Waarom sommige fotografen voor Lightroom kiezen

Inhoudsopgave:

Waarom sommige fotografen voor Lightroom kiezen
Waarom sommige fotografen voor Lightroom kiezen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Lightroom is Adobe's professionele app voor het bewerken en catalogiseren van foto's.
  • Je kunt Lightroom op vrijwel elke computer of elk mobiel apparaat gebruiken.
  • Lightroom heeft alle functies van de Foto's-app van Apple, maar is gemakkelijker te gebruiken en heeft meer tools.
Image
Image

Adobe's Lightroom kan worden verkocht als een professionele fotobewerkingsapp, maar het is ook de beste fotobibliotheeksoftware die er is, zelfs voor mensen die dol zijn op de Foto's-app van Apple.

Concreet hebben we het over Lightroom mobile voor je telefoon of iPad, en Lightroom CC voor je Mac of Windows-computer. Net als de ingebouwde app Foto's van Apple, synchroniseert Lightroom tussen al je apparaten, waardoor originele foto's in de cloud worden bewaard. Maar het voegt ook tonnen meer bewerkingsopties, opgeslagen filters en een geweldige camera-app toe die onbewerkte afbeeldingen kan maken.

Wat is er zo geweldig aan Lightroom?

Lightroom is de enige bewerkings-/catalogus-app op professioneel niveau die synchroniseert tussen mobiel en desktop (ON1 heeft ook een mobiele versie, maar die is er nog niet op het gebied van camera-ondersteuning en functies). Je kunt je afbeeldingen in het veld importeren op een iPad en ze daar bewerken, en alle foto's komen terug op je Mac of pc.

Of je kunt de andere kant op gaan, foto's importeren op de computer en ze vervolgens bekijken, verwijderen en bewerken op de iPad. De standaardconfiguratie gebruikt iets dat Smart Previews op mobiel wordt genoemd en dat veel minder ruimte in beslag neemt dan de originele onbewerkte bestanden, maar u toch volledig kunt bewerken.

Catalogus en bewerken

Lightroom doet twee dingen. Het organiseert uw foto's in een catalogus en bewerkt die foto's. Met de catalogisering van Lightroom kunt u mappen en collecties maken die synchroniseren met mobiel en terug, en u kunt al deze collecties online delen, waardoor een soort privéwebsite ontstaat.

Voor krachtige catalogiseer- en organisatiefuncties moet je Lightroom Classic (LRC) op de desktop gebruiken, dat slimme collecties en meer biedt. We komen zo bij LRC.

Het echte hoogtepunt van Lightroom is echter de fotobewerking. De app Foto's van Apple deelt veel aanpassingsfuncties van Lightroom, maar ze zijn slecht ingedeeld en vervelend om te gebruiken. Bovendien is de iOS-versie van Foto's gehinderd in vergelijking met de Mac-versie.

Lightroom daarentegen is een droom om op een iPad te gebruiken. Als u bijvoorbeeld de tool "curves" gebruikt om de helderheid en het contrast van een afbeelding in te stellen, wordt de hele afbeelding met de curves-tool bedekt, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Kijk eens:

Image
Image

Zodra je tevreden bent met een bewerking, kun je deze opslaan als een voorinstelling. En u kunt ook duizenden vooraf gemaakte presets op internet vinden en deze toevoegen aan Lightroom. Dit is een leuke manier om bijvoorbeeld het uiterlijk van een bepaalde film te krijgen.

Een andere belangrijke functie is de ondersteuning voor onbewerkte afbeeldingen van Lightroom. Je kunt onbewerkte afbeeldingen toevoegen aan de Foto's-app, maar het is lastig om ermee te werken. Er is geen gemakkelijke manier om de RAW+JPG-paren die van uw camera zijn geïmporteerd, te scheiden, en de onbewerkte bestanden van sommige camera's worden gewoon niet ondersteund: het gecomprimeerde onbewerkte formaat van Fujifilm is daar een voorbeeld van.

Lightroom heeft uitstekende raw-ondersteuning. Laad een onbewerkte afbeelding en u krijgt niet alleen volledige bewerking, maar u kunt lenscorrecties toepassen die zijn afgestemd op de daadwerkelijke lens op uw camera, en ook de eigen beeldvoorinstellingen van de camerafabrikant toepassen.

Kortom, het is Lightroom, en het is overal.

Hoe zit het met Lightroom Classic?

Alles hierboven is van toepassing op Lightroom CC, Lightroom Cloud Ecosystem of Lightroom (Cloud Service). Deze verwarring van namen verwijst naar dezelfde reeks apps: de Lightroom-satelliet-apps die de cloud gebruiken voor hun hoofdopslag. Maar er is een andere versie: Lightroom Classic (LRC).

In 2017 ging Adobe all-in voor de cloud en lanceerde Lightroom CC, de app waar we het tot nu toe over hadden. Deze nieuwe versie had veel minder functies dan de oude Lightroom, die al bestaat sinds de openbare bèta in 2006.

Dit werd omgedoopt tot Lightroom Classic en wordt nog steeds onderhouden. Het heeft veel meer functies, maar het is ook veel langzamer en krakender en biedt slechts beperkte cloudsynchronisatie. Als u echter van plan bent al uw originele foto's op uw computer te bewaren in plaats van in de cloud, is LRC de juiste keuze: het kan nog steeds Smart Previews synchroniseren om ze op iOS te bewerken. Je kunt er ook fotoboeken en tijdschriften mee maken, en meer.

Probeer het

Lightroom is betaalde software, maar je kunt de mobiele app gratis downloaden en gebruiken. Voor geavanceerde functies zoals onbewerkte bewerking, heb je een abonnement van $ 10 per maand nodig. Bekijken. Misschien vind je het geweldig.

Aanbevolen: