoverdracht flexibel is, afhankelijk van de apparaten die worden gebruikt, geldt dat ook voor stroom. Iets als een laptop die meer stroom nodig heeft, kan gebruiken wat hij nodig heeft, terwijl apparaten met een lager stroomverbruik, zoals een flashstation of een koptelefoon, minder kunnen gebruiken.

USB4 en Thunderbolt

Het is misschien moeilijk te begrijpen hoe deze twee technologieën van elkaar verschillen. Het is moeilijk om het allemaal bij te houden als je ziet dat USB4 is gebaseerd op Thunderbolt 3 en dat ze enigszins uitwisselbaar zijn, maar dan wordt je ook verteld dat ze technisch niet hetzelfde zijn aangezien er ook Thunderbolt 4 is.

Jaren geleden gebruikte Thunderbolt de Mini DisplayPort-verbinding, maar toen v3 uitkwam, schakelde Intel over op USB-C. Met deze release stond Intel ook toe dat Thunderbolt gratis werd gebruikt zonder roy alty's te betalen, dus het is minder een zorg voor hardwarefabrikanten om het te ondersteunen.

Na Thunderbolt 3 kondigde USB-IF USB4 aan en zei dat het gebaseerd zou zijn op de Thunderbolt 3-specificatie, wat betekent dat het enkele van zijn functies zou overnemen. Waar dit ons toe leidt is vandaag, waar we alles hebben waar we het hierboven over hadden: hogere snelheden, achterwaartse compatibiliteit en meer vermogen.

Het idee is om meer apparaten samen te laten werken in een uniform systeem. Hopelijk kun je op een dag apparaten kopen die beter met elkaar samenwerken, zonder dat je zoveel adapters en apparaatspecifieke kabels nodig hebt.

Thunderbolt 4, de nieuwste versie, is echter een beetje anders. De minimale PCIe-ondersteuning voor opslag is 32 Gbps in plaats van 16 Gbps in v3, en kabels met een lengte van 2 meter kunnen werken met een volledige capaciteit van 40 Gbps. U kunt enkele andere verschillen zien tussen versie 3 en 4 en USB4 op de website van Intel.

Waar het allemaal op neerkomt, is verhoogde compatibiliteit voor deze apparaattypes en verbeterde USB-prestaties.

Hoe zit het met USB4-compatibiliteit?

Volgens de USB4-specificatie is het compatibel met USB 3.2- en Thunderbolt 3-hosts en apparaten. Die apparaten gebruiken al USB-C, dus bekabeling is daar geen probleem. Thunderbolt 3-ondersteuning is echter niet vereist, dus niet alle USB4-poorten accepteren noodzakelijkerwijs alle Thunderbolt-apparaten.

USB4 is ook compatibel met USB 2.0, maar aangezien USB Type-A fysiek verschilt van USB Type-C, is een adapter vereist om de fysieke verbinding tot stand te brengen. En net als elk achterwaarts compatibel apparaat, is de snelheid beperkt tot de langzaamste van de twee, wat in dit geval 480 Mbps zou zijn, ingesteld door USB 2.0.

USB-C beschrijft alleen de fysieke verbinding, dus niet alle USB-C kabels en poorten ondersteunen de 40 Gbps snelheden. Je hebt een kabel nodig die aangeeft dat dit het geval is, en je moet goed kijken naar de apparaten die je koopt om er zeker van te zijn dat ze de tarieven ondersteunen die je wilt. Een 40 Gbps-gecertificeerde kabel is nodig om die maximale snelheden te bereiken (of in ieder geval ergens in de buurt daarvan), terwijl uw standaard USB-C-kabel prima is voor USB 3.2-snelheden (20 Gbps).

Nogmaals, aangezien USB-C- en Thunderbolt 3-poorten er identiek uitzien, is het niet meteen duidelijk of de poort die u gebruikt zal werken met uw Thunderbolt-apparaat, aangezien het eigenlijk een USB 3.2-poort kan zijn.

USB-IF beveelt aan (maar vereist niet) dat producten worden gelabeld met een duidelijke indicatie van de datasnelheden die ze ondersteunen, zoals USB4 20 Gbps ofUSB4 40 Gbps Ze suggereren ook dat producten die aan deze prestatieniveaus voldoen een speciaal logo gebruiken, maar die richtlijnen zijn nog niet voltooid.

Het voordeel hiervan is dat gegevensoverdracht en stroomverbruik variëren tussen Thunderbolt- en USB-producten, dus als u precies weet wat de poorten van uw apparaat zijn en welk type kabel u hebt, komt u een heel eind om te weten of uw apparaten verbinding kunnen maken met elkaar en presteren zoals jij dat wilt.

Aanbevolen: