Dicteren op Mac: bedien je Mac met spraakopdrachten

Inhoudsopgave:

Dicteren op Mac: bedien je Mac met spraakopdrachten
Dicteren op Mac: bedien je Mac met spraakopdrachten
Anonim

Spraakbesturing op de Mac is al heel lang beschikbaar met behulp van de opties die beschikbaar zijn in de Dictation systeemvoorkeuren. Vanaf de release van macOS Catalina gebruikt de Mac Siri voor stembesturing, wat een verbetering is ten opzichte van de functie Enhanced Dictation van eerdere versies van het besturingssysteem.

De informatie in dit artikel is van toepassing op macOS Catalina (10.15) via OS X Mountain Lion (10.8).

Spraakbediening inschakelen in Catalina

In tegenstelling tot Enhanced Dictation in eerdere versies van het besturingssysteem, Voice Control in macOS Catalina stuurt uw stem niet naar de servers van Apple voor conversie. Stembediening is standaard uitgeschakeld, dus je moet het aanzetten om het te gebruiken.

  1. Kies Systeemvoorkeuren in het Apple-menu of in het Dock.

    Image
    Image
  2. Klik op Toegankelijkheid.

    Image
    Image
  3. Selecteer Spraakbediening in de zijbalk en plaats een vinkje voor Spraakbediening inschakelen.

    Image
    Image

    De eerste keer dat u Stembediening gebruikt, ontvangt uw Mac een eenmalige download van Apple.

  4. Als Stembediening actief is, zie je een microfoon op het scherm. Om stembediening te pauzeren, zeg je tegen Ga slapen of klik je op het woord Slaap onder de microfoon. Zet hem weer aan door te zeggen Wakker worden.

    Image
    Image
  5. Zeg Klik op Commando's of druk op de Commands knop op het Voice Over scherm om te openen een lijst met ingebouwde spraakopdrachten.

    Image
    Image

    Scroll door om te zien wat voor soort dingen je kunt doen met stembediening.

    Stembesturing is bekend met de meeste apps, bedieningselementen en items op het scherm. Eenvoudige voorbeelden zijn:

    • Open nummers
    • Klik op Nieuw document
    • Document opslaan

Maak je eigen spraakopdrachten in Catalina

Als u uw eigen spraakopdrachten wilt maken, klikt u op plus (+) onder aan de lijst met opdrachten of zegt u Opdracht toevoegen om een aangepaste opdracht in te voeren.

  1. Voer in het When I Say-veld de zin in die je wilt zeggen om de aangepaste actie uit te voeren.
  2. In het Tijdens gebruik van veld, selecteer de gerelateerde app of Any Application.
  3. Kies een actie in het Perform drop-down menu.

    Image
    Image
  4. Klik op Gereed.

Verbeterd dicteren in macOS Mojave en eerder

De Mac heeft de mogelijkheid gehad om te dicteren en een gesproken woord om te zetten in tekst sinds de functie werd geïntroduceerd met OS X Mountain Lion. De originele Mountain Lion-versie van Dictation had een paar nadelen, waaronder de noodzaak om een opname van uw dictaat naar Apple-servers te sturen, waar de daadwerkelijke conversie naar tekst werd uitgevoerd.

Dit vertraagde niet alleen de zaken, maar er waren ook mensen die zich zorgen maakten over privacykwesties. Vanaf OS X Mavericks kan dicteren rechtstreeks op uw Mac worden uitgevoerd zonder dat u informatie naar de cloud hoeft te sturen. Dit zorgde voor een prestatieverbetering en elimineerde de veiligheidszorg over het verzenden van gegevens naar de cloud.

Dicteren gebruiken voor spraakopdrachten

Het dicteersysteem van de Mac is niet beperkt tot spraak naar tekst; het kan ook spraak omzetten in spraakopdrachten, zodat je je Mac kunt bedienen met je gesproken woorden.

De Mac is uitgerust met een aantal opdrachten die u kunt gebruiken. Nadat u het systeem hebt ingesteld, kunt u uw stem gebruiken om toepassingen te starten, documenten op te slaan of Spotlight te doorzoeken, voor slechts enkele voorbeelden. Er is ook een groot aantal opdrachten voor het navigeren, bewerken en opmaken van tekst.

Bottom Line

Je bent niet beperkt tot de opdrachten die Apple bij Mac OS levert. U kunt uw eigen aangepaste opdrachten toevoegen waarmee u bestanden kunt openen, apps kunt openen, de workflow kunt uitvoeren, tekst kunt plakken, gegevens kunt plakken en ervoor kunt zorgen dat elke sneltoets wordt uitgevoerd.

Gesproken dicteren inschakelen in macOS Mojave en eerder

Als je een Mac-dictator wilt worden, volg je deze stappen om Mac-dictatie in te stellen en een aangepaste spraakopdracht te maken die controleert op nieuwe e-mail.

  1. Selecteer Systeemvoorkeuren in het Apple-menu of klik op Systeemvoorkeuren in het dock.
  2. Selecteer het Keyboard voorkeurenpaneel of het Dictation & Speech voorkeurenpaneel, afhankelijk van de versie van uw besturingssysteem.

    Image
    Image
  3. Selecteer het tabblad Dictation in het voorkeurenpaneel dat u hebt geopend.

    Image
    Image
  4. Gebruik het keuzerondje Dicteren om On. te selecteren

    Image
    Image

    Er verschijnt een waarschuwing dat het gebruik van Dictation een opname van wat je zegt naar Apple stuurt voor conversie naar tekst.

    Als je niet gehinderd wilt worden door wachten op Apple-servers om spraak naar tekst te converteren of als je het idee niet leuk vindt dat Apple meeluistert, dan wil je de Enhanced Dictation-optie gebruiken.

  5. Plaats een vinkje in het Use Enhanced Dictation selectievakje. Hierdoor worden de Enhanced Dictation-bestanden gedownload en geïnstalleerd op uw Mac. Nadat de bestanden zijn geïnstalleerd (u ziet statusberichten in de linkerbenedenhoek van het voorkeurenpaneel), bent u klaar om verder te gaan.

    Image
    Image

Maak een aangepaste spraakopdracht in macOS Mojave en eerder

Nu Dictation is ingeschakeld en de Enhanced Dictation-bestanden zijn geïnstalleerd, ben je klaar om je eerste aangepaste spraakopdracht te maken. In dit voorbeeld wordt de Mac geïnstrueerd om te controleren op nieuwe e-mail wanneer u de zin 'Computer, e-mail controleren' zegt.

  1. Open Systeemvoorkeuren, als je het hebt gesloten, of klik op de Toon alles knop in de werkbalk.
  2. Selecteer het Toegankelijkheid voorkeurenpaneel.

    Image
    Image
  3. Scroll in het linkerdeelvenster naar beneden en selecteer Dictation.

    Image
    Image
  4. Plaats een vinkje in het vak Schakel dictaat trefwoord in in.

    Image
    Image

    Voer in het tekstveld, net onder het vak, een woord in dat je wilt gebruiken om je Mac te waarschuwen dat er een spraakopdracht gaat worden uitgesproken. Dit kan zo simpel zijn als de voorgestelde standaard Computer of de naam die je je Mac hebt gegeven.

  5. Klik op de Dictation Commands knop.

    Image
    Image
  6. Je ziet een lijst met opdrachten die al door je Mac worden begrepen. Elke opdracht bevat een selectievakje waarmee u de gesproken opdracht kunt in- of uitschakelen.

    Omdat er geen check mail-opdracht is, moet je deze zelf maken. Plaats een vinkje in het Enable advanced commands box.

    Image
    Image
  7. Klik op de plus (+) knop om het nieuwe commando toe te voegen.

    Voer in het veld When I say de naam van de opdracht in. Dit is de zin die u uitspreekt om de opdracht op te roepen. Voer voor dit voorbeeld Check Mail. in

    Image
    Image
  8. Gebruik het While Using drop-down menu om Mail. te selecteren
  9. Gebruik het Perform vervolgkeuzemenu om Druk op de sneltoets. te selecteren

    Voer in het weergegeven tekstveld de sneltoets uit voor het controleren van e-mail, namelijk Shift + Command +N Dat is de shift- toets, de command- toets (op Apple-toetsenborden lijkt het op een klaverblad), en de toets-allemaal tegelijk ingedrukt.

  10. Klik op de Klaar knop.

Je hebt een nieuwe Check Mail-spraakopdracht gemaakt en nu is het tijd om het uit te proberen. U moet zowel het dictaatzoekwoord als de spraakopdracht gebruiken. In dit voorbeeld controleer je of er nieuwe mail beschikbaar is door te zeggen:

Computer, check mail

Zodra je de opdracht uitspreekt, start je Mac de Mail-app, als deze nog niet is geopend, brengt het Mail-venster naar voren en voert vervolgens de Check Mail-sneltoets uit.

Je hebt een microfoon nodig voor spraakbesturing. Veel Mac-modellen worden geleverd met ingebouwde microfoons die prima werken. Als je Mac geen microfoon heeft, gebruik dan een van de vele beschikbare headset-microfooncombinaties die verbinding kunnen maken via USB of Bluetooth.

Aanbevolen: